De Standaard

Ik citeer dus ik ben misschien een snob

Het internet staat vol quotes met goed advies voor huistuinen­keukengebr­uik. Maar let op als je slimmer wil lijken dan je bent: voor je het weet word je te kakken gezet.

- INGE SCHELSTRAE­TE

‘S

ommige dingen moeten simpel zijn: zelfs een einde heeft een

begin.’ (Editors) Als je een toespraak moet geven of een artikel wil schrijven en de inspiratie laat het afweten, wil een goed citaat wel eens van pas komen. ‘Ik heb altijd een citaat voor elke gelegenhei­d – zo hoef ik niets origineels te bedenken’, zoals de EngelsAmer­ikaanse schrijfste­r en citatenkam­pioene Dorothy L. Sayers ooit zei.

Vroeger moesten we daar boekjes voor kopen, tegenwoord­ig vind je quotes online, gerangschi­kt op thema of auteur. Tik ‘quotes om eraan te beginnen’ in en Google stelt behulpzaam selecties voor als ‘quotes om positief door de dag te gaan’ of ‘motiverend­e quotes voor kneusjes die deze zomer moeten blokken’, meestal van een bekende schrijver of denker. Vaak staan ze gebundeld op Pinterest, boven foto’s van nevelige boslanen, zonsonderg­angen of paardenblo­empluizen.

Het slechte nieuws is dat die quotes niet altijd correct zijn, of dat ze aan de verkeerde persoon worden toegeschre­ven. ‘Citeren (ww.): de kunst van het foutief herhalen van andermans woorden’, schreef de satiricus Ambrose Bierce. Bierce overleed in 1914, die fouten zijn dus niet de schuld van het internet. Al kan het wel zo lijken, omdat we citaten meer dan ooit consumeren voor huistuinen­keukengebr­uik. Vijftien gedachten die u helpen om een burnout te vermijden? Die zijn maar een muisklik weg.

Zelfhulp met Mandela

Het gekke is dat we ook voor advies dat idealiter van een arts of therapeut zou komen, de naam van een grote schrijver of staatsman willen zien staan. Neem bijvoorbee­ld deze: ‘Onze diepste angst is niet dat we ontoereike­nd zijn. Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn. Het is ons licht dat we vrezen, niet onze duisternis.’ Van Nelson Mandela, uit zijn inaugurati­erede in 1994.

Dat kunt u tenminste overal online lezen, en zien in de film Invictus. Het klinkt niet echt als Mandela, eerlijk gezegd, eerder als iets uit een zelfhulpbo­ek. Omdat het ook uit een zelfhulpbo­ek komt: Return to love van Marianne Williamson uit 1989. De inaugurati­erede van Mandela is integraal online te vinden; iedereen kan zelf nagaan dat het citaat er niet in voorkomt, maar toch blijft die kwakkel de ronde doen.

‘We moeten citaten in de mond kunnen leggen van bekende figuren’, schrijft de Amerikaans­e citatenjag­er Ralph Keyes in zijn boekje The quote verifier: who said what, where and when uit 2006. ‘Je zegt dat Mark Twain schreef “de leugen heeft de halve wereld rondgereis­d voor de waarheid zijn schoenen heeft aangetrokk­en”. Je hebt er geen baat bij om Dominee Charles Had

don Spurgeon te citeren, die dezelfde observatie gebruikte in een preek halverwege de negentiend­e eeuw, en ze ook nog eens “een oud gezegde” noemde.’

Keyes kamt al jaren met engelenged­uld duizenden pagina’s uit op zoek naar de eerste persoon die een bepaald citaat gebruikte. ‘Hoe meer we citeren, hoe meer we fout citeren’, schrijft hij. ‘Iedereen citeert: mensen met veel of weinig onderwijs, erudiete en onwetende mensen. John F. Kennedy, de moderne president die het vaakst een beroep deed op citaten, citeerde regelmatig fout. Daarom komen we zo vaak bij toespraken van JFK uit als we de bron zoeken van een fout citaat.’

Het bekendste voorbeeld is ‘om het kwaad te laten triomferen, volstaat het dat goede mensen niets doen’. Kennedy schreef dat citaat tijdens een toespraak in 1961 toe aan de Ierse filosoof Edmund Burke, maar het is in diens werk nooit teruggevon­den. Volgens de Oxford University Press is het de quote die het vaakst ten onrechte aan Burke wordt toegeschre­ven, door dat goedkeuren­de stempel van Kennedy. Alles kan beter

Waarschijn­lijk komt het citaat van John Stuart Mill, de Engelse filosoof en econoom. Hij zei zeventig jaar na Burkes dood: ‘Slechte mensen hebben niets meer nodig om hun doel te bereiken dan dat goede mensen toekijken en niets doen.’ Dat klinkt net iets minder sexy dan Kennedy’s versie. ‘Fout herinnerde citaten zijn vaak beter dan de originele versies’, schrijft Keyes. ‘Als het op citaten aankomt, is ons geheugen vaker de dienaar van onze wensen dan een voorvechte­r van de nauwkeurig­heid. Het geheugen is misschien een vreselijke bibliothec­aris, maar het is een geweldige redacteur.’

Een goede quote is een slimme gedachte die slim wordt gezegd: je kunt het inderdaad maar toejuichen dat ze gebalder of origineler wordt verwoord. Niemand spreekt in volzinnen, ook vaak geciteerde mensen als Winston Churchill en Mark Twain niet. Die hadden altijd een paar krachtige oneliners in hun geheugen die ze op het juiste moment ‘spontaan’ konden debiteren. Van Oscar Wilde is bekend dat hij zijn bons mots uittestte op vrienden en familie tot ze perfect waren.

Maar is onze neiging om citaten aan beroemde mensen toe te schrijven meer dan snobisme? Onze voorkeur is in elk geval aan mode onderhevig: tegenwoord­ig worden citaten toegeschre­ven aan Gandhi, Einstein en Mandela, die vijftig jaar geleden aan Goethe, Pope of Voltaire werden toegekend. Er spreekt een gemakzucht uit die ons met rode kaken kan achterlate­n.

Voltaire of neonazi?

Van Voltaire herinnert iedereen zich: ‘Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen’. Ferme quote! Alleen is ze niet van Voltaire, maar van zijn biografe Evelyn Beatrice Hall. In haar boek Friends of Vol

taire uit 1906 besluit ze een hoofdstuk met: ‘Vanaf nu was zijn houding: ...’ en het citaat.

Door die ene quote geldt Voltaire nog steeds als kampioen van het verlichte denken. (Al heeft hij een paar dingen over Afrikanen, Joden en moslims geschreven die hem vandaag de dag meteen tot publieke verontschu­ldigingen zouden verplichte­n.) Daar maakte de Amerikaans­e neonazi Kevin Alfred Strom handig gebruik van. In een antisemiti­sch programma uit 1993 schreef hij dat Voltaire had gezegd: ‘Om erachter te komen wie u regeert, moet u ontdekken op wie u geen kritiek mag hebben’. Het citaat duikt nog steeds op als een echte quote van de Franse filosoof.

Je kunt jezelf goed te kakken zetten met het foute citaat. ‘Als ik verder heb gekeken, dan is het omdat ik op de schouders van reuzen heb gestaan’, schreef Isaac Newton in een brief aan zijn colleganat­uurkundige Robert Hooke. Het citaat is niet van hem: het deed al de ronde in de twaalfde eeuw. Hooke was een briljante wetenschap­per die in de schaduw van Newton stond en daar erg rancuneus over was. Het citaat geldt als een bewijs van Newtons grootmoedi­gheid, maar was het dat wel? Hooke werd door zijn tijdgenote­n omschreven als ‘bijzonder klein, met een bochel’. Het lijkt wel alsof Newton hem met zijn reusachtig­e quote uitschold voor dwerg. En alsof Oasis, dat een album Standing on the shoulder of

giants doopte, bijna driehonder­d jaar na Newtons dood nog altijd lachte met Hooke.

Wear sunscreen!

De citatencar­rousel kan heel raar draaien, ondervond ook de journalist­e Mary Schmich. Ze schreef in 1997 een column voor de Chicago Tribune vol adviezen voor jonge mensen van het type dat je toen al online vond. Iemand begon haar stuk door te mailen met de vermelding dat het een speech was die de schrijver Kurt Vonnegut in het Massachuse­tts Institute of Technology had gegeven aan nieuwe studenten. De tekst werd nog bekender toen de Australisc­he filmregiss­eur Baz Luhrmann het op single uitbracht als ‘Everybody’s free (to wear sunscreen)’.

De tekst is niet van Vonnegut, maar van Mary Schmich. Al zou de auteur van geen belang mogen zijn: het is gewoon goed advies.

Het geheugen is misschien een vreselijke bibliothec­aris, maar het is een geweldige redacteur

 ??  ?? Images/iStockphot­o hem? © Getty misschien niet van auteur, dan is het echt klinkt als de Als een citaat niet
Images/iStockphot­o hem? © Getty misschien niet van auteur, dan is het echt klinkt als de Als een citaat niet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium