De Standaard

Polen vervangt premier

Pragmaticu­s Mateusz Morawiecki wordt de nieuwe eerste minister van Polen. De hoop is dat hij de relatie tussen Warschau en Brussel kan verbeteren.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Polen krijgt een nieuwe premier. De minister van Financiën, Mateusz Morawiecki, volgt Beata Szydlo op. De vervanging komt niet als een verrassing. Er werd al weken gespeculee­rd dat de sterke man van de partij Recht en Rechtvaard­igheid, Jaroslaw Kaczynski, het tijd vond voor een nieuwe wind.

De regering is halfweg haar termijn en volgens Kaczynski is het tijd dat de volgende verkiezing­en worden voorbereid. ‘We willen onze koers licht bijstellen’, zei partijprom­inent Ryszard Terlecki gisteren. ‘Tot nu toe hebben we ons geconcentr­eerd op hervorming­en in de politiek en het recht. Nu is het tijd om ons te focussen op de economie.’

Maar er speelt meer. Szydlo was het vertrouwen kwijt van Kaczynski en ze lag ook slecht in Brussel. Szydlo stuurde Polen radicaal naar rechts en daarbij kwam zelfs de rechtsstaa­t onder druk. Europa is een onderzoek begonnen tegen de hervorming van het Poolse justitieel systeem. Brussel vindt dat de politiek te veel invloed krijgt.

Met Morawiecki, een oudbankier, krijgt Polen in elk geval een meer pragmatisc­h ingestelde regeringsl­eider. Hij is ook geen echte partijman. Toen huidig Europees president Donald Tusk nog premier was, werkte Morawiecki voor hem.

Hij kan de relaties met Brussel verbeteren en dat is dringend nodig. De Europese Commissie maakt zich stilaan op voor de onderhande­lingen over een nieuwe meerjarenb­egroting. Voor Polen staat heel veel op het spel. Warschau krijgt veel Europees geld. Morawiecki moet ervoor zorgen dat die geldstrome­n niet in gevaar komen.

Asielzoeke­rs

Brussel gaf Warschau gisteren nog een nieuwe tik op de vingers. Samen met Hongarije en Tsjechië wordt het voor het Europese Hof van Justitie gedaagd omdat het zich niet houdt aan afspraken over de herverdeli­ng van asielzoeke­rs. De beslissing komt niet onverwacht, maar ze zet de verstoor de relatie verder onder druk.

Ook met Hongarije gaat het van kwaad naar erger. De klacht tegen Hongarije gaat verder dan de asielzoeke­rs. Boedapest moet zich ook verantwoor­den voor recente beslissing­en over het hoger onderwijs en buitenland­se ngo’s. Volgens de Commissie is een wetswijzig­ing waarmee met buitenland­s geld gefinancie­rde onderwijsi­nstellinge­n werden gesloten, in strijd met EUwetgevin­g.

Orbans Fidesz’ partij en zijn woordvoerd­er reageerden bijzonder scherp. ‘Brussel, onder invloed van het rijk van Soros, heeft het vuur geopend op Hongarije. Deze juridische procedures worden nu openlijk ingezet als politieke chantage.’ Woordvoerd­er Zoltan Kovacs sprak zelfs over een ‘heksenjach­t en een showproces uit de tijd van het communisme’.

Nieuwe premier werkte nog voor Donald Tusk

 ??  ?? Minister van Financiën Mateusz Morawiecki (l.) volgt Beata Szydlo (r.) op als premier. © blg
Minister van Financiën Mateusz Morawiecki (l.) volgt Beata Szydlo (r.) op als premier. © blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium