De Standaard

‘Galg met liefdevoll­e hand gemaakt’

-

‘Bekend van radio en televisie. Al leen bij ons vindt u het origineel van het origineel, liefdevol met de hand gemaakt.’ Jens Döbel weet hoe hij zijn ‘schandaalg­alg’ moet aanprijzen op zijn website.

De galgjes zijn 21 cm hoog en 10,5 cm breed. Er hangen twee strop pen aan. Eén is ‘gereservee­rd’ voor Angela ‘Mutti’ Merkel, de tweede voor Sigmar ‘het gebroed’ Gabriel. De uittredend­e Duitse kanselier en vicekansel­ier dus. Zij zijn ‘volksverra­ders’ staat er nog op de galg. Het kleinood kost 18,95 euro, btw is inbegrepen, verzendkos­ten niet.

Het origineel – in levensgroo­t for maat – had Döbel bij zich op een manifestat­ie van de extreemrec­htse antimoslim­beweging Pegida, in okto ber 2015 in Dresden. Het openbaar ministerie in Dresden opende een onderzoek, zonder gevolg.

Ook de verkoop van de minigalgje­s wordt nu door het gerecht geen strobreed in de weg gelegd. Ditmaal heeft het parket van Chemnitz een onderzoek geopend, en zonder gevolg afgesloten. Volgens de Süddeut

sche Zeitung oordeelde het openbaar ministerie dat het om ‘kunst’ gaat – en dus niet helemaal ernstig te nemen is. En het kan niet bewezen worden dat het ‘in ernst’ de bedoeling is Merkel of Gabriel aan te vallen. Misschien is de boodschap alleen dat men hen ‘symbolisch’ de politieke dood’ toewenst. Dus is er geen sprake van ‘openlijke aanzetting tot een strafdaad’.

Op de website van Döbel staat dat de galg een ‘sarcastisc­he’ betekenis heeft en geen oproep is tot moord of andere strafdaden. (kdr)

 ?? © rr ?? Galg voor ‘volksverra­ders’ Merkel en Gabriel.
© rr Galg voor ‘volksverra­ders’ Merkel en Gabriel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium