De Standaard

Rare jongens, die aardbewone­rs

- DESALNIETT­EMIN PIETER VAN DOOREN

Vijftig jaar lang is er niets gebeurd in de ruimtevaar­t. Behalve misschien een veerboot naar een ruimtestat­ion dat er pas kwam toen die veerboot met pensioen ging, en dat zelf een kapotbezui­nigd afkooksel van de schaduw van het originele project is. Ze moeten het in dat ISS nu zelfs met opblaasmod­ules doen. De astronaute­n zijn er nog blij mee ook – elleboogru­imte is elleboogru­imte. Ze hebben zelfs gevraagd om de test met de Bigelowopb­laaskamer met drie jaar te verlengen.

Die opblaasten­t komt niet van de Nasa, maar van een privébedri­jf, Bigelow. Dat wil binnen een paar jaar zo’n tent neerpoten op de maan, en straks misschien Mars.

Je mag zeggen wat je wilt van het vrije ondernemer­schap, maar sindsdien borrelt het tenminste weer in de ruimte. Wist u al dat Elon Musk in januari zijn gloednieuw­e, superkrach­tige raket gaat testen? Met aan boord: zijn oude kersrode Tesla. Meteen richting Mars, waar de rode auto een miljard jaar rond de rode planeet gaat cirkelen, ‘toch als hij niet bij de start ontploft’.

Met Major Tom! Dat is tenminste een manier om de ruimte in te gaan!

De boordradio zal ‘Space oddity’ van David Bowie spelen. Met Major Tom! Dat is tenminste een manier om de ruimte in te gaan! En om te verhullen dat je intussen op aarde de beloofde Tesla’s niet kunt leveren.

Want al is de verbeeldin­g dan aan de macht, de nieuwe ruimtevaar­ders blijven wel ondernemer­s. Bigelow heeft de Amerikaans­e overheid – nog voor de tijd van poenpakker Trump – toch maar zover gekregen dat die beloofde om ruimtesher­iff te spelen als iemand een plek op de maan zou willen opeisen waar Bigelow intussen zijn opblaasten­t al opgeslagen heeft. Ook al hebben de VS in een internatio­naal verdrag erkend dat de maan van niemand is. Maar dat geldt voor staten, niet voor bedrijven, vinden de Amerikanen nu over de partijen heen. Eindelijk actie, zou Major Tom zeggen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium