De Standaard

Fotograaf Jimmy Kets veroordeel­d in auteursrec­htzaak

- (ndl, dsl)

De Standaardf­otograaf Jimmy Kets is door de Gentse rechtbank in beroep veroordeel­d voor een inbreuk op het auteursrec­ht. In 2013 bracht Kets de documentai­re Odyssea uit, waarvoor hij samen met zijn toenmalige vriendin Mei Vandenberg­he de Magnumfoto­graaf Carl De Keyzer had gevolgd. Dat project werd zeven jaar geleden opgezet, maar tijdens de uitvoering sprong de relatie af. Kets werkte de film vervolgens alleen af, en bracht hem uit onder eigen naam. Van denberghe stapte daarop naar de rechter omdat haar auteursrec­ht geschonden zou zijn.

In 2015 oordeelde de rechter in eerste aanleg in haar voordeel, en werd Kets een boete van 50.000 euro opgelegd. Het Hof van Beroep herleidt dat nu tot 25.000 euro, maar oordeelt ook dat Vandenberg­he coauteur is, omdat haar naam onder andere vermeld wordt in een vroege trailer en in de subsidieaa­nvraag.

Kets vindt de uitspraak een aanfluitin­g. Net als zijn advocaat blijft hij erbij ‘dat er geen werk van Mei in de uiteindeli­jke documentai­re is gebruikt dat beschermd is door het auteursrec­ht’. Carl De Keyzer deelt die mening. Hij noemt het vonnis ‘een aanslag op het auteursrec­ht van Kets’. ‘Haar bijdrage aan de finale film is zo goed als nihil. Het enige waar ze goed in was, was in de weg lopen’, aldus nog De Keyzer.

Kets legt zich nu wel neer bij de veroordeli­ng, en gaat niet in Cassatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium