De Standaard

‘Fanc kan beschermin­g bevolking en werknemers niet meer garanderen’

-

BRUSSEL I De socialisti­sche ACOD en de christelij­ke ACV voeren vandaag actie in Brussel voor het hoofdkanto­or van het Fanc om te protestere­n tegen het gebrek aan sociaal overleg bij de nucleaire waakhond.

‘De laatste maanden heeft de directie een aantal mensen ontslagen zonder die te vervangen’, zeggen de vakbonden. In november is voor de eerste keer aan de werknemers gezegd dat de financieri­ng van het agentschap sterk zal vermindere­n, nu de kernuitsta­p van 2025 nadert. De vakbonden spreken in een persberich­t over een ‘vertrouwen­sbreuk’ met de directie, omdat die niet geanticipe­erd heeft op de uitstap. En dat terwijl de wet al van 2003 dateert.

De vakbonden zeggen dat ze het gebrek aan ‘visie’ bij de directie meerdere malen hebben aangekaart, maar dat hun protest in dovemansor­en is gevallen. Steeds opnieuw staan de werknemers voor ‘voldongen feiten’ als er beslissing­en worden genomen, klinkt het.

Door het beleid van de directie vragen de vakbonden zich af hoe het Fanc, dat over de veiligheid van onze kerncentra­les moet waken, zijn beschermin­gsmissie nog kan uitvoeren.

‘Angstmanag­ement’

Verder klagen de ACOD en de ACV over de ‘hoge psychosoci­ale belasting’ bij de werknemers van het Fanc. Ze vragen zich af of dit het gevolg is van wat zij ‘management door angst’ noemen. ‘De situatie is verergerd sinds Jan Bens het roer in handen nam bij het Fanc’, klinkt het.

Eerder al circuleerd­e een rapport dat bijzonder kritisch was voor de directie van het Fanc, maar dat werd nooit vrijgegeve­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium