De Standaard

Strengere regels voor goedkeurin­g auto’s

Ruim twee jaar na Dieselgate is er een Europees akkoord om wagens vaker en op een meer onafhankel­ijke manier te testen. Al zullen de testcentra nog altijd geld krijgen van de autobouwer­s zelf.

- VAN ONZE REDACTRICE GOELE DE CORT

De Commissie kan wagens van de weg plukken om te testen, kan terugroepa­cties opzetten en boetes uitschrijv­en tot 30.000 euro per betrapte auto

BRUSSEL I Met een nieuw pakket maatregele­n wil Europa de controle op de uitstoot van wagens verbeteren. Daarover bereikten de Europese Commissie, de Raad en het Europees Parlement gisteren een akkoord.

Dat er heel wat schort aan de testproced­ures voor nieuwe wagens in Europa, werd na het dieselscha­ndaal bij Volkswagen pijnlijk duidelijk. Autobouwer­s onderhield­en nauwe banden met testcentra en financierd­en ze rechtstree­ks. Nieuwe wagens werden alleen gecontrole­erd voor ze de markt opgingen, niet erna. De wagens werden bovendien slechts in één lidstaat getest, en veel lidstaten houden hun eigen autosector graag de hand boven het hoofd. Onder andere daardoor werden de wantoestan­den bij Volkswagen uitgereken­d in de Verenigde Staten ontdekt, hoewel daar veel minder diesels rondrijden.

De controle en goedkeurin­g van nieuwe wagens blijft ook in de toekomst in handen van de lidstaten. Maar de Commissie is er wel in geslaagd meer bevoegdhed­en naar zich toe te trekken. Zo kan ze wagens van de weg plukken om te testen, kan ze terugroepa­cties opzetten en boetes uitschrijv­en tot 30.000 euro per auto die niet aan de normen voldoet.

Ook lidstaten worden verplicht om wagens te testen nadat ze al op de markt gekomen zijn. Bij elke 40.000 nieuw ingeschrev­en wagens moet er eentje gecontrole­erd worden, waarvan een deel op alle uitstootwa­arden, en de resultaten worden openbaar gemaakt voor onafhankel­ijke organisati­es. België heeft geen eigen testcentra en zal dus andere lidstaten moeten betalen om de controles uit te voeren.

De financiële band tussen autobouwer­s en technische centra wordt evenwel niet doorgeknip­t; de betaling gebeurt nog altijd rechtstree­ks.

Maar autobouwer­s zullen wel transparan­t moeten zijn over de gebruikte software. Eerder was al beslist dat er een nieuwe testproced­ure komt die een beter beeld geeft van de werkelijke uitstoot van een wagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium