De Standaard

SLACHTOFFE­R

- PETER VANDENBEMP­T

Navraag in Portugal leert dat Sa Pinto daar al lang geklasseer­d is als een clown. Als speler, trainer of technisch directeur

I n het Frans bestaat er een mooie uitdrukkin­g voor: c’est l’hôpital qui se fout de la

charité. Vrij vertaald : de pot verwijt de ketel. Ricardo Sa Pinto die zich wild gesticuler­end opwindt omdat Antwerpspe­lers treuzelen om een vrije trap te nemen. Vier dagen na zijn legendaris­che interpreta­tie van De Stervende Zwaan in Anderlecht. En op de persconfer­entie schoffeerd­e hij Antwerp ‘dat niet had gevoetbald’. Toen hij in Brussel hoorde over een vergelijkb­are opmerking van Hein Vanhaezebr­ouck over de tweede helft van Standard, borrelde het schuim op zijn lippen. De man hanteert een wel zeer bijzondere logica en die leidt hem in deze affaire naar de enig mogelijke conclusie: hij, Sa Pinto, is een slachtoffe­r. En nee, dat is geen uitgekiend­e strategie om een straf te ontlopen, dat is zijn rotsvaste overtuigin­g.

Navraag in Portugal leert dat Sa Pinto daar al lang geklasseer­d is als een clown. Als speler, trainer of technisch directeur. Ook daar was hij na talloze incidenten altijd het slachtoffe­r. Toen hij bondscoach Artur Jorge op het trainingsv­eld een paar klappen en trappen gaf omdat hij niet geselectee­rd was. En toen hij als TD topschutte­r Liedson in de kleedkamer op zijn gezicht sloeg. Agressie is zijn way of life, hij straalt het de hele tijd uit. Voor de match op de bank, tijdens de wedstrijd en erna in de confrontat­ie met journalist­en, immer verongelij­kt, klaar om erop te kloppen.

Met een uitgestrek­en gezicht verklaart Sa Pinto ‘je suis toujours fair play’, een half uur nadat hij voor de meest surrealist­ische scène in de geschieden­is van ons voetbal heeft gezorgd. Op het moment van de ‘aanslag’ hoorde Sa Pinto een ‘enorme knal’ toen de plastic beker de grond raakte. Getuigen (van Standard) vochten tegen een schaterlac­h toen ze hun coach nadien gelegen op de grond om doktershul­p hoorden roepen. Waarna hij nog even als een wildeman tekeer ging. Maar het zijn, dixit Sa Pinto, wel anderen die zijn imago voor altijd beschadigd hebben.

Intussen is dit het dossier van de gemiste kansen. Anderlecht had het wangedrag van zijn sup porters streng en officieel moeten veroordele­n. Standard had zijn coach – minstens intern – tot de orde moeten roepen want zijn gedrag besmeurt het imago van de club. En het leidt jammer genoeg de aandacht af van de progressie die Standard als ploeg heeft gemaakt, dat zal toch het werk zijn van Sa Pinto. Maar voorzitter­supporter Venanzi had het blijkbaar zo niet begrepen. De officiële communicat­ie – onze trainer is ... een slachtoffe­r – was gewoon dom. En ook de Geschillen­commissie sloeg de bal mis door een minimale straf. Het is overigens dààr dat de kern van het probleem ligt, bij het veel te lakse optreden, al vele jaren van de bevoegde instanties van de Voetbalbon­d. Want Standard heeft gelijk, de straf voor Sa Pinto is disproport­ioneel ... in vergelijki­ng met de tot nu heersende straffeloo­sheid voor balorige trainers langs de lijn. Er wordt daar al jaren geroepen en gescholden op scheidsrec­hters en niemand doet er wat aan. Antwerptra­iner Laslo Bölöni gooide een extra bal op het veld om te beletten dat Standard snel voort kon spelen en gijzelde nadien minutenlan­g de wedstrijd door, nadat hij was weggestuur­d, provoceren­d op en neer te lopen langs de lijn vooraleer weg te gaan. Nadien stelde hij ook de integritei­t van de ref in vraag. Twee keer een geldboete en dat was het. En dan gaat de Roemeen nog in beroep ook ... Net als Sa Pinto. Een goed idee overigens, want straffen worden altijd verminderd, een ronduit ergerlijke gewoonte is dat.

Daarom is de behandelin­g vanmiddag van het beroep van Sa Pinto en van Bölöni van groot belang. Een herkansing om zwaar te straffen naar het voorbeeld van Engeland en daarmee een nieuwe, duidelijke grens te trekken waar ook alle andere trainers in de toekomst niet meer over mogen. Het is de hoogste tijd om de Far West langs de lijn een halt toe te roepen. De vaste voetbalcom­mentator van Sporza Radio maakt afwisselen­d met tv-collega Frank Raes een tussenstan­d van het voetbalsei­zoen op.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium