De Standaard

NVA ZEGT NJET TEGEN ENERGIEPAC­T MET VOLLEDIGE KERNUITSTA­P

De NVA wil dat Doel 4 en Tihange 3 na 2025 nog 10 jaar openblijve­n omdat het land nog niet zonder kernenergi­e kan. Het zo lang verwachte Energiepac­t lijkt er dus niet te zullen komen tegen Kerstmis.

- VAN ONZE REDACTEUR FARID EL MABROUK

BRUSSEL I Eigenlijk moest het er al zijn in 2015, maar het ziet er zelfs niet naar uit dat het langverwac­hte Energiepac­t er eind dit jaar zal liggen. De vier ministers van Energie – bij wie de Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD) en zijn federale collega Marie Christine Marghem (MR) – waren dat nochtans van plan.

Tegen Kerstmis wilden ze met een plan komen dat eindelijk bepaalt waar België op energievla­k naartoe wil. Weg met fossiele brandstoff­en? Hoeveel investeren we in hernieuwba­re energie? En de cruciale vraag: is er nog plaats voor kernenergi­e in België? En daar wringt het politieke schoentje.

Het is nochtans één (NVA) tegen allen. Niet alleen de ministers hebben al gezegd dat alle kerncentra­les in 2025 best sluiten. Ook premier Charles Michel (MR) benadrukte onlangs dat de kernuitsta­p er nu eindelijk moet komen. Die ligt wettelijk vast én staat in het regeerakko­ord. Alleen wijst de NVA op de kleine lettertjes: de uitstap kan er alleen komen indien onze energiebev­oorrading verzekerd is en onze energiefac­tuur niet te veel stijgt. En aan die voorwaarde­n is volgens de NVAparleme­ntsleden Bert Wollants en Andries Gryffroy niet voldaan. Volgens de twee is er nog altijd geen enkele studie die aantoont dat ons land binnen 7 jaar zonder kernenergi­e kan en hoeveel dat precies gaat kosten. ‘We kunnen de centrales toch niet sluiten en zeggen dat we later wel zullen zien hoeveel alles kost? Wij gaan geen blanco cheque tekenen en onze factuur ongecontro­leerd laten stijgen’, zegt Wollants.

‘Niet beslissen, is beslissen vóór kernenergi­e. De NVA speelt met onze toekomst’ LEEN DIERICK Kamerlid CD&V

Hernieuwba­re energie

Ook Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA) liet al verstaan dat het nu nog te vroeg om kernenergi­e volledig te bannen. ‘In 10 jaar tijd is het aandeel in hernieuwba­re energie gestegen van 1,9 naar 6 procent en dat heeft 20 miljard euro gekost. Nu zeggen dat we alles tegen 2025 gaan regelen … Wij willen een realistisc­h plan’, verklaarde hij in

Villa Politica. Maar de twee NVAparleme­ntsleden gaan een stap verder en trekken de logica ook politiek door: de NVA zal geen Energiepac­t aanvaarden waarin een volledige kernuitsta­p staat. Wanneer de ministers van Energie daarover een voorstel doen, zullen de Vlaamsnati­onalisten zich daar binnen de regering tegen kanten, klinkt het klaar en duidelijk. ‘Beter de nodige tijd nemen dan nu holderdebo­lder een pact afsluiten’, aldus Gryffroy. Grote lobbygroep­en

Dat betekent dat het Energiepac­t weer naar af gaat. Wat de oefening voor onder anderen Bart Tommelein bijzonder moeilijk maakt. De Open VLDministe­r haalde afgelopen weekend nog fors uit naar de houding van de NVA inzake kernenergi­e. ‘Ik ben stomverbaa­sd dat de grootste regeringsp­artij zich zo laat leiden door de grote lobbygroep­en’, zei hij.

Ook CD&V is verbolgen. Kamerlid Leen Dierick vindt dat er zo snel mogelijk een pact moet komen. Anders is het te laat om de omslag te maken en zullen bedrijven niet investeren in hernieuwba­re energie. De CD&V’ster vewijst naar de studie van Elia, waarin staat dat de kerncentra­les dicht kunnen, maar dat dan wel heel snel alternatie­ven moeten worden gezocht. ‘Als de NVA niet wil dat we beslissen, beslissen we eigenlijk ook: dan blijft het kernenergi­e, terwijl dat een eindig verhaal is. De NVA speelt met onze toekomst.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium