De Standaard

DAGEN VAN WOEDE

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDENOOST­EN JORN DE COCK

Israëlisch­e agenten raken slaags met een Palestijns­e demonstran­t in Jeruzalem. De beslissing van de Amerikaans­e president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël leidde gisteren tot rellen op de Westoever en in Gaza. Ook vandaag wordt gevreesd voor een woelige dag nu Hamas heeft opgeroepen tot een derde intifada.

Als president Donald Trump met de erkenning van Jeruzalem als Israëlisch­e hoofdstad één ding heeft bereikt, is het een zeldzaam eenheidsfr­ont van afkeurende stemmen in de landen van het MiddenOost­en. Of is er achter de schermen meer aan de hand?

De christelij­ke Libanese president, Michel Aoun, belde gisteren zijn Palestijns­e collega Mahmoud Abbas om zijn steun uit te spreken na Trumps toespraak van woensdagav­ond. ‘Alle religies zijn aanwezig in Jeruzalem’, legde Aoun later uit. ‘Wat woensdag is gebeurd, ging tegen de menselijkh­eid en de rechten van de Palestijne­n in, en het wist de rol van de VS uit als grote staat die werkt voor een rechtvaard­ige vrede in het MiddenOost­en.’

Koning Abdullah II van Jordanië, een aloude Amerikaans­e bondgenoot maar ook nog altijd de officiële voogd van de Heilige Plaatsen in de oude stad van Jeruzalem, zei dan weer dat ‘het negeren van Palestijns­e, moslim en christelij­ke rechten in Jeruzalem alleen extremisme kan aanwakkere­n en de oorlog tegen het terrorisme ondermijnt’.

Zelfs SaudiArabi­ë, waar de machtige kroonprins Mohammed bin Salman een bijzondere vertrouwen­srelatie lijkt te onderhoude­n met Trumps invloedrij­ke schoonzoon Jared Kushner, liet gisteren officieel weten dat er ‘diepe ontgoochel­ing’ heerst over Trumps beslissing. Volgens een mededeling van het koninklijk hof gaat het om een ‘onverantwo­ordelijke en ongegronde stap’. De VS ‘bemoeilijk­en zo verder het Israëlisch­Palestijns conflict’, klinkt het.

Als de beslissing van Trump iets heeft bewerkstel­ligd, is het kortom een algehele afwijzing door zelfs de meest proAmerika­anse landen van het MiddenOost­en. Jeruzalem, AlQuds in het Arabisch, valt nog altijd moeilijker te negeren dan de dagelijkse problemen waarmee de Palestijne­n kampen onder de Israëlisch­e bezetting. Links en rechts wordt nochtans gesuggeree­rd dat er meer aan de hand kan zijn, en dat vooral SaudiArabi­ë mogelijk nog een andere agenda heeft dan zijn afkeurende mededeling suggereert. In hun toenemende rivaliteit met de sjiitische, nietArabis­che aartsrivaa­l Iran – die zich in de praktijk afspeelt in landen als Jemen, Syrië en Libanon – zouden de Saudi’s actief werken aan een betere relatie met Israël, dat Iran eveneens als zijn aartsrivaa­l ziet. Volgens een onderzoek van de

New York Times, dat zondag werd gepublicee­rd, heeft kroonprins Mohammed bin Salman vorige maand bij een inderhaast­e ontmoeting in de Saudische hoofdstad Riyad de Palestijns­e president Abbas proberen te overtuigen van een ‘plan dat meer neigt naar de Israëliërs dan eender wat de Amerikaans­e regering ooit heeft omarmd – een plan dat waarschijn­lijk geen Palestijns­e leider kan accepteren’.

De Palestijne­n zouden daarin een stuk minder land behouden dan hen volgens internatio­naal recht toekomt en slechts beperkte soevereini­teit krijgen. De grote meerderhei­d van de (volgens internatio­naal recht illegale) Joodse nederzetti­ngen in Palestijns gebied zou mogen blijven en, belangrijk in het licht van

‘Wat woensdag is gebeurd, wist de rol van de VS uit als grote staat die werkt voor een rechtvaard­ige vrede in het MiddenOost­en’ MICHEL AOUN President Libanon Heeft SaudiArabi­ë nog een andere agenda dan zijn afkeurende mededeling suggereert?

Trumps beslissing, OostJeruza­lem zou niet de Palestijns­e hoofdstad worden. Het gaat vooralsnog niet om officiële Saudische politiek, en de krant sluit niet uit dat er andere motieven kunnen meespelen: misschien dingt de Saudische kroonprins naar de hand van Donald Trump, of wou hij de Palestijns­e leider Abbas onder druk zetten om binnenkort een – mogelijk iets beter – voorstel te aanvaarden. Of liet Abbas zelf misschien de inhoud van een tentatief gesprek uitlekken om elk Amerikaans­Saudisch plan prematuur te blokkeren? Amerikaans­SaudischIs­raëlisch front?

Een van de moeilijkhe­den bij het inschatten van de situatie in het MiddenOost­en is dat het onduidelij­ker is dan ooit wat er zich achter de schermen afspeelt. De Saudische kroonprins hield in oktober al zijn derde, en deze keer onaangekon­digde, ontmoeting met Trumps schoonzoon Kushner dit jaar. Wat de twee dertigers bespraken, is niet bekend.

Of Trumps beslissing over Jeruzalem daarmee samenhangt, of dat het gewoon ging om een persoonlij­ke beslissing van een president die tegen alle internatio­nale adviezen in wil scoren bij zijn achterban, is al evenmin duidelijk. Is er een strategie, of heerst gewoon Trumpiaans­e chaos?

Komt er een groot Amerikaans­SaudischIs­raëlisch front in het MiddenOost­en, tegen Iran? Het islamitisc­he regime in Iran laat alvast niet na daarvoor voortduren­d te waarschuwe­n. Washington, Riyad en Tel Aviv geven daartoe geregeld voorzetten die Iran eenvoudigw­eg kan binnenkopp­en, daarmee scorend bij de argwanende Arabische straat.

Hoe de Saudische politiek intussen verder evolueert, zal ook afhangen van wat er zich vandaag en in de komende weken in de Palestijns­e straten afspeelt. Een oplopende dodentol en zware Israëlisch­e repressie zouden slecht worden verteerd door de Arabische achterban. Het gaat tenslotte om AlQuds.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium