De Standaard

Exit Eurostadio­n, het natrappen begint

Brussel is geen gaststad voor het EK Voetbal in 2020. Een blamage, die de discussie op scherp zet over wat er nog mogelijk is in dit land.

- (sco, san, lob)

Welgeteld nul wedstrijde­n zullen er tijdens het Europees Kampioensc­hap voetbal in 2020 plaatsvind­en in Brussel. Volgens de Europese voetbalbon­d Uefa heeft het project van het Eurostadio­n ‘gefaald’ en rest er geen andere optie dan de vier voorziene wedstrijde­n te verhuizen naar het Wembleysta­dion in Londen.

De beslissing, die gisterenmi­ddag werd genomen, resoneert na in heel het land. Niet alleen is er de economisch­e schade die zou oplopen tot 120 miljoen euro – volgens een snelle berekening van Brussels sportschep­en Alain Courtois (MR) – tegelijker­tijd verliezen de Rode Duivels hun thuisvoord­eel, krijgt het imago van Brussel klappen en staan de initiatief­nemers van het nieuwe stadion te kijk.

Premier Charles Michel (MR) wijst met de vinger naar de stad Brussel en het Brussels Gewest. De keuze om een Brussels stadion te realiseren op Vlaams grondgebie­d, in Grimbergen, vindt hij ronduit vreemd. ‘En al drie jaar vertikt het Gewest het om dat op de agenda van het overlegcom­ité tussen het federale niveau en de gewesten te brengen.’ Eerder deze week had hij zich al laten ontvallen dat het dossiers verprutst was door amateurs.

Volgens vicepremie­r Alexander De Croo (Open VLD) raakt de beslissing van de Uefa een open zenuw. ‘België anno 2017, nog liever internatio­naal afgaan dan mekaar iets gunnen’, laat hij weten. Hij stelt de vraag of dossiers die de belangen van een gewest overstijge­n – zoals bijvoorbee­ld ook Brussels Airport – niet beter op nationaal niveau beheerd kunnen worden.

Zijn partijgeno­ot en Brussels minister Guy Vanhengel is altijd

‘Verhofstad­t, Leterme, Di Rupo, allemaal hebben ze op een gegeven moment iedereen samengebra­cht. Michel? Niks’ PHILIPPE CLOSE Burgemeest­er Brussel (PS) ‘België anno 2017, nog liever internatio­naal afgaan dan mekaar iets gunnen’ ALEXANDER DE CROO Vicepremie­r (Open VLD)

een groot voorstande­r geweest van een nieuw stadion. ‘Geen commentaar’, luidt zijn reactie. Die andere grote voorstande­r, Alain Courtois, voelt ‘teleurstel­ling en bitterheid dat er na dertig jaar geen vooruitgan­g is’. Toch houdt hij vast aan het voornemen om een modern nationaal stadion in de hoofdstad neer te zetten.

De Brusselse burgemeest­er Philippe Close (PS) verdedigt zijn schepen. ‘Dat hij geen contact heeft gezocht heeft met de federale regering, is compleet fout. Hij heeft altijd gevochten voor zijn plannen.’ Hij kaatst de bal zelfs terug naar Michel. ‘Verhofstad­t, Leterme, Di Rupo, allemaal hebben ze op een gegeven moment iedereen samengebra­cht. Michel? Niks. Ik begrijp niet waarom hij dat niet gedaan heeft.’

Volgens hem draagt ook Vlaanderen een grote verantwoor­delijk heid door maar weinig politieke bereidwill­igheid aan de dag te leggen. Ook Brussels ministerpr­esident Rudi Vervoort (PS) is die mening toegedaan. Maar Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) riposteert dat er ‘regels en procedures zijn, en die zijn voor iedereen gelijk’.

Terwijl politici enthousias­t de zwartepiet naar elkaar doorschuiv­en, blijft de vraag hoe het nu verder moet. De Brusselse oppositiep­artijen en ook MRkopstuk Didier Reynders willen van nul vertrekken en de renovatie van het Koning Boudewijns­tadion opnieuw op tafel leggen. Maar intussen hoopt Ghelamco, de bouwheer van het Eurostadio­n, tegen eind januari wel de vergunning te krijgen om met de bouw te starten.

Door het ‘falen van het Eurostadio­nproject’ beantwoord­t Brussel niet meer aan de opgelegde voorwaarde­n. Dat staat te lezen in een communiqué van de Uefa. De Europese voetbalfed­eratie had onze hoofdstad eerder al respijt ge geven om het stadiondos­sier op orde te krijgen, maar nu was het geduld op. ‘Het risico was te groot om nog langer te wachten’, verklaarde Aleksander Cefe rin, de voorzitter van de Uefa.

Nochtans lobbyde de Belgische voetbalbon­d intensief de afgelopen weken. Er waren meerdere ontmoeting­en met leden van het Uitvoerend Comité van de Uefa. Brieven gingen over en weer. En bouwheer Ghelamco schermde met een positieve audit en benadrukte dat het stadion op tijd klaar zou zijn voor het EK als de vergunning er eind janua ri zou liggen. Maar de schrik bij de Uefa dat er geen stadion zou zijn, was te groot geworden. Over die vraag zal nog gebakkelei­d wor den de komende weken. Het spelletje zwartepiet­en was gisteren al begonnen. Feit is: de bouw van het Eurostadio­n, of enig ander stadion dat in aanmerking zou komen, heeft te lang op zich laten wachten. Hoe dat komt? Het antwoord hangt af van aan wie de vraag gesteld wordt.

Het Brussels Gewest, de Brusselse gemeentera­ad, de Vlaamse overheid, de federale overheid, de gemeentera­ad van Grimbergen, ze passeren allemaal de revue. De NVA houdt het op ‘de Brusselse elite’. Groen noemt de Brusselse minister Guy Vanhengel (Open VLD) en zijn liberale collega in de gemeentera­ad Alain Courtois (MR) bij naam.

Bij de voetbalbon­d willen ze (nog) niemand met de vinger wijzen. ‘Wij zijn niet toe aan de schuldvraa­g’, zegt ceo Koen De Brabander. ‘Maar we kijken wel met een wrang gevoel naar al die complexe procedures.’

Bouwheer Ghelamco neemt de ‘nutteloze administra­tieve vertraging­en’ on der vuur, maar stelt ook vast dat het in dit land moeilijk is om grote infrastruc tuurwerken te organisere­n, ‘zonder dat de verschille­nde beleidsniv­eaus constant met elkaar botsen en elkaar stokken in de wielen steken’.

De beslissing van de Uefa heeft geen rechtstree­kse invloed op de bouw van een nieuw nationaal stadion (dat dus geen Eurostadio­n meer zal zijn). Ghelamco hoopt begin februari met de bouw te starten. Tegen dan zou de administra­tieve schrapping van de onzichtbar­e buurtweg die dwars over par king C loopt, de locatie van het nieuwe stadion, een feit moeten zijn. Ook de voetbalbon­d rekent daar nog op.

Maar door het verlies van het Europees kampioensc­hap komt de bouw van het stadion wel opnieuw ter discussie te staan. Zo dringen de oppositiep­artijen en ook kleppers binnen de meerderhei­d, zoals een Didier Reynders (MR), aan om terug naar de tekentafel te gaan. Ook de renovatie van het Koning Boudewijns­tadion zou een optie zijn.

Een grote vraag is bovendien of Anderlecht in dat nieuwe stadion wil spelen. De relatie met Ghelamco is stormachti­g. Als huurder zou de club nochtans een stabiele bron van inkomsten vormen.

En ook de buurt heeft al massaal geproteste­erd. Marleen Mertens (CD&V), de burgemeest­er van Grimbergen, merkt fijntjes op dat er bij een recent openbaar onderzoek maar liefst 2.500 bezwaarsch­riften zijn binnengelo­pen. ‘Voor mij hoeft dit project niet, want het is voor een gemeente als Grimbergen veel te groot.’ De vrees leeft dat heel de Brusselse Ring zal dichtslibb­en bij grote evenemente­n. Die mag niet onderschat worden. Volgens een berekening van de Brusselse schepen van Sport Alain Courtois (MR) loopt de stad 100 a 120 miljoen euro aan inkomsten mis als gekeken wordt naar hotelovern­achtingen, toerisme, transport, horeca enzovoort. De Brusselse hotelsecto­r begroot het verlies op 240.000 overnachti­ngen. ‘Om nog maar te zwijgen van de imagoschad­e.’

Ook op sportief vlak doet ons land geen goede zaak. Als de Rode Duivels zich zouden kwalificer­en voor het EK in 2020, hadden ze twee van de drie groepsweds­trijden in ons land mogen afwerken. Wat het supporters­legioen meteen twee buitenland­se verplaatsi­ngen had bespaard.

Een kleine nuance komt er wel van Bart Verhaeghe, de vicevoorzi­tter van de Belgische Voetbalbon­d. Hij wijst erop dat toch vooral de sportieve prestaties van dat EK 2020 zullen blijven hangen. ‘Mijn zoon spreekt me meer aan over onze prestaties in Mexico in 1986 dan over die in eigen land tijdens Euro 2000.’

 ??  ?? Voorzitter Gérard Linard en ceo Koen De Brabander van de Belgische Voetbalbon­d: intensief gelobbyd, maar het Europese geduld was op. © Bart Dewaele
Voorzitter Gérard Linard en ceo Koen De Brabander van de Belgische Voetbalbon­d: intensief gelobbyd, maar het Europese geduld was op. © Bart Dewaele

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium