De Standaard

MET DE GROETEN VAN MAGGIE

- BART BRINCKMAN

De wijkgezond­heidscentr­a verkeren in zwaar weer. Maggie De Block (Open VLD) bespaarde en kondigde een moratorium af in afwachting van een audit. De 180 centra krijgen jaarlijks een budget van 300 miljoen. Maar de minister was het zat om er elk jaar tien procent bij te doen. Ze wil eerst weten of het geld goed wordt besteed. Ten gronde heeft de minister ideologisc­he bezwaren tegen het concept. Daarbij krijgt ze resoluut de steun van de even liberale NVA.

De discussie plaatst prestaties­geneeskund­e tegenover forfaitair­e geneeskund­e. Bij een gezondheid­scentrum moeten de patiënten zich inschrijve­n. Meteen krijgen ze gratis verzorging. Ze mogen evenwel niet ‘shoppen’. Een ‘gewone dokter’ wordt per prestatie betaald, al moeten kansarmen bij een raadplegin­g maar 1 euro betalen. Heel wat huisartsen spreken over concurrent­ievervalsi­ng. Als de discussie ontspoort, valt ook het argument dat zo’n centrum te veel kansarmen aantrekt. Een studie van het InterMutua­listisch Agentschap brengt orde in het twistgespr­ek. De centra mogen dan in hun eerstelijn­szorg iets duurder zijn, de tweede lijn compenseer­t dat. Kosten de raadplegin­gen wat meer, het voorschrij­ven van geneesmidd­elen (minder antibiotic­a), ziekenhuis­opnames of revalidati­e maken de meerprijs meer dan goed. Financieel heeft De Block dus geen punt.

Laaggescho­olden en kansarme mensen torsen een lagere levensverw­achting. De reorganisa­tie van zorg en preventie moet dat eindelijk in kaart brengen. Bij momenten is de zorg te veel afgestemd op patiënten met een hogere opleiding. Daarom vormen de wijkgezond­heidscentr­a een essentiële en laagdrempe­lige schakel in het garanderen van de gezondheid en het bestrijden van armoede. Zij verzorgen een multidisci­plinair aanbod en maken dat heel kwetsbare groepen niet uit de boot vallen.

De positie van De Block, zelf een huisarts, stelt in essentie scherp op de organisati­e van ons systeem van gezondheid­szorg. België houdt vast aan een vrije keuze. Patiënten kunnen heel gemakkelij­k meanderen van dokter naar specialist. Dat garandeert een goede zorg, maar komt tegen een prijs. De vergrijzin­g en de groeiende specialisa­tie zetten de budgetten onder druk. Open VLD en NVA dreigen met besparinge­n.

Niemand vraagt dat de artsen zich in een keurslijf laten opsluiten om tegen een forfaitair bedrag te werken. Maar dat een regering een performant systeem dat de wereld ons benijdt, ter ere van het individuel­e ik ondergraaf­t, blijft onbegrijpe­lijk.

Financieel geen reden om wijkgezond­heidscentr­a af te blokken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium