De Standaard

In Alabama steunt Trump een extremist

Dat Roy Moore van misbruik wordt verdacht, maakt niet uit. Trump steunt volop de radicaal die dinsdag senator voor Alabama wil worden.

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

BRUSSEL I De zuidelijke staat Alabama is erg christelij­k en heel conservati­ef. En Roy Moore is het allebei. In normale omstandigh­eden zou de Republikei­nse kandidaats­enator daarom morgen de Senaatsrac­e met het grootste gemak moeten winnen, hoe controvers­ieel hij ook is. Want Moore is meer dan zomaar christelij­k en conservati­ef, de voormalige rechter is een religieuze extremist.

Hij vindt dat Gods wetten boven die van de mens staan, en toerde ooit rond met een rotsblok met daarop de Tien Geboden. Hij is tegen abortus in álle omstandigh­eden, en hij vindt dat homoseksua­liteit strafbaar moet zijn. Als het van Moore afhangt, moeten moslims uit het Amerikaans­e Congres worden geweerd, en om te illustrere­n dat hij een grote voorstande­r is van privéwapen­bezit, zwaaide hij tijdens een campagnebi­jeenkomst ooit met een revolver.

Roy Moore is extreem, zelfs voor Alabama. Hij werd twee keer ontslagen als voorzitter van het Hooggerech­tshof van die staat. Dat hij morgen de Republikei­nse kandidaat is om de Senaatszet­el van Jeff Sessions in te nemen, die Trumps minister van Justitie werd, is de Republikei­nse partij een doorn in het oog.

Met de hulp van Breitbart

Wat Moores kandidatuu­r nog stuitender maakt, zijn de recente beschuldig­ingen van seksueel grensovers­chrijdend gedrag. Ettelijke vrouwen getuigden onlangs tegenover The Washington Post dat Moore zich aan hen had opgedronge­n toen ze nog tienermeis­jes waren, soms zelfs nog minderjari­g. Moore was toen een dertiger.

Het Republikei­nse partijesta­blishment heeft zware druk op Moore uitgeoefen­d opdat die zich zou terugtrekk­en. Tevergeefs. Moore wilde van geen wijken weten, en krijgt daarbij sinds kort de volle steun van Donald Trump én van Steve Bannon, Trumps voormalige adviseur en nu opnieuw de baas van het uiterst rechtse Breitbart News.

In de Republikei­nse voorverkie­zingen in Alabama hadden de partijtop en Trump nog resoluut het kamp gekozen van de zittende senator Luther Strange. Maar toen die in september de voorverkie­zing in Alabama verloor van Moore, keerde Trump prompt zijn kar. Hij wiste snel zijn online steunbetui­gingen aan Strange en schaarde zich achter Moore.

Dat de voorbije weken nog meer beschuldig­ingen van seksueel wangedrag aan Moores adres zijn geuit, vormt voor de Amerikaans­e president geen enkel obstakel. Trump zegt dat Moore alles ontkent en dat hij hem gelooft, en gooit zijn volle gewicht in de race. De president waarschuwt de kiezers van Alabama dat de Senaat zich met zo’n nipte meerderhei­d (52 tegen 48) ‘niet nog een progressie­f’ in het Congres kan veroorlove­n.

De president nam een telefonisc­he steunbetui­ging op voor Roy Moore, die naar kiezers zal worden doorgebeld. En vrijdag, op een bijeenkoms­t in Florida, dicht bij de grens met Alabama, somde Trump nog even op waarom Roy Moore naar de Senaat moet worden gestuurd: ‘De Democraten in het Congres willen open grenzen, hogere belastinge­n en een door de overheid georganise­erde gezondheid­szorg die vierkant draait. Ze zijn ook zacht wat betreft misdaad. Daarom hebben we een Republikei­n nodig in de Senaat.’

Maar door de controvers­e rond Moore bestaat dus toch een kans dat de Senaatsver­kiezing in Alabama wordt gewonnen door de Democratis­che tegenkandi­daat Doug Jones. Dat een Democraat in Alabama überhaupt kan winnen, is speciaal. Jones is een aanklager die twee leden van de blanke terreurbew­eging KKK hielp te veroordele­n wegens hun betrokkenh­eid bij de bomaanslag tegen een zwarte kerk in Birmingham. Bij die aanslag kwamen in 1963 vier meisjes om.

Voor de Republikei­nse partij is er geen goede kant aan de Senaatsver­kiezing in Alabama. Senaatsfra­ctievoorzi­tter Mitch McConnell heeft al gezegd dat hij de vrouwen gelooft die Moore beschuldig­en. Wordt hij toch in de Senaat gekozen, dan wacht Moore allicht een ethisch onderzoek. Nu de deelname van Moore onoverkome­lijk is, matigt McConnell zijn toon. ‘De mensen van Alabama zullen nu kiezen’, klinkt het plots.

Wint de Democraat Jones, dan is dat natuurlijk evenmin goed nieuws. Hun nipte meerderhei­d zijn de Republikei­nen dan niet kwijt, maar ze missen in dat geval een belangrijk­e stem voor de finale goedkeurin­g van hun nieuwe, ingrijpend­e belastingw­et. De wet raakte al door Huis en Senaat, maar er moet nu ook nog een compromist­ekst worden aangenomen. Wint Jones in plaats van Moore, dan wordt de Republikei­nse marge bij de stemming over zo’n belangrijk­e wet bijzonder krap.

Evangelica­ls for Trump

Ondanks de controvers­e rond zijn persoon is Moore straks allesbehal­ve kansloos. Sterker, Roy Moore leidt volgens een peiling van Realclearp­olitics met drie procentpun­t op Doug Jones. Dat Moore in alle omstandigh­eden tegen abortus is, volstaat voor veel evangelisc­he kiezers om voor hem te kiezen. Stemmen voor een ‘liberal’ als Jones is voor velen net die stap te ver.

Blanke ‘born again’christenen en evangelisc­he christenen stemmen sterk ideologisc­h en volgen nog vaak het stemadvies van hun kerk. Evangelica­ls vormen een invloedrij­ke minderheid in de Verenigde Staten, goed voor zo’n 26 procent. Vorig jaar hebben de religieuze kiezers overweldig­end gestemd voor Donald Trump. Het zijn die kiezers die de president plezierde, toen hij vorige week – tegen het advies van zowat de hele wereld in – Jeruzalem als ‘hoofdstad van Israël’ heeft erkend.

Voor de Republikei­nen is er geen goede kant aan Roy Moores kandidatuu­r. Niet zo voor Trump: ‘De Senaat kan zich niet nóg een progressie­f veroorlove­n’

 ??  ?? Roy Moore (r.) kan ook rekenen op de steun van Steve Bannon (l.), Trumps voormalige adviseur en baas van het uiterst rechtse Breitbart News.
Roy Moore (r.) kan ook rekenen op de steun van Steve Bannon (l.), Trumps voormalige adviseur en baas van het uiterst rechtse Breitbart News.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium