De Standaard

Afscheid van een non

- TOM JANSSENS

Twee en een half uur lang laat Dialogues des Carmélites precies zien wat de titel belooft: pratende nonnen. En toch is het, als opera, een van de mooiste die ooit geschreven zijn.

Vrees houdt de partituur bijeen. De focus ligt op de levensangs­t van de jonge Blanche, die tegen de achtergron­d van de Franse Revolutie intreedt in de orde van de karmeliete­ssen. In filmische tableaus volgt componist Francis Poulenc haar spirituele ontwikkeli­ng. Aan het begin van de opera gebruikt Blanche geloof om aan het leven te ontsnappen. In het hartbreken­de slotkoor, een voltallige nonnenorde op het schavot, stapt ze vrijwillig de dood tegemoet. Wie er dan nog op doordenkt, is een taaie. Poulencs mirakelmuz­iek maakt bij de kijker precies datgene los wat ook Blanche bereikt: totale overgave.

De enscenerin­g van Olivier Py uit 2013, die nu in De Munt te zien is, verplaatst de kloosterve­rtelling naar een claustrofo­bische doorloop zonder daglicht. Prachtige tinten van grijs en zwart, sobere decorstukk­en en spartaanse schuifwand­en: er is maar weinig dat afleidt van wat aan gewetensno­od en vroomheid ter discussie staat. Slechts één keer breekt Py het tunnelpers­pectief open. Als de moederover­ste op haar sterfbed ligt en ineenkrimp­t in het vooruitzic­ht van de dood, zet Py het toneelbeel­d letterlijk op zijn kop. Een eyeopener: voor Blanche en voor het publiek.

Sterk aan Py’s enscenerin­g is dat de revolution­aire dreiging veeleer subtiel aangevinkt wordt, zoals het haatgebaar van een knecht achter de rug van zijn broodheer. Zelfs als de roerige massa aan de kloosterpo­ort morrelt, waagt de boze buitenwere­ld zich niet op het toneel. Het zelfgekoze­n martelaars­chap van de karmeliete­ssen wint erdoor aan kracht. Overigens zijn Py’s nonnen minstens zo strijdbaar als hun scherprech­ters. Op de muur gegraveerd­e wapenkrete­n als ‘Liberté’ of ‘Égalité’ vullen ze dapper aan met ‘en Dieu’ en ‘devant Dieu’.

Met Patricia Petibon stond vrijdag een mooi weerspanni­ge Blanche op de planken: zowel voor de spirituele vertwijfel­ing als de evangelisc­he vervoering vond ze juiste tonen. Haar stoutemeis­jesachtige stem kleurde mooi complement­air met de meer angelieke Constance van Sandrine Piau. Als Madame Lidoine zong Véronique Gens een gezaghebbe­nde, maar ook breekbare priorin. De wat antiekerig­e mezzo van Sophie Pondjiclis, die een zieke Sylvie BrunetGrup­poso verving, paste perfect bij de rol van moederover­ste. Stanislas de Barbeyrac maakte het woordengev­echt tussen Blanche en haar broer tot het onofficiël­e liefdesdue­t van de opera.

Vanuit de bak liet chef Alain Altinoglu voortvaren­de, intrigeren­de geluiden opklinken. De harmonisch­e vondsten en ritmische kleuren van Poulenc prikten en friemelden als het grofgeweve­n habijt van een non. Alleen hoog koper en een enkele wankele koorstem haalden de muzikale epifanie af en toe onderuit.

 ??  ?? Niets in het decor leidt af van het verhaal.
Niets in het decor leidt af van het verhaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium