De Standaard

Eenhoorn van de zee gaat ten onder aan stress

-

en gevaarlijk­e, angstreact­ie die nog nooit eerder bij een dier gezien was. Ze combineerd­en twee klassieke reacties op gevaar: bevriezen én vluchten. Stijf bevriezen en doen alsof je er niet bent, kan je aanvaller in de war brengen, tot die zijn aandacht verliest. Vluchten is een andere manier om je uit een gevaarlijk­e situatie te redden. Maar je kunt moeilijk allebei tegelijk, zegt het gezond verstand. De narwals doen dat toch, rapportere­n de vorsers nu in Science. ‘Tegelijk hard wegrennen en je adem inhouden, probeer het maar eens’, zegt Williams.

Zodra ze losgelaten werden, doken de narwals de diepte in, zo snel mogelijk zwemmend, maar tegelijk lieten ze hun hartslag zakken tot maar drie à vier slagen per minuut. Normaal ligt die in de buurt van de menselijke hartslag, zowat zestig slagen per minuut.

Narwals zijn walvissen, en die weten wel iets van duiken. Alle walvissen laten bij een duik hun hartslag zakken, om zuurstof te sparen. Ontspannen narwals doen dat ook, tot tien à twintig slagen per minuut, leerden de onderzoeke­rs van hun sensors. Dat gaat dan om rustige duiken, waarbij de dieren traag bewegen. Maar bij hun vlucht onmiddelli­jk na hun ervaring met mensen vertraagde­n ze die hartslag nog eens extra, terwijl ze er tegelijk op volle snelheid vandoor gingen.

Ook al stierf geen van de narwals die ze onderzocht­en, het is een levensgeva­arlijke combinatie, vrezen de onderzoeke­rs. De dieren verbruikte­n 97 procent van alle zuurstof in hun lijf, en sommige gingen een tijd in het rood, op een minder efficiënte ‘anaerobe’ vorm van energiepro­ductie overgaand. Dat had evengoed fout kunnen aflopen. In ‘normale’ duiken gingen ze niet verder dan de helft van hun zuurstofvo­orraad.

Paniekrefl­ex

Normaal hebben narwals alleen orka’s

 ??  ??
 ??  ?? In Groenland laten onderzoeke­rs een narwal vrij, nadat ze sensoren hebben aangebrach­t.
In Groenland laten onderzoeke­rs een narwal vrij, nadat ze sensoren hebben aangebrach­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium