De Standaard

Verpakking­en horen in de tuin

We kunnen dromen van een wereld zonder verpakking­en, maar die komt er niet. We kunnen wel werken met betere verpakking­en, zegt ERIK VANDERLIND­EN.

- ERIK VANDERLIND­EN Wie? Ceo The Compost Bag Company Wat? Composteer­bare verpakking­en zijn de toekomst én ze zijn betaalbaar.

Frankrijk, Italië, ja zelfs Wallonië en Brussel zijn ons al voorgegaan

Het is me wat met de plastic verpakking­en. China weigert voortaan ons plastic afval, meldde deze krant

(DS 6 december). De voorbije week schoot de traditione­le verpakking­sindustrie zichzelf nog eens danig in de voet met een wereldvree­mde stellingna­me over plastic zakjes in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement (DS 14 december). De zelfstandi­genorganis­atie Unizo voelde zich daarop verplicht om te pleiten voor verder gebruik van die zakjes als de overheid ervoor een ‘ontradende’ prijs vraagt (DS 15 december).

Dat alles getuigt van een krampachti­g vasthouden aan oude denkbeelde­n. Verschille­nde leden van de commissie Leefmilieu vroegen terecht: waar blijven de verpakking­smateriale­n van de toekomst?

Er zijn nochtans alternatie­ven, zeker voor de plastic zakjes. Voor andere plastic verpakking­en wordt naarstig gewerkt aan oplossinge­n. De vzw Belgian BioPackagi­ng, een ketenorgan­isatie van de nieuwe verpakking­sindustrie, is al 10 jaar bezig met de verpakking van de toekomst. Ze groepeert niet alleen verpakking­sproducent­en en -invoerders, maar ook onderzoekc­entra, studiebure­aus, grondstofl­everancier­s en afnemers/gebruikers van deze verpakking­en. Ze heeft een klare visie op de toekomst van verpakking­en, die tot nog toe niet aan bod is gekomen in het debat.

Verpakking­en zijn nuttig

Wat zelfs voluntaris­tische professore­n soms uit het oog verliezen, is dat verpakking­en heel wat nuttige functies hebben. Ze beschermen en bewaren het product. Ze voorkomen schade en verspillin­g. Ze verdelen het product in kleinere porties, zodat het makkelijk verhandelb­aar en transporte­erbaar is. Ze brengen informatie over. Het is pas als ze van het product verwijderd wordt, dat de verpakking een (afval)probleem wordt. Verpakking­safval vermijden is in dat licht niet altijd evident, ook al mag je vragen stellen bij sommige specifieke verpakking­en.

Het klopt trouwens. Je kan inderdaad je eigen herbruikba­re verpakking meenemen naar de winkel. Maar dat is wel een gedoe, waardoor slechts een geëngageer­de minderheid dit volhoudt.

Hergebruik is ook niet in alle ge-

vallen mogelijk. Het is zelfs veelal economisch en ecologisch beter verpakking­en naar het containerp­ark te brengen voor materiaalr­ecyclage. Maar als plastic verpakking­en sterk verontrein­igd zijn, met voedselres­ten bijvoorbee­ld, dan swingt het kostenplaa­tje van die materiaalr­ecyclage snel de pan uit. Dat is trouwens de essentie van het China-verhaal, waar we deze bijdrage mee zijn begonnen. Minderwaar­dig (lees: verontrein­igd) afval werd goedkoop naar China verscheept, omdat wij er geen oplossing voor hadden. Nu ook de Chinezen er geen blijf meer mee weten, komt de boemerang terug.

Europa erkende recent een andere uitweg: organische recyclage. In plaats van te trachten materiaal te recuperere­n, kunnen we het materiaal samen met organisch afval laten vergaan tot compost. Compost is een bodemverbe­teraar en leidt tot gezondere planten. De nieuwe verpakking­sindustrie haalt via bio-raffinage de nodige chemische bouwstenen uit planten om opnieuw verpakking­smateriale­n te maken. De kringloop wordt ook op die manier gesloten.

Zo bieden de Chinese afvalcrisi­s en de Europese erkenning van organische recyclage een unieke kans om echt werk te maken van een van de verpakking­en van de toekomst: composteer­bare (voedsel)verpakking­en, vervaardig­d met materialen uit hernieuwba­re (plantaardi­ge) bronnen. Die kunnen dan met het GFT in de organische recyclage. Dat is momenteel zeker al mogelijk voor de plastic zakjes, waarover de commissie Leefmilieu zich nu buigt.

Frankrijk, Italië, ja zelfs Wallonië en Brussel zijn ons al voorgegaan. Hoewel ze plastic zakken hebben verboden, erkennen ze de nuttige functional­iteit ervan en voorzien ze in toegelaten alternatie­ven. Concreet gaat het over papierzakk­en en zakken uit composteer­baar plastic van hernieuwba­re bron.

Nu Vlaanderen nog.

2 eurocent

En de prijs? De retailers klagen dat die nieuwe verpakking­en heel wat duurder zijn dan de traditione­le plastic zakken.

Ten eerste veroorzake­n de huidige plastic groente- & fruitzakje­s veertien procent van de verontrein­iging in GFT-afval en dat levert problemen op in het composteri­ngsproces. De kosten hiervan worden nu gedragen door (publieke) compostbed­rijven, de belastingb­etaler dus. En dan spreken we nog niet over mogelijke bodemveron­treiniging door microplast­ics in compost. Het wordt dan ook hoog tijd dat de retail hier haar verantwoor­delijkheid neemt.

Ten tweede: uiteindeli­jk is het toch altijd de consument die betaalt. De groente- en fruitzakje­s worden dan misschien niet afzonderli­jk aangereken­d, maar ze zitten wel verrekend in de marge die de retailer op zijn product neemt. En waarover gaat het eigenlijk ? De huidige nietcompos­teerbare plastic zakjes uit petroleum kosten de retail ongeveer 0,5 eurocent per stuk. De composteer­bare alternatie­ven uit hernieuwba­re bron zijn er al voor 2 eurocent per zakje.

Vindt u dat als consument een onoverkome­lijk prijsversc­hil?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium