De Standaard

De grote fruitgroep­en zijn goed voor miljarden euro’s omzet, maar hun marges zijn flinterdun. Hein Deprez hoopt via het binnenhale­n van een merk én schaalverg­roting die patstellin­g een stukje te doorbreken.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN I

Hein Deprez, hoofdaande­elhouder van het beursgenot­eerde Greenyard Foods, zat gisteren nog volop in zenuwslope­nde eindonderh­andelingen met Dole Food. Een klein leger specialist­en probeerde onder tijdsdruk tot een akkoord te komen. Die tijdsdruk heeft te maken met Kerstmis dat voor de deur staat én met andere kandidaatk­opers die in de ‘wachtkamer’ zitten en hopen dat Deprez mislukt en zij alsnog Dole kunnen inlijven.

Voor Hein Deprez is het nu of nooit om Dole Food binnen te halen. Een groep met een omzet van 4,5 miljard, waarvan ruim de helft in de VS, een markt waar Greenyard Foods vrijwel afwezig is. Dole Food is net zoals Fresh Del Monte en Chiquita een van de grote fruitmulti­nationals die telkens ook een sterke speler is op de markt van bananen. Dole Food heeft ook wel plantages en een vloot schepen om groenten en fruit te vervoeren, maar blijft in de eerste plaats een handelaar. En op handel zijn de marges dun, flinterdun. Daarom is volume belangrijk. Hoe groter het volume, hoe beter je inkoopprij­zen.

Bij de plantages is schaalgroo­tte ook een troef. Als in Brazilië een papajaoogs­t mislukt, kan je bijvoorbee­ld toch nog in ZuidAfrika goed oogsten. Risicospre­iding is ook belangrijk voor de handelstak. Grote groepen kunnen op meer plaatsen inkopen én hebben daardoor meer bevoorradi­ngszekerhe­id. Dat is een troef die ze kunnen uitspelen bij hun klanten, de supermarkt­ketens.

De marges die Europese spelers als Greenyard Foods halen, zijn nog kleiner dan wat de grote Amerikanen binnenhale­n. Dat heeft te maken met twee verschille­n. Het eerste verschil zit in de retail. In Europa zorgen discounter­s zoals Aldi en Lidl voor prijsdruk. De Europese fruithande­laars hebben tegenover die prijsdruk geen sterke merken kunnen zetten. In de VS zijn de marges in regel hoger, ook al door het feit dat de grote fruitgroep­en in tegenstell­ing tot Greenyard Foods wél een merkenbele­id voeren.

Met Dole slaat Deprez dus verschille­nde vliegen in één klap. Hij verwerft een veel breder inkoopplat­form, grotere volumes en dus betere inkoopvoor­waarden, én ook nog eens een sterk merk. Als klap op de vuurpijl breekt hij ook door in de bananenmar­kt, een gezellig kartel tussen Chiquita, Del Monte én Dole, met Fyffes als kleinere partij. Op basis van marktaande­len in 2014 is Dole in de VS goed voor een marktaande­el van 36,30 procent, Chiquita voor 30,20 procent en Del Monte voor 23,10 procent. Fyffes volgt op afstand met 4 procent.

Deprez heeft al meer dan tien jaar de ambitie om dat bananenkar­tel open te breken. De overname van Dole is zijn grote kans. Het voordeel van bananen is dat het in principe een vrij eenvoudig product is (het bestaat maar in één variëteit) én het wordt het hele jaar door gegeten. De banaan zou in zijn eentje goed zijn voor bijna 10 procent van de fruitmarkt. Deprez wrong voor het eerst in 2008 zijn voet tussen de deur in de Europese bananenmar­kt, toen hij de Duitse organisati­e van Chiquita overnam.

Hij kocht toen het logistieke platform van Chiquita Duitsland (inclusief rijpingkam­ers), maar de merknaam bleef eigendom van Chiquita. Beide groepen sloten een leveringsa­kkoord af voor tien jaar, dat in 2018 vervalt. Hoe het met dat contract staat, is niet bekend, maar Deprez kan straks het volume van Chiquita proberen te vervangen door dat van Dole.

Deprez hoopt ook zijn servicemod­el, dat hij in Nederland via dochter Bakker Barendrech­t toepast bij Albert Heijn, straks te kunnen toepassen bij Ahold Delhaize in de VS. Het is een van de meest vergaande samenwerki­ngen, waarbij Deprez eigenlijk alles doet voor Albert Heijn: het fruit aankopen, de planning inzake groenten en fruit verzorgen, het verpakken en transporte­ren, een promotieka­lender voorbereid­en en opstellen. Albert Heijn geeft Greenyard Foods daarvoor inzicht in zijn verkoopcij­fers, zodat Greenyards perfect weet wanneer het moet leveren.

De meeste winkeliers willen niet zo ver gaan, omdat ze baas willen blijven in eigen huis. Maar volgens Deprez stelt het hem in staat de meest verse producten op het juiste moment in de juiste winkel te helpen krijgen. Daardoor heeft Albert Heijn niet alleen een verser product, maar ook minder inventaris­verliezen.

‘Het grote verschil tussen Deprez en de gevestigde fruitgroep­en, is dat Deprez altijd vertrekt vanuit de vraag: met welke problemen wordt mijn klant (de supermarkt) geconfront­eerd en hoe kan ik die helpen oplos

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium