De Standaard

‘Decoder verbruikt 66 euro stroom’

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

Decoders voor digitale televisie kosten meer dan 60 euro per jaar aan energiever­bruik. Proximus scoort het best.

BRUSSEL I Wie digitale televisie kijkt, heeft daar een decoder voor nodig. En die toestellen zijn notoire energieslu­rpers. Tot wel 66 euro per jaar aan elektricit­eit, becijferde Test Aankoop.

Daarbij gaat het over de decoder van Scarlet, het budgetmerk van Proximus. Dat is best opvallend, want de decoder van moedermerk Proximus komt met 35 euro per jaar veel beter uit de test. ‘Dat komt doordat de decoder van Scarlet een harde schijf heeft en die van Proximus niet’, zegt woordvoerd­er Haroun Fenaux. Bij Proximus worden opnames niet op het toestel, maar in de ‘cloud’ bewaard. De decoder van Proximus is een nieuwere versie dan die van Scarlet. Maar volgens Fenaux krijgen nieuwe Scarletkla­nten sinds kort dezelfde energiezui­nige decorder als de Proximuskl­anten.

Ook de decoder van Telenet scoort niet goed in de test. De HD Digicorder gebruikt 8,8 watt in standby en 16,5 watt bij gebruik. De gemiddelde energiekos­ten worden daarmee op 59 euro geraamd. Ook daar valt het verschil met Proximus te verklaren doordat de Telenetdec­oder een harde schijf heeft, klinkt het bij Telenet.

‘En onze laatste decoder is intussen vier jaar oud’, zegt Telenet woordvoers­ter Isabelle Geeraerts. ‘Bij elke nieuwe bekijken we welke componente­n energiezui­niger kunnen. Elk nieuw model was dan ook ‘groener’ dan de vorige. Dat zal met de nieuwe decoder, die eraan komt in de loop van 2018, ook het geval zijn.’

Geeraerts stipt aan dat de decoders ook een ‘smart energy stand’ hebben. Maar dat komt erop neer dat je het ding nagenoeg volledig uitschakel­t, en het toestel twee minuten moet opstarten wanneer je televisie wil kijken.

Test Aankoop is geen fan van de decoder. Volgens de organisati­e zijn ze duur, verbruiken ze veel elektricit­eit en worden ze om de haverklap vervangen, waardoor gebruikers hun opnames kwijtraken. Een CI+kaartje, dat je in je televisie prikt, zou een veel beter alternatie­f zijn, klinkt het. ‘In de ideale configurat­ie van de tvkijker is er geen plaats voor een decoder,’ klinkt het.

‘In de ideale configurat­ie van de tvkijker is er geen plaats voor een decoder’ TEST AANKOOP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium