De Standaard

‘Geluk dwing je af met dominant voetbal’

- JUNIOR VERBEEKE

‘We moeten niet te veel rekening houden met wat Anderlecht over ons zei. Dit heeft helemaal niets met geluk te maken, we zijn gewoon beter’ HANS VANAKEN ‘Het was heel moeilijk, ik had hier een heel goede band met veel mensen’ De nieuwe trainer van Genk, PHILIPPE CLEMENT, nam gisteren afscheid van spelers en staf van Waasland-Beveren (op TV Oost).

Vier goals en zes assists: Hans Vanaken is op weg naar dubbele cijfers dit seizoen. De middenveld­er is aan zijn beste seizoen bezig tot nu toe bij Club Brugge, zijn prestatie tegen Anderlecht zette dat nogmaals in de verf.

BRUGGE I Gek krijg je Hans Vanaken al lang niet meer. Niemand weet beter dat het heel snel kan gaan in het voetbal. De draaischij­f van Club werd tijdens zijn eerste twee seizoenen vaak bekritisee­rd omdat hij niet constant genoeg was.

Dit seizoen is dat evenwel anders. De Limburger tekende al voor vier goals en zes assists, hij deed bij Club Brugge nooit beter na negentien competitie­wedstrijde­n. Vorig seizoen zat hij op dit moment in de Jupiler Pro League aan vier doelpunten en twee assists, tijdens het kampioenen­jaar – en kort na zijn transfer – was dat één goal en drie assists. De rijzige middenveld­er is goed op weg naar dubbele cijfers en een tweede landstitel op drie seizoenen tijd. Al wil Vanaken ondanks de 13 punten voorsprong op Anderlecht (en de acht eenheden op Charleroi) nog niet te ver vooruit kijken.

‘De punten worden nog gehalveerd, dus er kan nog veel gebeuren’, vertelt Vanaken. ‘Dit geeft wel een boost, want we hebben Anderlecht een ferme tik gegeven. Dit zal aankomen bij hen. We mogen de kloof nu niet meer laten verkleinen, op Mechelen moeten we opnieuw vol aan de bak.’

Het dominante voetbal dat Leko wil serveren, legt Vanaken dus geen windeieren. Tijdens de voorbereid­ing en in het begin van het seizoen moest hij nog vechten voor een basisplaat­s, maar ondertusse­n is hij onbetwistb­aar. Van Refaelov is al lang geen sprake meer. Tegen Anderlecht legde hij een van zijn beste prestaties van het seizoen op de mat. Hij scoorde één keer, lokte een penalty uit, gaf de pass bij de penaltyfou­t op Diaby en gaf ook de diepe bal waarop Boeckx in de fout ging bij de 20.

‘Het was een totaalpres­tatie met pressing en goed voetbal’, zegt de middenveld­er. ‘Anderlecht had na de rust wat meer balbezit, maar daar deden ze niks mee. De ene kans die ze kregen kwam er dan ook nog eens na een snel genomen vrije trap. Ze waren nergens, en dat is onze verdienste.’

Club en Vanaken snoerden Anderlecht met die klinkende overwinnin­g de mond na enkele scherpe uitspraken van coach Hein Vanhaezebr­ouck. Hij vond voor de wedstrijd vooral dat Club zo riant op kop stond door de factor geluk en enkele arbitrale beslissing­en. Vanaken had er zijn slaap niet voor gelaten. ‘Bij ons is er momenteel niets negatiefs, dat klopt’, zegt hij. ‘Het zit inderdaad misschien wat mee, maar geluk dwing je ook af met dominant voetbal. We moeten niet te veel rekening houden met wat Anderlecht over ons zei. Dit heeft helemaal niets met geluk te maken, we zijn gewoon beter.’

 ?? © belga ?? ‘We mogen de kloof nu niet meer laten verkleinen.’
© belga ‘We mogen de kloof nu niet meer laten verkleinen.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium