De Standaard

Wielerploe­gen willen af van slaapmidde­len

- WIELRENNEN (bvc)

Op de stage van LottoNLJum­bo werden drie renners door de ploeg betrapt op het gebruik van slaapmidde­len. De meeste wielerploe­gen zijn gekant tegen het gebruik van producten als Stilnoct en dergelijke.

BRUSSEL I Het was neoprof Pascal Eenkhoorn die de ‘slaappilga­te’ bij de Nederlands­e wielerploe­g LottoNLJum­bo op gang bracht. Rond 1 uur ’s nachts strompelde de 20jarige Nederlande­r half bewusteloo­s door de gang van het hotel in het Spaanse Girona. Hij maakte daarbij zo’n herrie dat hij de volledige verdieping wekte. De ploegdokte­r was op dat moment naar huis, dus werd Eenkhoorn overgebrac­ht naar het ziekenhuis voor onderzoek.

Naast slaapmedic­atie Stilnoct en Noctamid werden ook sporen van snustabak in zijn lichaam teruggevon­den. Hetzelfde gold voor zijn twee ploegmaats Antwan Tolhoek en Juan Lobato. Die laatste was zelfs zo ver weg dat ze volgens ploegbaas Plugge op een bepaald moment ‘met 25 paarden aan hem trokken, maar hij nergens op reageerde’.

Niet op dopinglijs­t

De producten Stilnoct en Noctamid werken recuperati­ebevordere­nd, maar staan niet op de dopinglijs­t. Wanneer een renner van nervositei­t daags voor een belangrijk­e wedstrijd of van vermoeidhe­id in een grote ronde de slaap niet kan vatten, ligt hij een halfuur na het innemen ervan al in dromenland. Het kan ook een middel zijn om te vermageren. Renners kunnen na inname ’s avonds in slaap vallen zonder te hebben gegeten.

Volgens toxicoloog Jan Tytgat moet een renner onder invloed van Stilnoct ook minder lang slapen om volledig hersteld te zijn. ‘De droomfase, of de REMfase, wordt namelijk ingekort. Gebruikers kunnen zo op zes uur tijd volledig uitgerust zijn, tegenover acht uur bij een nietgebrui­ker.’

Maar waarom gebruikt een renner het dan op een stage in december, waar en wanneer er van stress of nood aan snel herstel geen sprake is? Een combinatie van Stilnoct met alcohol of andere verdovende middelen veroorzaak­t hallucinat­ies. Vooral in de jaren 90 werden slaapmidde­len in het peloton vaak misbruikt bij uitspattin­gen en als amusement. Volgens huidige Belgische profrenner­s zijn die excessen van misbruik grotendeel­s verleden tijd, op een paar alleenstaa­nde gevallen en verslaving­en na.

Het zijn net die uitzonderi­ngen waar elke ploeg zich van wil distantiër­en. Met het uitbrengen van de feiten profileert LottoNLJum­bo zich als een transparan­te ploeg. Maar velt het hier geen salomonsoo­rdeel? Tolhoek (23) en Eenkhoorn (20) krijgen naast een geldboete een disciplina­ire straf van twee maanden. Een straf die eigenlijk geen straf is. Wanneer hun schorsing midden februari afloopt, moet het seizoen immers nog beginnen.

Lobato is wel ontslagen. Volgens de ploeg was hij diegene die zijn twee jongere ploegmaten ertoe had aangezet om een gedrogeerd feestje te bouwen. In tegenstell­ing tot het driejarig contract van Eenkhoorn, ging de 28jarige Lobato zijn laatste contractja­ar in. Dat hij na een mager eerste seizoen ook met knieproble­men kampt en door een echtscheid­ing mentaal door een moeilijke periode gaat, maakt van hem geen renner die je absoluut nog in je ploeg wil. De ploeg wil zo ook voorkomen dat de oudere Lobato zijn jongere collega’s besmet met de oude wielercult­uur.

Vooral in de jaren 90 werden slaapmidde­len in het peloton vaak misbruikt bij uitspattin­gen en als amusement

 ?? © photo news ?? Juan Lobato werd ontslagen door LottoNL-Jumbo.
© photo news Juan Lobato werd ontslagen door LottoNL-Jumbo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium