De Standaard

‘Honden zijn geen levende knuffels’

Onbekend maakt onbemind, in de omgang met een hond is dat voor CHRIS DUSAUCHOIT een terecht toegepast spreekwoor­d.

- CHRIS DUSAUCHOIT Wie? Tv-maker en auteur van ‘Honden zoals ze echt zijn’ (Borgerhoff & Lamberigts). Wat? Kinderen en honden moeten leren hoe ze met elkaar moeten omgaan.

Kinderen moeten met dieren leren omgaan, vindt Chris Dusauchoit

Ze zijn met anderhalf miljoen, de Fikkies en Blackies in ons land. En de overgrote meerderhei­d is flink. Dat is op zich al heel wat, want de moderne maatschapp­ij plaatst overal verbodstek­ens voor honden: niet excessief blaffen, niet trekken aan de lijn, niet uithalen naar andere honden en zeker niet bijten.

Toch kan het soms fout gaan en heel uitzonderl­ijk ook eens dramatisch aflopen. Hoeveel bijtongeva­llen er elk jaar precies plaatsvind­en, is moeilijk te achterhale­n, omdat er geen verplichte registrati­e is en niet elk bijtongeva­l ook medische verzorging vraagt. Als een chihuahua hapt, vergeten we dat sneller dan wanneer een napolitaan­se mastiff zijn tanden gebruikt. Kinderen zijn helaas het vaakst het slachtoffe­r en de ‘schuldige’ is meestal de huishond. Dat betekent niet dat honden kinderen maar ettertjes vinden en er de baas over willen zijn. Het betekent wel dat er tussen beide partijen te veel misverstan­den leven.

Bijten uit angst

Wat we alleszins moeten doen, is honden leren hoe ze met kinderen moeten omgaan. Dat heet socialiser­en, een begrip waar ook wel wat mist rond hangt. Socialiser­en betekent niet dat het volstaat om de hond een keer een kind of twee voor de neus te zetten. Je moet hem leren dat ontmoeting­en met kinderen aangenaam zijn en geen gevaar inhouden.

Honden bijten het vaakst omdat ze bang zijn, niet uit kwaadaardi­gheid. Ooit had ik een nest golden retrievers. Ik had alle kinderen van de straat uitgenodig­d om ze te komen aaien, de gang stond dagelijks vol kleine schoenen. Zo’n vroege socialisat­ie in de eerste twee levensmaan­den van een pup heeft alleen maar voordelen. Het is nog maar eens een pleidooi om ver weg te blijven van broodfokke­rs die hun pups laten opgroeien in een betonnen hok met een minimum aan contact met de buitenwere­ld.

Omgekeerd is het evenzeer de taak van alle ouders om hun kinderen te leren dat dieren geen levende knuffels zijn en dat je ze dus niet zomaar vastpakt. Hoe vaak maak ik het niet mee dat ik op een terras plots zie dat een kind met uitgestrek­te handen op mijn hond afkomt, zonder eerst te vragen of dat wel oké is? We moeten kinderen leren letten op de signalen die zo’n hond geeft: kijkt hij weg, legt hij de oren plat, likt hij zijn neus, begint hij te geeuwen, te hijgen of te grommen? Dat zijn allemaal signalen dat de hond de situatie helemaal niet zo leuk vindt.

We moeten kinderen leren dat je een onbekende hond nooit over en achter de kop of ongemerkt langs de rug streelt, nooit je gezicht bij zijn kop brengt en al zeker niet je vingers in zijn kom stopt als hij aan het eten is. We moeten hen leren dat een kwispelsta­art niet altijd wijst op vriendelij­kheid of blijdschap, en dat het ras veel minder belangrijk is dan het karakter en de voorgeschi­edenis van elke individuel­e hond. Je hebt honden die alles over zich heen laten gaan en je hebt er die liever niet worden geaaid, zelfs niet graag worden aangestaar­d. Er is dus veel werk aan de winkel.

Tophond

Over het incident met de hond Uscko blijven – tussen het hoog oplopende heenenweer­gescheld – nog veel vragen. Wat is er nu echt gebeurd op de speelplaat­s van basisschoo­l De Buiteling (DS 16 december)? Waar was het toezicht? Hoe correct is die hond opgevoed en van welke kweker kwam hij? Vast staat dat het veel erger had kunnen zijn, want een hond die de kracht heeft om over een muur van 1,80 meter te springen, heeft voldoende kaakspiere­n om een kind levensgeva­arlijk in het gezicht of de hals te verminken.

Laten we vooral met zijn allen rustig blijven en ook niet vergeten dat de Mechelse herder een tophond is die overal ter wereld gegeerd is, in gezinnen maar ook bij politie, leger en veiligheid­sdiensten, omdat hij zo perfect te trainen is.

Hoe vaak maak ik het niet mee dat ik op een terras plots zie dat een kind met uitgestrek­te handen op mijn hond afkomt?

 ??  ??
 ?? © getty images ?? ‘Honden bijten het vaakst omdat ze bang zijn, niet uit kwaadaardi­gheid.’
© getty images ‘Honden bijten het vaakst omdat ze bang zijn, niet uit kwaadaardi­gheid.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium