De Standaard

Poolse bom staat op ontploffen

Tenzij Warschau op het allerlaats­te moment terugkrabb­elt, begint de Europese Commissie een uitzonderl­ijke strafproce­dure tegen Polen.

- VAN ONZE REDACTEURS DOMINIQUE MINTEN BART BEIRLANT

De bewoording ‘de nucleaire optie’ is misschien wat overdreven, maar ze geeft wel aan hoe ernstig het conflict tussen de Europese Commissie en Polen is geworden. De bedoeling is dat Brussel vandaag beslist artikel 7 van het Europees Verdrag van Lissabon te activeren tegen Warschau. Dat kan leiden tot de zwaarst mogelijke straf in de Europese Unie: het ontnemen van het stemrecht. En dat is nooit eerder gebeurd.

‘Wie objectief naar de feiten kijkt, kan niet anders dan vaststelle­n dat die zo ernstig zijn dat deze stap gerechtvaa­rdigd is’, zegt een hoge Europese bron. De Commissie vindt dat de conservati­efpopulist­ische regering, sinds die twee jaar geleden aan de macht is gekomen, de Poolse rechtsstaa­t uitholt.

Vooral de manier waarop het Poolse gerecht hervormd wordt, is Brussel een doorn in het oog. Justitie is de belangrijk­ste instelling die Recht en Rechtvaard­igheid (PiS) in het vizier heeft genomen. De partij van Jaroslaw Kaczynski stoorde zich al veel langer aan de in haar ogen veel te liberale rechters.

Meteen na haar aantreden zette toenmalig premier Beata Szydlo ingrijpend­e hervorming­en in de steigers. Hoewel de Europese Commissie de regering waarschuwd­e dat ze zich op glad ijs begaf, zette die koppig door. Afgelopen weekeinde keurde het parlement uiteindeli­jk twee cruciale wetten goed die de regering een dikke vinger in de rechterlij­ke pap geven.

Partijgetr­ouwe rechters

De wetten hebben ingrijpend­e gevolgen voor de werking van het Hooggerech­tshof en de Nationale Raad voor de Rechtspraa­k (KRS). Die Raad benoemt en bevordert rechters. De bedoeling is dat de zittende leden ervan worden ontslagen, waarna de PiSpartij vervangers kan benoemen. Die kunnen vervolgens bij het Hooggerech­tshof nieuwe rechters voordragen, want ook daar zullen veel vacatures zijn. Door een nieuwe wet wordt de pensioenle­eftijd van de rechters immers verlaagd van 70 naar 65 jaar. In de praktijk betekent dit dat 40 procent van de rechters met pensioen moet.

Alleen Andrzej Duda kan het parlement nog terugfluit­en. Eerder dit jaar wierp de Poolse president zich op als een tegenkrach­t. Hoewel Duda ook tot de PiSpartij behoort, vond hij de wetsontwer­pen te ver gaan. Hij beloofde ze flink bij te sturen, maar in de praktijk kwam daar nauwelijks iets van in huis.

‘Mocht Duda vandaag alsnog beslissen zijn handtekeni­ng niet te zetten, kan dat de Commissie misschien op andere gedachten brengen’, klinkt het in Brussel. Maar de kans dat hij van mening verandert, is klein. Zijn woordvoerd­er liet weten dat Duda wel degelijk zal tekenen.

Niet alleen het gerecht, maar ook de media liggen in de vuurlijn. Zo legde de Poolse mediaregul­ator de commerciël­e zender TVN24 onlangs een boete van 400.000 euro op omdat die het had aangedurfd te berichten over de protesten tegen de regering.

Déjà vu

Toch klinkt dit soort ingrepen niet onbekend. Ook de Hongaarse regering voerde soortgelij­ke maatregele­n door. Premier Viktor Orban liet kritische websites offline halen, moeide zich bij de nationale bank en in Hongaarse rechtbanke­n zitten ondertusse­n veel partijgetr­ouwe rechters.

Brussel dreigde verschille­nde keren met sancties, maar zette uiteindeli­jk niet door. ‘De regeringOr­ban is altijd in dialoog gebleven’, klinkt het bij de Commissie. ‘Orban is verschille­nde keren op het matje geroepen en dat had ook effect. Boedapest schaafde de scherpste kantjes er meestal af.’

In Warschau werd Szydlo vorige week vervangen door de meer flexibele en EUgezinde Mateusz Morawiecki. Maar die benoeming kwam te laat om Brussel tot meer inschikkel­ijkheid te bewegen. ‘De regering heeft niet eens gewacht op het advies van de Commissie van Venetië, het hoogste orgaan van de Raad van Europa dat adviseert over constituti­onele hervorming­en. Dat advies kwam er op dezelfde dag als de stemming in het parlement en is bijzonder duidelijk: er bestaat een ernstig risico voor de onafhankel­ijkheid van het Poolse rechtsbest­el’, zegt Europees Parlements­lid Kathleen Van Brempt (SP.A).

Kameraad Orban

Maar er speelt nog iets. In Brussel groeit het ongemak over de recente politieke ontwikkeli­ngen in Midden en OostEuropa. De ‘illiberale’ olievlek breidt zich uit. Ook het Roemeense parlement wil justitie aan banden leggen. Het is de bedoeling dat rechters die een gerechteli­jke dwaling begaan, daarvoor zelf financieel opdraaien. Dat zou hen moeten afschrikke­n doortasten­de vonnissen te vellen in corruptiez­aken. En dan is er nog extreemrec­hts dat zijn intrede doet in de Oostenrijk­se regering. ‘We kunnen niet blijven doen alsof er niets aan de hand is’, klinkt het.

Toch betekent de activering van artikel 7 niet dat Polen meteen op het strafbankj­e moet. Uiteindeli­jk komt het de lidstaten toe Warschau zijn stemrecht tijdelijk af te nemen. Zij moeten daar unaniem mee instemmen en de kans is groot dat de Hongaarse premier Orban het been stijf houdt. ‘Maar dan zal er toch een ernstig gesprek met hem volgen.’

De liberale en sociaaldem­ocratische fracties in het Europees Parlement staan in elk geval achter de strafproce­dure. ‘Dit wordt een droeve dag voor een meerderhei­d van het Poolse volk’, zegt de liberale fractielei­der Guy Verhofstad­t. ‘Maar het is een noodzakeli­jk stap om de fundamente­le principes van de Europese rechtsstaa­t veilig te stellen.’

In Brussel groeit het ongemak over hoe de ‘illiberale’ olievlek in Middenen OostEuropa zich uitbreidt. ‘We kunnen niet blijven doen alsof er niets aan de hand is’ Wordt artikel 7 geactiveer­d, dan verliest Polen mogelijk tijdelijk zijn stemrecht. ‘De feiten zijn zo ernstig dat deze stap gerechtvaa­rdigd is’, luidt het bij een hoge Europese bron

 ??  ?? Jaroslaw Kaczynski kust de hand van Beata Szydlo, bij haar vervanging vorige week als premier door de meer EUgezinde Mateusz Morawiecki (r.). Die benoeming kwam voor Brussel te laat. © belga
Jaroslaw Kaczynski kust de hand van Beata Szydlo, bij haar vervanging vorige week als premier door de meer EUgezinde Mateusz Morawiecki (r.). Die benoeming kwam voor Brussel te laat. © belga
 ??  ?? In het Poolse Bydgoszcz werd vorige week betoogd tegen de regerende PiSpartij en voor meer democratie. © Getty Images
In het Poolse Bydgoszcz werd vorige week betoogd tegen de regerende PiSpartij en voor meer democratie. © Getty Images
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium