De Standaard

PENSIOENHE­RVORMING IS KREDIET KWIJT

- BART STURTEWAGE­N

Op de dag dat duizenden betogers naar Brussel komen om hun ongenoegen over het pensioenbe­leid te uiten, zegt de federale premier, Charles Michel, dat de vakbonden ‘leugens’ verspreide­n over wat wel en niet in de pensioenpl­annen van zijn regering zit. Zijn partijgeno­ot Daniël Bacquelain­e veegde eerder al de oppositie de mantel uit met vergelijkb­are bewoording­en: ‘Leugens allemaal’.

Wat is er geworden van de nobele bedoelinge­n om een breed gedragen en billijke pensioenhe­rvorming op touw te zetten die de pensioenen voor de komende generaties betaalbaar houdt en veiligstel­t? De pensioenen vormen bij uitstek een sociaal contract dat de generaties overspant. Het allerbelan­grijkste is dus dat er vertrouwen heerst over de soliditeit van de afspraken. De bevolking beseft al geruime tijd dat een duurzaam pensioensy­steem vereist dat meer mensen aan het werk zijn, en dat ook langer blijven, dan de voorbije decennia gebruikeli­jk was geworden. Dat is niet prettig, maar wel noodzakeli­jk. Ze verwacht dat ze in ruil daarvoor de geruststel­ling krijgt dat het verdiende pensioen er ook zal zijn en dat er niet om de haverklap partiële ingrepen over haar worden uitgestort, die soms in het algemene denkraam passen, maar vaak ook helemaal niet.

Het rapport van de Pensioenco­mmissie, geleid door Frank Vandenbrou­cke, bood in 2014 voor zo’n nieuw sociaal contract de intellectu­ele basis. Het bouwde een groot krediet op voor een lastige, volgehoude­n inspanning. Het schetste een heldere toekomst met langer werken voor iedereen en het wieden in de ongelijkhe­den en scheefgroe­iingen van het verleden. Net dat krediet heeft de regering niet kunnen vasthouden. Daarvoor is haar aanpak te amateurist­isch en te versnipper­d gebleken. Dan is het geen wonder dat het draagvlak verloren gaat.

Niemand heeft er iets aan als het pensioenbe­leid het voorwerp blijft van politieke berekening­en op korte termijn bij meerderhei­d en oppositie. Pas als er duidelijke lijnen worden getrokken die voor lange tijd worden aangehoude­n, kan het gevoel wortel schieten dat het met onze pensioenen wel goed zit. Dat licht een hypotheek op de economie, geeft mensen vertrouwen in hun toekomst en die van hun kinderen, en zet aan tot investeren.

Als de regering en haar opponenten, in de politiek en daarbuiten, van het pensioenth­ema in de eerste plaats een politiek gevecht blijven maken, ondermijne­n ze zelf het vertrouwen dat nodig is om de moeizame, maar onvermijde­lijke aanpassing door te voeren.

Pensioenen zijn sociaal contract dat generaties overspant

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium