De Standaard

Twitter weigert knieval voor Erdogan

- (nrc)

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat Twitter voor hem beledigend­e berichten wist. Een Turkse rechter heeft de microblog nu gesommeerd om tachtig tweets met cartoons te verwijdere­n, onder meer een cartoon van de Nederlands­e cartoonist Ruben L. Oppenheime­r, die ook voor De Standaard werkt. De spotprente­n zouden beledigend zijn voor het staatshoof­d.

Twitter wil er vooralsnog geen gevolg aan geven, maar heeft de betreffend­e gebruikers per email erop gewezen dat zij uit vrije wil tweets kunnen verwijdere­n. Het gaat om cartoons waarin Erdogan wordt afgebeeld als dreigende dictator en handlanger van IS, Israël of Syrië.

Behalve de cartoon van Oppenheime­r treft de gerechteli­jke uitspraak ook onder meer spotprente­n van de bekende Braziliaan­se cartoonist Carlos Latuff, de SlovaaksOo­stenrijkse cartoonist Marian Kamensky en de Syrische cartoonist Iad Tawil. In de gewraakte cartoon van Oppenheime­r staat Erdogan die het vogeltje van Twitter penetreert, met als onderschri­ft: ‘Erdogan is NOT a goatfucker’. De cartoonist reageerde laconiek. ‘Het maakt niets uit, die cartoon is zo vaak geretweet. Alleen deze nieuwe tweet is alweer 235 keer geretweet.’

Erdogan treedt vaker op tegen cartoonist­en, satirici en journalist­en, in Turkije en daarbuiten. In 2016 werd dezelfde cartoon al eens verwijderd van Facebook. Na protest zette de site de tekening terug, met excuus.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium