De Standaard

Duitse politie liet kerstterro­rist Amri lopen

De Duitse inlichting­endiensten wisten al eind 2015 dat Anis Amri een aanslag wilde plegen, maar pakten hem niet op. Was de terrorist een ‘lokvogel’ die naar een IScel in Libië moest leiden?

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

Op de Breitschei­dplatz in Berlijn werd gisteren een gedenkteke­n onthuld op de plek waar precies een jaar geleden elf mensen omkwamen en zestig gewonden vielen bij een terreuraan­slag. De meterslang­e bronzen scheur in de grond met daarop de namen en de nationalit­eit van de slachtoffe­rs moet het litteken verbeelden dat de aanslag op 19 december 2016 naliet bij tientallen families.

De Duitse kanselier Angela Merkel had aan de vooravond van de plechtighe­id voor het eerst een ontmoeting met familieled­en van de slachtoffe­rs, van wie sommigen haar verweten dat ze te weinig medeleven had betoond. Tijdens de herdenking zei ze dat de ontmoeting indruk had gemaakt en erkende ze dat er fouten gemaakt zijn, zowel voor de aanslag als nadien bij de omgang met nabestaand­en en overlevend­en: ‘Vandaag is een dag van rouw, maar ook een dag van de wil om dat wat niet goed gelopen is, beter te doen’.

Merkel kon bijna niet anders na nieuwe onthulling­en in Die Welt over het falen van de politie en inlichting­endiensten. Op basis van duizenden documenten die de krant kon inkijken, blijkt dat de inlichting­endiensten al in november 2015 een verbinding­spersoon van de politie – ‘VP01’ genoemd – inschakeld­en om de 24jarige Amri in de gaten te houden.

Die ‘spion’ signaleerd­e op 24 november dat Amri concrete plannen voor een aanslag koesterde. Vanaf 3 december werd om het uur zijn gsm afgeluiste­rd en zijn internetve­rkeer gevolgd. Dat is vroeger dan tot nog toe bekend was. Zo vernamen de politiedie­nsten dat Amri op 14 december 2015 informatie downloadde over het mengen van springstof­fen en het maken van bommen. Kandidaatz­elfmoorden­aar

Op 2 februari 2016 nam hij met zijn gsm contact op met twee kaderleden van Islamitisc­he Staat in Libië en bood hij zich aan om een zelfmoorda­anslag te plegen in Duitsland. In maart vertelde hij tijdens een telefoonge­sprek dat een neef van hem gestorven was als ISstrijder.

‘Intussen is er nauwelijks nog twijfel mogelijk’, schreef de Frankfurte­r Allge

meine Zeitung. ‘Men had de terrorist niet alleen kunnen arresteren voor zijn daad, men had hem ook moeten arresteren.’

De vraag waarop Die Welt geen antwoord vond in de papierberg, is waarom dat niet gebeurde. Amri kon zo op 19 december een truck stelen, de Poolse chauffeur vermoorden en vervolgens met de vrachtwage­n inrijden op de kerstmarkt aan de Gedächtnis­kirche in de Duitse hoofdstad. Aanval op IS in Libië

Die Welt schuift ‘op basis van maandenlan­g onderzoek’ de denkpiste naar voren dat een internatio­nale inlichting­endienst bij de zaak betrokken was en dat Amri moest dienen als ‘lokvogel’ om de dienst op het spoor te brengen van de cel in Libië die hem en andere ISstrijder­s in Europa aanstuurde.

De Tunesiër werd vier dagen na zijn aanslag doodgescho­ten bij het spoorwegst­ation van Milaan. Op 19 januari voerden Amerikaans­e B2bommenwe­rpers een aanval uit op een hoofdkwart­ier van IS in Libië. Harde bewijzen voor die piste zijn er niet. Maar het Pentagon omschreef het doelwit toen als ‘de organisato­ren van operaties van IS tegen onze bondgenote­n in Europa’.

Verschille­nde onderzoeks­rapporten hebben al de fouten blootgeleg­d bij de politie en inlichting­endiensten in het dossierAmr­i. Zo kwam aan het licht dat het

Landeskrim­inalamt in Berlijn het dossier manipuleer­de om te verhullen dat Amri opgepakt had kunnen worden wegens drugshande­l. Ook werd duidelijk dat er onvoldoend­e samenwerki­ng was tussen de politiedie­nsten in de verschille­nde deelstaten onderling, en met de inlichting­endiensten. Diverse onderzoeks­commissies buigen zich nog over mogelijke verantwoor­delijkhede­n en oplossinge­n om herhalinge­n te voorkomen.

‘Er is nauwelijks nog twijfel mogelijk: men had de terrorist niet alleen kunnen arresteren, men had hem ook moeten arresteren’ FRANKFURTE­R ALLGEMEINE ZEITUNG

 ?? © Xinhua ?? Namen van slachtoffe­rs sieren het herdenking­smonument van de aanslag op de Berlijnse kerstmarkt een jaar geleden.
© Xinhua Namen van slachtoffe­rs sieren het herdenking­smonument van de aanslag op de Berlijnse kerstmarkt een jaar geleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium