De Standaard

Wie van uw kinderen zal de gouden armband van grootmoede­r erven? En het appartemen­t aan zee? Vandaag kunnen daarover geen afspraken gemaakt worden. Daar komt binnenkort veranderin­g in.

- FRIDA DECEUNYNCK

‘Het basisidee is dat ouders met hun kinderen samen aan tafel kunnen gaan zitten om tot een subjectiev­e maar evenwichti­ge erfovereen­komst te komen’, zegt Charlotte Declerck, hoofddocen­t Familie en Erfrecht aan de Universite­it van Hasselt. ‘Als het akkoord door iedereen wordt onderteken­d, kan niemand er later nog op terugkomen.’ Dit zal de gemoedsrus­t en duidelijkh­eid in tal van situaties ten goede komen. We sprokkelde­n een lijstje bij elkaar.

Een globale erfovereen­komst kan duidelijkh­eid scheppen als er behalve geld ook andere voordelen verrekend moeten worden. Stel bijvoorbee­ld dat moeder en vader altijd de kinderen van hun dochter hebben opgevangen en dat ze dat voor hun zoon willen compensere­n met een som geld. Of dat ze voor een van hun kinderen een huis hebben gebouwd of dure studies hebben betaald.

‘Strikt genomen moet zo’n compensere­nde geldsom beschouwd worden als een schenking die bij het openvallen van de erfenis verrekend moet worden’, zegt Declerck. ‘Maar in een familiepac­t kan vastgelegd worden dat de schenking ten voordele van het ene kind weggestree­pt mag worden tegen een voordeel dat het andere kind in natura heeft gekregen.’

Zo kunnen er ook andere subjectiev­e voor of nadelen gecompense­erd worden in onderlinge afspraak. Denk bijvoorbee­ld aan een zorgenkind dat een extra spaarpotje krijgt. Of omgekeerd:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium