De Standaard

De ballade van het gebarsten scherm

- DESALNIETT­EMIN NICK DE LEU

‘M

y side girl got a 5S with the screen cracked/

still hit me back right away’, pocht rapper Drake op ‘Portland’. Een geweldige opener van een vette song. Omdat het beeld meteen duidelijk is: het meisje hangt zo aan de vingertopp­en van de superster dat ze dadelijk antwoordt op zijn berichten, ook al wordt dat bemoeilijk­t door haar oude en kapotte iPhone 5S. En omdat Drake doet waar hij zo goed in is: de realiteit van millennial­s in raps verklanken.

Want zeg nu zelf: kent u iemand die in de voorbije jaren niét met een gebarsten smartphone­scherm te maken had? In september toonde een studie van het Britse O2 nog aan dat 7,5 miljoen Britten met een spinnenweb­patroon in hun zak rondlopen – een vijfde komt pas aan vervanging toe na zes maanden, wanneer de afpellende microvezel­s hun duimen of oren aan flarden beginnen rijten.

Ik heb eigenlijk nooit echt begrepen hoe vaak mensen hun smartphone laten vallen. Ik laat op dagelijkse basis dingen door de vingers glippen – sleutels, vorken, een gezonde nachtrust – maar mijn telefoon blijft doorgaans gespaard. Dat ligt niet aan mijn katachtige reflexen, maar eerder aan een economisch­e overweging: met dingen die drie tot vijfhonder­d euro kosten spring ik net iets zorgzamer om. (Dat ik weinig bezittinge­n heb van die prijscateg­orie helpt ook om die focus te bewaren. Dat ik mijn wasmachine moeilijk kan laten vallen ook.)

Maar misschien zijn die zorgen binnenkort verleden tijd. Aan de universite­it van Tokio werd een nieuw polymeer ontwikkeld dat zichzelf zou kunnen herstellen na een scheur – al wat daar voor nodig zou zijn is lichte druk (bijvoorbee­ld van een hand) bij een ‘warme’ temperatuu­r (21 graden zou al genoeg zijn). Het zou zomaar een nieuw tijdperk kunnen inluiden. Eentje waar Apple bijvoorbee­ld géén 321 euro kan vragen om het scherm van een iPhone X te vervangen. Maar waar moet Drake dán de loyauteit van zijn side girls aan afmeten?

 ??  ?? Ik heb nooit begrepen hoe vaak mensen hun smartphone laten vallen
Ik heb nooit begrepen hoe vaak mensen hun smartphone laten vallen
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium