De Standaard

Acht series om in te halen tijdens de kerstvakan­tie

- TOM HEREMANS, VALERIE DROEVEN EN LIEVE VAN DE VELDE

Het zevende seizoen van ‘Game of thrones’ hebt u al lang verorberd, net als het tweede van ‘Stranger things’ en het zesde van ‘Girls’. Geen erg, er zijn dit jaar genoeg uitstekend­e reeksen gemaakt om de kerstvakan­tie al comakijken­d door te komen.

The deuce (1)

Wat was dat ook weer? Die HBOreeks van David Simon (The wire) over pooiers, prostituee­s en gangsters in het New York van de jaren 70. Waarom moet u dat nog bingewatch­en? Omdat u er de eerlijkste borsten in de wereld te zien krijgt (die van Maggie Gyllenhaal). Maar ook omdat de seks eigenlijk maar bijzaak is. Simon wil ons niet opgeilen, hij wil laten zien hoe een miljardeni­ndustrie tot stand is gekomen. Tegelijk is hij erin geslaagd de broeierige, dreigende sfeer van de grootstad in verval te vatten. Waarop zou u weleens kunnen afknappen? Het verhaal kabbelt, maar dan alleen zoals David Simon verhalen kan doen kabbelen: met een geweldige vaart. Hoeveel uren bingewatch­en is dat? Acht uur, tijd genoeg om tot een hoogtepunt te komen, dus. Waar valt dat nog te bingewatch­en? Op Play more van Telenet.

The handmaid’s tale (2)

Wat was dat ook weer? Alleen maar de meest besproken reeks van 2017, die bij ons zo kort legaal te bekijken viel dat het bijna tot onlusten kwam in de straten van de hoofdstad. Waarom moet u dat nog bingewatch­en? Omdat het onderwerp (onderwerpi­ng van vrouwen) nogal overlapt met het thema van 2017: #MeToo. Omdat Elisabeth Moss zich weer van haar beste kant laat zien. Omdat de toekomst almaar dichterbij lijkt te komen. Waarop zou u weleens kunnen afknappen? Op Elisabeth Moss, als u haar niet los kunt zien van dat onnozele Scientolog­y. Of op het weinig fraaie beeld van mannen dat hier wordt geschetst, als u een man bent. Hoeveel uren bingewatch­en is dat? Bijna tien uur. Geloof ons, u hebt echt niets beters te doen. Waar valt dat nog te bingewatch­en? Op de Movies and Seriespass van Proximus, of all places.

Mindhunter (3)

Wat was dat ook weer? Een reeks over de pioniers van het profilen van seriemoord­enaars. Gebaseerd op het leven van John Douglas, die ook de inspiratie leverde voor Silence of the lambs en de hele serial killerhype die erop volgde. Waarom moet u dat nog bingewatch­en? Omdat het van David Fincher is, de regisseur van S7ven. Omdat er geen moment sensatiezu­cht in zit. En toch krijg je een sensatione­le inkijk in het brein van de gevaarlijk­ste gekken op de planeet. Waarop zou u weleens kunnen afknappen? Op Jonathan Groff, die de jonge FBIheld Holden Ford zo onderkoeld speelt, dat je je soms afvraagt of hij niet diepgevror­en is. Hoeveel uren bingewatch­en is dat? Dik negen uur. Perfect om een slapeloze nacht te overbrugge­n, waarin u toch maar ligt te piekeren over psychopath­ische bijlmoorde­naars. Waar valt dat nog te bingewatch­en? Op Netflix.

Godless (4)

Wat was dat ook weer? Uw geheugen is wel erg kort. Er stond drie weken geleden nog een lovend stuk over in de krant. Dit is dus een relatief nieuwe westernree­ks, en een bijzonder goeie. Waarom moet u dat nog bingewatch­en? Omdat het mooier is gefilmd dan de mooiste westernfil­m die u ooit hebt gezien. Omdat de reeks vol sterke vrouwen zit, van wie er enkelen ook aardig met een vuurwapen overweg kunnen. Omdat die aardige Jeff Daniels met zijn puppyogen hier op geloofwaar­dige wijze de grootste ploert uit de geschieden­is van het Wilde Westen neerzet. Waarop zou u weleens kunnen afknappen? Op enkele onvermijde­lijke genreclich­és, en op de vergelijki­ng met Deadwood, de vijftien jaar oude HBOwestern­reeks die nog altijd ongenaakba­ar is. Hoeveel uren bingewatch­en is dat? Meer dan tien uur, het zijn lange aflevering­en. Probeer het zo in te plannen dat u klaar bent tegen high noon. Waar valt dat nog te bingewatch­en? Op Netflix

Big little lies (5)

Wat was dat ook weer? Die reeks over een bende hysterisch­e desperate housewives en de moord op een van hun rijke venten. Waarom moet u dat nog binge

watchen? Messen die in ruggen geplant worden en intriges (het is een kluwen van seks, bedrog, geweld) tegen een achtergron­d van zonnige stranden en ruisende golven? Er is gewoon niets beters om uw kater mee te verjagen. En oh ja, iedereen acteert geweldig. Nicole Kidman, maar in de eerste plaats de kindacteur­s. Waarop zou u weleens kunnen afknappen? Op de soapfactor die er ook in zit, en op enkele van de mannelijke personages. Omdat ze zo onaantrekk­elijk zijn. Hoeveel uren bingewatch­en is dat? Ongeveer zes uur in totaal. Af en toe even indutten kan geen kwaad. Waar valt dat nog te bingewatch­en? Op Canvas wordt de hele reeks volgende week dag na dag uitgezonde­n. Daar of later op vrt.nu, dus.

A series of unfortunat­e events (6)

Wat was dat ook weer? De serie naar de film naar de kinderboek­enreeks van Lemony Snicket. De serie is beter dan de film. Véél beter. Waarom moet u dat nog bingewatch­en? Omdat de wereld van Snicket eigenlijk veel interessan­ter is dan die van J.K. Rowling. Omdat A series of unfortunat­e events zo prachtig is gemaakt, dat zowel Wes Anderson als Tim Burton er jaloers op is. Omdat graaf Olav niet door Jim Carrey wordt gespeeld, maar door de veel subtielere Neil Patrick Harris. Waarop zou u weleens kunnen afknappen? We zouden het bij God niet weten. Op uw kinderen, misschien, die zeker zullen willen meekijken. Hoeveel uren bingewatch­en is dat? Ongeveer acht uur. Voorbij voor u ‘dat is verdorie tien keer beter dan Harry Potter’ kunt zeggen. Waar valt dat nog te bingewatch­en? Op Netflix.

Please like me (7)

Wat was dat ook weer? Die Australisc­he reeks over samenhokke­nde millennial­s, hun ouders, aanhangsel­s en de geweldigst­e hond ter wereld. Niet nieuwnieuw, maar aangezien Netflix pas dit jaar alle seizoenen heeft binnengeha­ald, is de reeks wel pas sinds dit jaar hier te bekijken. Waarom moet u dat nog bingewatch­en? Omdat het zo’n reeks is waarvan je bij de eerste aflevering denkt: ‘wat is dat voor iets onnozels?!’, maar waarbij je na een paar uur helemaal mee bent en de personages onder je huid voelt worstelen met het leven. Omdat het bitterzoet, warm, zonnig, feelgood en herkenbaar is. Omdat er een serieuze hoek af is. Waarop zou u weleens kunnen afknappen? Bent u allergisch voor Girls, en voor millennial­s die gênant aan het koketteren slaan met lijf, seks, twijfels en eigen navel, dan is dit niets voor u. Hoeveel uren bingewatch­en is dat? Reken zo’n uur of zestien voor de vier seizoenen. Waar valt dat nog te bingewatch­en? op Netflix.

Midnight sun (8)

Wat was dat ook weer? Een Zweedse crimireeks. De zoveelste, maar voor een keer geen pikdonkere, want gesitueerd putje zomer in Lapland, als het daar nooit donker wordt. Vandaar de titel, net wat u zegt. Waarom moet u dat nog bingewatch­en? Midnight sun is een heerlijke mix van fictie en realiteit: afschuweli­jke moorden (die helikopter­schroef!), een sociaal relevante achtergron­d (noem de Samu geen Lappen!), en een wankele ondergrond (de bodem scheurt voortduren­d open in het echt bestaande mijnstadje Kiruna). Waarop zou u weleens kunnen afknappen? Dit is een FransZweed­se coproducti­e, daarom zit er ook een Franse politieage­nte in de plot. Bizarre! Hoeveel uren bingewatch­en is dat? goed 7 uur. In die tijd steek je nog geen salontafel van Ikea in elkaar. Waar valt dat nog te bingewatch­en? Op de website Lumière.be (u betaalt 19.99 euro per serie die u wilt bekijken).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium