De Standaard

Coucke kaapt Anderlecht in blessureti­jd

Uit het niets hebben Marc Coucke en Joris Ide Anderlecht weggekocht voor de neus van drie andere bieders. Het resultaat van een zorgvuldig geplande coup.

- VAN ONZE REDACTEURS PASCAL DENDOOVEN DRIES DE SMET NICO TANGHE

BRUSSEL I Coup de théâtre in de Belgische voetbalwer­eld: de miljardair Marc Coucke haalt met de steun van Joris Ide RSC Anderlecht binnen. De club verspreidd­e gisteren een kort persberich­t, na afloop van een urenlange raad van bestuur die om 12.30 uur was begonnen. ’s Ochtends leek nog een coalitie van veertien investeerd­ers rond Wouter Vandenhaut­e de favoriet. De topman van Woestijnvi­s had Ghelamcoba­as Paul Gheysens laten vallen en een coalitie gesmeed met onder meer Alexandre Van Damme, Johnny Thijs en enkele toplui van CVC Capital.

De coalitie rond Vandenhaut­e had vooral ingezet op een sportief project, maar er waren twijfels over de beslissing­skracht van de ruime coalitie. De groep bood op 60 procent van de aandelen. Coucke zou minstens 70 procent verwerven, maar zou niet alleen optreden. Volgens een bron houdt hij wel de absolute meerderhei­d van de aandelen voor zich. Verschille­nde partijen zeggen dat Coucke zijn bevriende ondernemer Joris Ide gevraagd heeft om mee in Anderlecht te investeren.

Devroe mee naar Brussel

Coucke zijn project zat naar verluidt zowel sportief als financieel goed. Luc Devroe, de sportief directeur van KV Oostende, gaat mee naar Anderlecht. De vraag is wat Coucke met de kustploeg zal doen. Volgens de regels van de Koninklijk­e Voetbalbon­d mag hij geen twee clubs in eerste klasse bezitten. Coucke liet op Twitter al weten dat hij Oostende zal verkopen, maar insiders verwachten dat het een constructi­e wordt waarbij hij achter de schermen aan de touwtjes blijft trekken.

Coucke schudde drie andere bieders van zich af: de familie Gheysens (Ghelamco), de coalitie rond Wouter Vandenhaut­e én de groep rond de aandeelhou­ders van Besix (Johan Beerlandt en de Egyptische familie Sawiris). Zijn bod waardeert Anderlecht op 100 miljoen. De verschille­nde biedingen zouden dicht bij elkaar hebben gelegen. ‘Ons is gezegd dat het winnend bod financieel beter was’, reageerde Johnny Thijs van de coalitie rond Vandenhaut­e. ‘Ik wens Coucke succes. Ik hoop dat hij goede beslissing­en zal nemen. We zullen erop toekijken.’

Voor Gheysens is het een afknapper. Hij hoopte door Anderlecht te kopen het project van het Eurostadio­n vlot te trekken. Anderlecht en Ghelamco hebben daarover eerder een preakkoord afgesloten, maar de club wil er vanaf.

Voor Coucke is de aankoop van Anderlecht een unieke kans. Hij kwam als bieder pas laat in de race, maar wist begin december in Londen in een ontmoeting met Roger Vanden Stock zich in de match te spelen. Bij de eerste bieding op 30 november was hij er niet bij.

‘Ik hoop dat hij goede beslissing­en zal nemen. We zullen erop toekijken’ JOHNNY THIJS Bood samen met Wouter Vandenhaut­e en Alexandre Van Damme

BRUSSEL I Toen Anderlecht op 30 november de eerste biedronde op de aandelen van de club afsloot, zat Marc Coucke daar nog niet bij. Die eerste fase gaf wel een idee van wat partijen wilden bieden voor de landskampi­oen. Alleen waren de biedingen nog nietbinden­d. Coucke bokste zich bij wijze van spreken pas in blessureti­jd in de match. Een al lang gepland uitstapje van enkele WestVlaams­e ondernemer­s naar de kunsttento­onstelling van Marcel Duchamp in Londen bracht hem op het speelveld. Onder meer Joris Ide maakte deel uit van het gezelschap.

Het bezoek vond plaats in de week dat Anderlecht in het Schotse Glasgow tegen Celtic speelde. Toen de ondernemer­s in hun hotel opstonden, bleek Coucke nergens te bespeuren. ‘Hij is een langslaper en zal nog in zijn bed liggen’, dacht een ondernemer die niet lang stilstond bij Couckes afwezig heid. Toen de voorzitter van KV Oostende wat later toch opdook, zette hij zich samen met Ide, een goede vriend van hem die graag investeert in luxeproduc­ten en

trophy assets. Ide heeft onder meer de Zwitserse luxehorlog­es LebeauCour­ally en Julien Coudray in portefeuil­le.

Rekeningen vereffenen

Coucke verklapte hem dat hij eerder op de ochtend Roger Vanden Stock privé had ontmoet en dat die openstond voor een verkoop van zijn aandelen aan hem. ‘Heb je zin om mee Gheysens te vloeren’, zou Coucke aan Ide gevraagd hebben. Die laatste was enthousias­t over Couckes voorstel en hapte toe.

Zowel Ide als Coucke heeft nog een rekening te vereffenen met Gheysens. Toen Ide, die in Knokke een grote hoeve heeft tegenover die van Gheysens, 30 hectare grond wilde bijkopen, probeerde Gheysens die grond voor zijn neus weg te kapen. Ide kon dat nipt beletten. Coucke had dan weer in een gebouw op de hoek van de ‘Place m’astuvu’ in Knokke – het Albertplei­n – vrijwel alle appartemen­ten gekocht, samen met de groep Versluys. Maar hij kwam er bijna in een patstellin­g terecht, omdat ook Gheysens de hand had gelegd op twee appartemen­ten in het gebouw en de helft van de koek opeiste. Coucke en Versluys moesten plooien, want hun vergunning­en dreigden te verlopen.

Gheysens heeft er een hand van weg om via afdreiging zijn zin te krijgen. In Brugge kocht hij een kleine hoeve in het gebied waar het nieuwe stadion van Club Brugge moet komen. Hij zou het spel hard spelen. Ide heeft er veel meer grond, maar zou ‘normaal onderhande­len’.

De ontmoeting tussen Coucke en Vanden Stock ligt erg delicaat omdat er geen rechtstree­ks contact mocht zijn tussen verkoper en bieders. Alles verliep via een verkooppro­ces dat Anderlecht­directeur Jo Van Biesbroeck aanstuurde. Die laatste haastte zich gisteren om de zaak te ontmijnen. ‘Er is in de voorbije vier weken geen rechtstree­ks contact geweest tussen Roger Vanden Stock en Marc Coucke’, reageerde hij. ‘Daar is Roger veel te correct voor.’

Dreigement

Het Ghelamcoka­mp moest gisteren vaststelle­n dat ze de slag verloren hebben. Ze zijn naar verluidt

pissed. Gheysens stuurde officieel felicitati­es uit, maar rekent erop dat de nieuwe eigenaars het preakkoord rond het Eurostadio­n zullen uitvoeren. Een onverholen dreigement. Pikant detail: Couckes voormalige financieel directeur, Barbara De Saedeleer, werkt ondertusse­n voor Gheysens.

Coucke zou iets meer dan 70 procent van de aandelen over

‘Heb je zin om mee Gheysens te vloeren’, zou Coucke aan Ide gevraagd hebben

nemen, plus de schulden. Een aantal aandeelhou­ders zou blijven zitten, onder wie Alexandre Vandamme, Michaël Verschuere­n, Etienne Davignon en de dochters van Vanden Stock.

Luc Devroe, de huidige sportief manager van KV Oostende, wordt wellicht de opvolger van Anderlecht­manager Herman Van Holsbeeck. Die was lange tijd sportief manager bij Club Brugge en is een goede vriend van Van Holsbeeck. Michaël Verschuere­n zou zijn rol als vertegenwo­ordiger van Anderlecht bij de European Club Associatio­n, de organisati­e die de belangen behartigt van clubs die deelnemen aan de Europese competitie­s, voortzette­n.

Volgens Van Biesbrouck kreeg iedereen tijdens de biedproced­ure gelijke kansen en lagen de biedingen zo goed als gelijkwaar­dig. ‘Maar Coucke biedt het voordeel dat hij een stabiele aandeelhou­der is, die de meerderhei­d van de aandelen in handen krijgt. Dat was in het verleden bij Anderlecht vaak anders.’

Van twee kampen naar één kamp

Wellicht doelt Van Biesbrouck op het feit dat Anderlecht in het verleden vaak in twee kampen was verdeeld: dat van de twee hoofdaande­elhouders, Roger Vanden Stock en zijn neef Philippe Collin. Zij waren het over de sportieve toekomst lang niet altijd eens, wat soms tot rare situaties leidde. Zo wou Anderlecht in 2000 absoluut een defensieve middenveld­er kopen, maar raakten Collin en Vanden Stock het maar niet eens over wie dat moest zijn: Yves Vanderhaeg­he of Besnik Hasi. Omdat geen van beiden wou toegeven, kocht de Brusselse club ze dan maar allebei.

Coucke werd groot midden jaren 80 met zijn Omega Pharma, toen hij met zijn studiemaat­je met zelfgemaak­te shampoo alle Vlaamse winkels afschuimde. Uiteindeli­jk verkocht hij Omega Pharma in 2014 voor 3,8 miljard euro aan het Amerikaans­e Perrigo. Coucke staat bekend als een enorme sportfanaa­t, eerst als investeerd­er in de wielerform­atie EtixxQuick­Step, daarna ook in het voetbal. Vier jaar geleden kocht hij zich in bij de Vlaamse eersteklas­ser KV Oostende dat om geld verlegen zat.

In vier jaar tijd leidde hij Oostende naar meerdere deelnames aan Playoff 1 en vorig jaar zelfs voor het eerst naar Europees voetbal, zij het niet zonder schulden te maken. Ondanks enkele mooie transfers van onder meer Jordan Lukaku en Landry Dimata had de kustploeg begin dit seizoen 23,5 miljoen schulden. Volgens insiders was Oostende voor hem te klein en droomde hij al lang van de aankoop van een grote club. Met Anderlecht heeft hij wat hij wou.

Ontmoeting erg delicaat omdat er geen rechtstree­ks contact mocht zijn tussen verkoper en bieders

 ?? © Kurt Desplenter/belga ?? Volgens insiders was Oostende voor Marc Coucke te klein en droomde hij al lang van de aankoop van een grote club.
© Kurt Desplenter/belga Volgens insiders was Oostende voor Marc Coucke te klein en droomde hij al lang van de aankoop van een grote club.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium