De Standaard

HET DEDAIN VOOR HET PARLEMENT

- BART BRINCKMAN

Vooralsnog blijft het de taak van de Kamer om wetsontwer­pen goed te keuren. Om zo’n ontwerp vooraf te onderzoeke­n – niemand koopt toch een kat in een zak – beschikken de leden over allerlei middelen. Uiteraard wordt eerst het debat in de commissie gevoerd. Maar eventueel kan er een tweede lezing worden gevraagd, of nog snel een advies bij de Raad van State. Grondig werken kost tijd, maar soms is het ook nuttig. Gedegen werk redt ontwerpen van stommiteit­en die nadien niet meer moeten worden rechtgezet.

Maar de federale regering wil niet dat het parlement zijn taak uitvoert. Dat is de enige conclusie, nadat het kabinet pas tien dagen geleden de tekst van het Zomerakkoo­rd heeft ingediend. De volledige bundel telt zowat 1.500 bladzijden taaie lectuur. Het is onbegonnen werk zo’n ‘telefoonbo­ek’ in enkele dagen fatsoenlij­k te bestuderen. Het is ook niet de eerste keer dat de regering zo laat de ontwerpen indient. Elk jaar ergeren de parlements­leden zich kapot aan de dikke pakken papier die begin december komen binnengewa­aid. De afgelopen jaren slaagden meerderhei­d en oppositie er steeds in een modus vivendi te vinden. Deze keer was er geen beginnen aan.

Begin deze week etaleerde vicepremie­r Jan Jambon een absoluut dedain voor het parlement. Hij riep de oppositie op om haar verantwoor­delijkheid te nemen, de teksten zouden toch worden goedgekeur­d. Voor iemand die in de vorige legislatuu­r met verve de rol van oppositiel­eider opnam, was dat een opmerkelij­k standpunt.

Het is waar, ten gronde kan de oppositie weinig uitrichten tegen het eigenlijke ontwerp. Niet voor niets vergeleek Herman De Croo het voeren van oppositie met het rijden op een hometraine­r. Je wordt er best moe van, maar je raakt niet vooruit. Maar als de regering het parlement in het algemeen en de oppositie in het bijzonder als overbodig blijft bestempele­n, dan moet ze niet schrikken als ook de bevolking dat doet.

Wat de regering trachtte te voorkomen, lukte uiteindeli­jk niet. Alleen het stuk over de vennootsch­apsbelasti­ng zal nog voor het reces worden goedgekeur­d. De effectenta­ks en het onbelast bijklussen tot 500 euro per maand worden uitgesteld naar begin volgend jaar. Het zou de leden van de meerderhei­d hebben gesierd, mochten ze de juiste verantwoor­delijken hebben aangewezen. De oeverloze discussies binnen de regering kosten tonnen tijd. Dan moet niemand schrikken als de deadline niet wordt gehaald.

Regering moet niet schrikken als ook bevolking Kamerleden overbodig vindt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium