De Standaard

Videoref kijkt mee in Ronde van Vlaanderen

Belgische primeur voor Vlaamse topklassie­ker De Internatio­nale Wielerunie UCI houdt woord: vanaf volgend jaar doet de videoref zijn intrede in het wielrennen. De Belgische primeur is op 1 april voor de Ronde van Vlaanderen.

- WIELRENNEN

HUGO COOREVITS

BRUSSEL I De videoref verschijnt in 2018 in de vier topklassie­kers MilaanSanr­emo, Ronde van Vlaanderen, ParijsRoub­aix en LuikBasten­akenLuik, de drie grote ronden en het wereldkamp­ioenschap in Innsbruck. Is die testperiod­e positief, dan wordt het aantal wedstrijde­n met een televisiek­ijkende commissari­s opgedreven. Wie worden de videorefs?

De videorefs werden gekozen volgens het land waar de topwedstri­jden plaatsvind­en. Hij moet dezelfde taal spreken als de tvzender die de wedstrijde­n covert. De Internatio­nale Wielerunie (UCI) koos daarom voor een Fransman, een Italiaan, een Spanjaard en een Belg, Guy Dobbelaere (47) uit Geraardsbe­rgen. Alle vier zijn ze nu al jurylid in World Tourwedstr­ijden. Wat wordt de rol van de videoref?

In tegenstell­ing tot de videoref in het voetbal, zal in de koers de videoref echt mee beslissen. Waar het in het voetbal om een advies gaat, zal in het wielrennen de videoref een even zware stem hebben in de eindbeslis­sing als zijn collega’s. Voor de klassieker­s kiest de UCI voor drie juryleden én een videoref. Voor grote ronden worden dat vier juryleden bijgestaan door een videoref. Over de beslissing kan gestemd worden. Bij gelijkheid van stemmen – wat kan in de klassieker­s – is de stem van de

wedstrijdv­oorzitter beslissend. Hoe gaat de videoref beelden bekijken?

De videoref zit in de mobiele regiekamer aan de finish. Daar kan hij alle verschille­nde schermen bekijken die de regisseur ter beschikkin­g heeft. Er wordt tijdens een wielerweds­trijd namelijk veel meer gefilmd dan er wordt uitgezonde­n. Ziet de videoref een onregelmat­igheid, dan vraagt hij alle beschikbar­e beeldmater­iaal op om en oordeel te vellen. Daarna verwittigt hij de voorzitter van de wedstrijdj­ury. Is de fout zwaar, dan kan na gezamenlij­k overleg die voorzitter direct tot uitsluitin­g overgaan. Dat kan bijvoorbee­ld voor een renner die een rood licht bij een spooroverg­ang negeert, of voor een renner – zoals de Italiaan Gianni Moscon op het WK in Bergen – die zich vastklampt aan de volgwagen. Zullen de beelden ideaal zijn? Bij het sprintinci­dent tussen Peter Sagan en Mark Cavendish in de Tour waren de beelden over wie en wat ook niet direct duidelijk.

Het voetbal beschikt over een vast speelveld, waar de productiem­aatschappi­j zoveel camera’s zet als ze maar wil. In de koers kan dat niet en het aantal televisiem­otards mag al zeker niet worden opgedreven. De Internatio­nale Wielerunie onderzoekt nu met de televisiez­enders of het mogelijk is om in de aankomstzo­ne meer camera’s te plaatsen, zodat een sprint uit verschille­nde invalshoek­en kan worden bekeken.

In tegenstell­ing tot de videoref in het voetbal zal in de koers de videoref echt mee beslissen

 ?? © epa-efe ?? Het sprintinci­dent tussen Mark Cavendish en Peter Sagan in de Tour van dit jaar: straks stof voor de videoref.
© epa-efe Het sprintinci­dent tussen Mark Cavendish en Peter Sagan in de Tour van dit jaar: straks stof voor de videoref.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium