De Standaard

Rajoy gokt en verliest

Met bijna alle stemmen geteld hebben de separatist­en alweer de meerderhei­d in het Catalaanse parlement. De Partido Popular is de grote verliezer.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

De Spaanse premier, Mariano Rajoy, heeft gegokt en verloren. De separatist­ische partijen die Catalonië op het pad naar de onafhankel­ijkheid wilden zetten, halen iets meer zetels binnen dan bij de vorige verkiezing­en in 2015. De lijst van de afgezette ministerpr­esident Carles Puigdemont (JUNTSxCAT) scoort met 34 zetels zelfs beter dan de gedoodverf­de winnaar bij de separatist­en, Esquerra Republican­a, die 32 zetels behaalt. Samen hebben ze 66 van de 135 zetels, dat zijn er twee te weinig voor de absolute meerderhei­d in het parlement. De anarchisti­sche, separatist­ische CUP kan hen wel die meerderhei­d bieden, net zoals in de vorige regering. Dat was een minderheid­sregering die rekende op de gedoogsteu­n van de CUP.

Niet de meeste stemmen

Net zoals in 2015 behalen de separatist­en de meeste zetels, maar hebben ze niet de meeste stemmen. De drie separatist­ische partijen samen hebben 47,47 procent behaald. Traditione­el scoren de Independen­tistas beter in de landelijke gebieden, waar je minder stemmen nodig hebt om een zetel te behalen. Dus ja, ze hebben de meerderhei­d in het parlement, maar de meerderhei­d van de Catalanen heeft zich níét achter hen geschaard.

De vraag is of en hoe de separatist­en een nieuwe regering zullen vormen. Eind oktober had de Spaanse regering de Catalaanse regering afgezet en het parlement ontbonden. De belangrijk­ste Catalaanse separatist­ische leiders zitten in de cel of verblijven in het buitenland op verdenking van rebellie. De ingreep van Madrid heeft de separatist­ische kiezers niet van mening doen veranderen. Integendee­l, ze lijken nog meer vastbeslot­en dan tevoren. Misschien heeft de wijze waarop de Spaanse regering de laatste maanden in Catalonië is opgetreden, de mensen alleen maar geradicali­seerd.

Ciudadanos, met boegbeeld Inés Arrimadas, is met 37 zetels de grootste partij in Catalonië geworden. Ze heeft maar liefst twaalf zetels gewonnen. Ciudadanos is radicaal tegen het separatism­e en heeft voluit haar steun uitgesprok­en voor artikel 155, waarmee premier Rajoy eind oktober de Catalaanse regering heeft afgezet. Maar de goede score kan de unionisten niet in de regering brengen. Samen met de Catalaanse socialiste­n en de Partido Popular hebben ze elf zetels te weinig voor de meerderhei­d. De PP is de grote verliezer, ze houdt van haar elf maar drie zetels over.

Carles Puigdemont komt versterkt uit deze verkiezing­en. Normaal zou hij de nieuwe ministerpr­esident van Catalonië worden. Maar tegen de politicus is een aanhouding­sbevel uitgevaard­igd. Zodra hij een voet op Spaanse bodem zet, wordt hij gearrestee­rd. Spanje is een rechtsstaa­t, dus het is aan de rechters om te beslissen of het aanhouding­smandaat wordt opgeheven. Zij mogen, als gevolg van de scheiding der machten, geen rekening houden met de verkiezing­suitslagen.

Wat nu?

Wat gaat de Spaanse regering met artikel 155 doen? Zal ze het opheffen als de nieuwe Catalaanse regering trouw aan de grondwet zweert? Wil de nieuwe regering na deze uitslag dat überhaupt wel doen? Of is ze nu zeker vastberade­n om de weg naar de onafhankel­ijkheid voort te zetten? Eén ding is zeker: de verdeeldhe­id in Catalonië is niet verdwenen. De zeer goede score van de unionisten toont aan dat ook de tegenstand­ers van de onafhankel­ijkheid geen vrede zullen nemen met deze uitslag. Het zal nog lang duren voor de rust in Catalonië terugkeert.

Puigdemont komt versterkt uit deze verkiezing­en. Maar zodra hij een voet op Spaanse bodem zet, wordt hij gearrestee­rd

 ?? © epa ?? Carles Puigdemont
© epa Carles Puigdemont

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium