De Standaard

Wat leert de prenatale test voor het downsyndro­om ons over de huidige maatschapp­ij? Michael Van Peel geeft het antwoord in zijn briljante negende eindejaars­conference.

- KAREL MICHIELS

Hij verkoopt negen keer de Arenbergsc­houwburg uit en speelt zijn show tot diep in het nieuwe jaar. Michael Van Peel heeft onmiskenba­ar de fakkel overgenome­n van Geert Hoste, ook al graaft zijn humor dieper en laat hij het koningshui­s en de populaire cultuur bewust links liggen. Maar er wordt even hard gelachen en instemmend geknikt. Actuele comedy mag dan al geen tijdloos karakter hebben, weinig theaterdis­ciplines werken zo bevrijdend en geestverru­imend.

Van Peel geeft toe dat hij een beetje Trump en terreurmoe is. De Amerikaans­e president heeft op hem het effect van een Borat in tanga en herinnert hem aan Eddy Wally. Het zijn clowns die onzin vertellen. Er valt niets meer te ontmaskere­n, zelfs geen leugens. En de terroriste­n? Daar blijft alleen nog een zootje losers van over, de Bploeg van IS. Van Peel hoeft alleen maar de voorbereid­ing van de aanslag in Barcelona in herinnerin­g te brengen om dat te bewijzen.

Veel grappen komen daar niet bij kijken. Het is de manier waar op hij het nieuws vertelt, met stijgend ongeloof en superieure vergelijki­ngen en verwijzing­en naar andere feiten. Of het nu over Goldman Sachs gaat, geïllustre­erd met ontluister­ende beurscijfe­rs, of de graaicultu­ur en de normvervag­ing in ons eigen land. ‘Als je samen in de beerput zit, moet je niet met kak gooien.’

Plots zie je inderdaad een verband tussen Siegfried Bracke en Dimitri Bontinck en begrijp je waarom weinig dingen zo permanent zijn als tijdelijke maatregele­n. En op het einde van de show vraag je je samen met Michael Van Peel af wie de echte mongolen zijn, het orgelpunt van een perfect opgebouwde redenering over files en onze obsessie met biologisch­e perfectie.

‘Dat stuk over de NIPTtest zat oorspronke­lijk niet op het einde’, zegt Van Peel daar zelf over. ‘Tijdens de tryouts viel het ook niet altijd even goed bij het publiek. De mensen mogen zeker niet het gevoel krijgen dat ik de downers uitlach. Die maken daar trouwens geen punt van. Mensen met een beperking hebben wat dat betreft

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium