De Standaard

Nog liever premier afvallen dan laks overkomen

Niets of niemand mag de strakke asiel en migratieli­jn van de NVA in de weg staan. Zelfs premier Charles Michel niet.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

Na de getuigenis­sen over de foltering van de teruggestu­urde Soedanezen (DS 21 decem

ber) benadrukte Charles Michel (MR) dat er geen repatriëri­ngen meer zouden volgen tot er meer duidelijkh­eid is over de kwestie. Maar de NVA zette de premier gisteren op zijn plaats.

Eerst deed ze dat bij monde van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. ‘Hij moet niet zeggen dat er tot eind januari geen repatriëri­ngen zullen zijn, want er zijn er geen gepland’, klonk het in VTM

nieuws. ‘Die insinuatie is dus absurd.’ Daarna benadrukte Sarah Smeyers, onder het goedkeuren­de oog van Francken, tijdens het plenaire debat in de Kamer dat ‘er geen sprake is van een opschortin­g’. ‘We gaan dat nu vooral niet doen’, voegde ze er even later aan toe.

De reactie van de NVA lijkt op het eerste gezicht bizar. Woensdagav­ond nog had de regeringMi­chel na de Soedanese getuigenis­sen de violen gestemd. Alle regeringsp­artijen waren het erover eens zo snel mogelijk een onderzoek te lanceren, waarbij Francken het voortouw nam. De staatssecr­etaris stelde daarnaast vast dat er tot eind januari geen repatriëri­ngen meer gepland waren. Volgens de NVA bood dat meer dan voldoende tijd om alles uit te klaren.

Op dat moment was er geen vuiltje aan de lucht. Tot de premier, gesterkt door Franckens info, in de Franstalig­e kranten fors verklaarde dat er geen repatriëri­ngen meer zouden volgen tot er volledige duidelijkh­eid is. Dat komt over als een officiële opschortin­g, iets waarmee Francken en de NVA nooit hebben ingestemd.

Belgisch Calais

Meer zelfs, voor Francken komt die communicat­ie over als een regelrecht­e aanval op zijn consequent­e en strakke asielbelei­d. Uit vrees voor een aanzuigeff­ect en een mogelijk Belgisch Calais in het Maximilaan park gruwt hij van dat soort uitzonderi­ngen. Op Twitter en in VTM

nieuws beet hij dan ook al een eerste keer van zich af.

Toen de premier zijn boodschap in de plenaire zitting toch herhaalde, schudde Francken het hoofd en overlegde met Kamerlid Smeyers. Die wierp de gedachten van de staatssecr­etaris onmiddelli­jk in het gezicht van Michel. ‘Wat wij vooral niet moeten doen, is tegen de wet in en als enige land in Europa illegalite­it tolereren van een bepaalde nationalit­eit’, aldus Smeyers. ‘Niets is zo moeilijk als het asielbelei­d, maar om dat het hoofd te bieden, moet je de regels toepassen.’ De boodschap is duidelijk: de regering mag geen spoor van laksheid tonen.

De NVA’ers onthielden zich vervolgens van applaus voor de premier. Voor de tweede week op rij, net zoals bij het debat over kernenergi­e, bleven ze ostentatie­f stil.

Michel zelf bleef er ook gisteren onbewogen bij. Van CD&V kreeg hij wél een daverend applaus. ‘We zijn

blij dat de premier de zaak nu naar zich toe trekt, met de mensenrech­ten kunnen we niet voorzichti­g genoeg zijn’, benadrukte Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V).

Maar belangrijk­er voor Michel: ook vanuit de Franstalig­e oppositie weerklonk applaus voor zijn tussenkoms­t. Voor de premier, die door de PS continu versleten wordt als handpop van de NVA, komt het niet eens zo slecht uit de lijn te trekken tussen hem en Francken.

Nog geen bewijzen

Het botst de laatste tijd wel vaker tussen de twee. Michel wees zijn staatssecr­etaris al terecht voor zijn aanvaring met de ngo Artsen Zonder Grenzen en floot hem terug na zijn tweet over het ‘opkuisen’ van het Maximiliaa­npark. ‘Theo kan daar niet goed tegen’, klinkt het op een NVAkabinet. Dat verklaart volgens de NVA’er ook deels zijn bitse reactie tegen de premier.

In een blog op zijn website probeerde Francken gisteravon­d nog de puntjes op de i te zetten. Zo houdt hij er nu al rekening mee dat de getuigenis­sen over foltering weerlegd zullen worden. ‘Ook in Nederland en het Verenigd Koninkrijk lanceerden ngo’s eerder al zulke beweringen, die later vals of zwaar overdreven bleken te zijn’, schreef hij. Om daarna af te sluiten in zijn gekende stijl: ‘Geroep en chantage maken op mij geen indruk. Ik doe wat de wet mij opdraagt. Vastberade­n. Heel vastberade­n.’ Ook tegen de premier.

‘Tot eind januari zullen we niet meer repatriëre­n. En ik ga zelfs nog verder: we repatriëre­n niet meer tot we volledige duidelijkh­eid hebben’ CHARLES MICHEL (MR) Premier ‘Stoppen met de terugkeer naar Soedan riskeert een groot aanzuigeff­ect te genereren. We hebben in Noord-Frankrijk gezien tot wat dat kan leiden’ THEO FRANCKEN (NVA) Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie

 ?? © Isopix ?? Opmerkelij­k: voor zijn tussenkoms­t kreeg Michel applaus van de Franstalig­e oppositie.
© Isopix Opmerkelij­k: voor zijn tussenkoms­t kreeg Michel applaus van de Franstalig­e oppositie.
 ?? © Isopix ?? ‘Geroep en chantage maken op mij geen indruk’, schrijft Theo Francken op zijn blog. ‘Ik doe wat de wet mij opdraagt.’
© Isopix ‘Geroep en chantage maken op mij geen indruk’, schrijft Theo Francken op zijn blog. ‘Ik doe wat de wet mij opdraagt.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium