De Standaard

Begin pensioen voor elke ambtenaar anders

Niet alle politieage­nten of onderwijze­rs zullen straks op dezelfde leeftijd vervroegd met pensioen kunnen gaan.

- VAN ONZE REDACTEUR FARID EL MABROUK

Een kleuterjuf, een leraar LO of een prof aan de universite­it zou dus op een andere leeftijd met pensioen kunnen gaan. De regering laat de sociale partners daarover oordelen

Het wetsontwer­p dat minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) vandaag op de ministerra­ad op tafel legt, bepaalt vier criteria om te kunnen spreken van een zwaar beroep: zware arbeid, stress, overuren en veiligheid­srisico’s.

Wie vanaf 2019 aan een of meer van die voorwaarde­n voldoet, zal vroeger dan de wettelijke pensioenle­eftijd kunnen stoppen met werken. Afhankelij­k van de zwaarte van het beroep zal dat tussen de 60 en 67 jaar zijn.

Nu al kunnen verschille­nde beroepsgro­epen vervroegd met pensioen, maar nieuw aan het voor stel van Bacquelain­e is dat hij niet meer naar een beroepsgro­ep kijkt, maar naar welke functie een ambtenaar uitvoert.

Een kleuterjuf, een leraar LO of een prof aan de universite­it zou dus op een andere leeftijd met pensioen kunnen gaan. De regering laat de sociale partners daarover oordelen.

Vanaf 2019

Bacquelain­e voert het systeem straks in voor ambtenaren, maar komt begin 2018 nog met ontwerpen voor zelfstandi­gen en werknemers in de privé op de proppen.

Momenteel kunnen politieage­nten, militairen, onderwijze­rs, magistrate­n, brandweerl­ui en rijdend personeel van de NMBS al vroeger stoppen met werken. De rechten die zij hebben opgebouwd, blijven bestaan, maar vanaf 2019 verandert het systeem. Voor wie vanaf dan kan aantonen minstens enkele jaren een zwaar beroep te hebben uitgeoefen­d, telt een gewerkt jaar extra door. Een voorbeeld: indien iemand met een gewone job per gewerkt jaar één punt krijgt, dan krijgt iemand die aan een, twee, drie of zelfs vier criteria voldoet maximaal 1,15 punten. Dat hoger aantal punten kan over een hele carrière enkele jaren verschil opleveren. Vroeger dan 60 jaar kan niemand stoppen.

Moeilijk overleg

Het wordt een hels karwei om alle beroepen door te lichten. De regering laat dat werk over aan de sociale partners, maar of zij daar snel uit raken, is zeer de vraag. Luc Haemelinck van ACV Openbare Diensten en ACODtopvro­uw Chris Reniers willen het ontwerp van Bacquelain­e afwachten, maar zeggen nu al duidelijk dat een individuel­e benadering gewoon niet zal werken. ‘Gaat Jan Jambon (NVAministe­r van Binnenland­se Zaken, red.) aanvaarden dat niet iedereen bij de politie een zwaar beroep heeft?’

De vier criteria zullen ook voor de werknemers in de privésecto­r en de zelfstandi­gen gelden. Daar zijn de werkgevers niet blij mee. Zij vinden dat stress objectief niet te meten valt.

 ?? © pn ?? Daniël Bacquelain­e (MR).
© pn Daniël Bacquelain­e (MR).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium