De Standaard

Hoed u voor valse vrienden en spookfactu­ren

36.700 Belgen dienden dit jaar al klacht in wegens fraude, een stijging met een kwart. Vooral via sociale media maken criminelen slachtoffe­rs. Deze vijf valstrikke­n zijn volgens de FOD Economie het gevaarlijk­st.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Bent u het slachtoffe­r geworden van misleiding, bedrog, fraude of oplichting? Dan kan u als consument of bedrijf sinds twee jaar terecht bij een meldpunt van de FOD Economie: meldpunt.belgie.be. Het behandelt geen individuel­e klachten, maar reikt de juiste contactper­sonen aan waarmee de slachtoffe­rs hun probleem verder kunnen oplossen.

Met succes. In 2017 alleen al hebben bijna 36.700 Belgen een klacht ingediend, blijkt uit nieuwe cijfers van de overheidsd­ienst. Dat is een kwart meer dan in 2016. ‘Het is niet zozeer dat consumente­n meer klachten of problemen hebben, maar ze kennen de weg naar het meldpunt beter’, reageert minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V).

Opvallend is volgens hem dat de slachtoffe­rs steeds vaker in contact komen met fraude via sociale media en andere nieuwe communica tievormen, zoals Whatsapp. Sommige fraudeurs gebruiken zelfs bijna uitsluiten­d sociale media om potentiële slachtoffe­rs te rekruteren en laten zich vervolgen betalen in cryptomunt, in de hoop zo anoniem te kunnen blijven.

Fraudeurs gaan ook steeds verder om het vertrouwen van potentiële slachtoffe­rs te winnen. Zo hanteren ze volgens de FOD Economie vaker de techniek van social

engineerin­g om slachtoffe­rs te misleiden. Daarbij worden men

sen zo gemanipule­erd dat ze gevoelige informatie vrijgeven. Ook de identiteit van een bekend bedrijf aannemen komt geregeld voor.

Dit zijn de vijf fraudetech­nieken waarvoor de FOD Economie expliciet waarschuwt.

1. Valse abonnement­en via ‘cold calling’

Een van de nieuwe technieken die populair zijn bij criminelen is

cold calling (1.356 meldingen in 2017). In dat geval wordt u telefonisc­h gecontacte­erd zonder dat u daarom gevraagd heeft en zonder dat u weet hoe de contactper­soon aan uw gegevens gekomen is.

Slachtoffe­rs wordt daarbij een gratis staaltje of proefaanbo­d voorgestel­d. Maar als ze daarop ingaan, wordt hen ongevraagd een heel pakket verstuurd of worden ze verplicht te betalen voor een jaarabonne­ment op een dienst waarvoor ze nooit vragende partij waren. Een bekend geval is dat van de Nederlands­e website Beterprijs.be.

2. Spookfactu­ren

Een spookfactu­ur of spooknota (1.189 meldingen) is een factuur voor nooit geleverde diensten of goederen door een ondernemin­g waarmee de consument geen overeenkom­st mee heeft afgesloten. De oplichter hoopt dat een administra­tie de spookfactu­ur in de drukte niet opmerkt en gewoon betaalt.

3. Bedrijveng­idsen en reclameron­selaars

Reclameron­selaars (313 meldingen) benaderen ondernemin­gen met een aanbod om een advertenti­e te plaatsen in een bedrijveng­ids of beweren dat er overgegaan moet worden tot een verlenging van een zogezegd bestaand con tract. De advertenti­e wordt echter nauwelijks verspreid en is feitelijk zo goed als waardeloos. Het komt ook voor dat de advertenti­e niet geplaatst wordt.

De FOD Economie heeft op zijn website een lijst met een zestigtal reclameron­selaars over wie klachten werden ontvangen. Het aantal meldingen daalt gelukkig wel.

4. Vervalste facturen

Bij factuurfra­ude (239 meldingen) vervalsen oplichters facturen door ze te onderschep­pen en het rekeningnu­mmer ervan op sluwe manier te veranderen. Met als resultaat dat het slachtoffe­r aan de verkeerde betaalt en zowel de verzender als de ontvanger van de factuur zijn centen kwijt is. Dat wordt pas duidelijk als het slachtoffe­r enkele weken later plots een aanmaning tot betaling ontvangt.

Eind 2016 werd een campagne gelanceerd om consumente­n bewust te maken van het probleem. De campagne wordt volgend jaar opnieuw gelanceerd.

5. Vriendscha­psfraude

Vriendscha­psfraude (231 meldingen) is een manier van fraude waarbij oplichters slachtoffe­rs laten geloven dat ze vrienden van het slachtoffe­r zijn, maar eigenlijk gewoon uit zijn op diens geld.

In deze vorm van oplichting komt het slachtoffe­r in contact met de oplichter via diverse manieren: via een spammail, via een datingsite, een netwerksit­e, een chatbox… Nadat de fraudeur gedurende enkele weken een vertrouwen­sband heeft opgebouwd, vraagt hij de ‘vriend’ of geliefde om geld. Maar als de buit binnen is, blijft het plots stil van zijn kant. Van vriendscha­p of liefde bleek geen sprake, van fraude des te meer.

Criminelen vermommen zich steeds vaker als vrienden of een bekend bedrijf

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium