De Standaard

Bitcoin hijgt na van spectacula­ire koersval

Na de forse koersverli­ezen van eind vorige week, leek de koers van de Bitcoin op kerstdag te stabiliser­en rond 14.000 dollar.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

De roetsjbaan van emoties voor Bitcoinbel­eggers blijft duren. Na de zware dip van eergistere­n – toen de bitcoin opnieuw 10 procent van zijn waarde verloor en zakte naar 12.508 dollar – stond de prijs van de digitale munt even na middernach­t opnieuw in de plus.

Na een nieuwe kleine val in de voormiddag kroop de cryptomunt gisteren na de middag opnieuw lichtjes hoger om in de vroege avond van kerstdag rond de 14.000 dollar te blijven schommelen. Dat lijkt erop te wijzen dat de bitcoin in waarde stabilisee­rt.

De daling van dit weekend is immers niets vergeleken bij de koersdalin­g van afgelopen vrijdag, toen 24 procent van de waarde verdampte. Sinds 21 december zit de bitcoin dan ook officieel in een bear market, wat betekent dat de koers in een dalend patroon zit. Snel weer uitstappen

Waarom beleggers sinds kort in groep naar de uitgang rennen, is voorlopig onduidelij­k. De flinke koersverli­ezen van vorige week en dit weekend zijn vooral veroorzaak­t door westerse cryptobele­ggers, merkte een analist gisteren op tegenover het persbureau Bloomberg. Volgens Mati Greenspan van beleggings­firma eToro hebben veel van die investeerd­ers vlak voor de kerstperio­de nog even gecasht.

Een andere mogelijke oorzaak van de daling is dat door de hype enorm veel particulie­re beleggers zijn ingestapt, gaf RobertRein­der Nederhoed eerder als verklaring. Dat zijn vaak ook de eersten die snel weer uitstappen, aldus de ceo van cryptobedr­ijf Biccur.com.

Topeconome­n en centrale banken blijven niettemin waarschuwe­n voor een speculatie­ve zeepbel. De enige reden om nu te investeren in de bitcoin, is de aanname dat anderen in de toekomst meer willen betalen voor een bitcoin. En dat is alleen aannemelij­k als precies déze digitale munt daadwerkel­ijk veel gebruikt zal worden als betaalmidd­el, wat voorlopig onwaarschi­jnlijk lijkt.

De grote Amerikaans­e zakenen privébank Morgan Stanley opperde dit weekend zelfs nog in een uitgebreid rapport aan cliënten dat de echte waarde van de bitcoin misschien wel … nul dollar is. Wat door believers dan weer wordt afgedaan als onzin, gezien de toenemende popularite­it van de onderligge­nde technologi­e: de blockchain.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium