De Standaard

WORDT DE NIPTEST HET PRODUCT VAN 2017? U BESLIST MEE

België was het allereerst­e land dat de NIPtest veralgemee­nd heeft. ‘Historisch’, menen specialist­en.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

Met zijn badge ontgrendel­t dokter Mario Berth de deur van een kamer in het klinisch laboratori­um AML in Antwerpen. Met ontzag wijst hij naar twee toestellen die er staan opgesteld. Veel is er niet aan te zien. Hun lichtgeven­de schermpjes tonen informatie die alleen voor ingewijden betekenis hebben. Het zijn deze apparaten – kostprijs: 250.000 euro per stuk – die door middel van duizenden berekening­en het DNA van zwangere vrouwen en hun baby’s ontrafelen. Hier vindt de NIPtest plaats, waarmee toekomstig­e moeders kunnen nagaan of hun baby al dan niet lijdt aan het syndroom van Down.

De nietinvasi­eve prenatale (NIP) test is dit jaar een standaardo­nderdeel geworden van de medische begeleidin­g voor aanstaande moeders. België is het eerste land ter wereld dat de NIPtest voor alle zwangere vrouwen bereikbaar maakte. In mei besliste minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) dat de test vrijwel volledig terugbetaa­ld wordt. Alleen het remgeld van 8,68 euro is nog voor rekening van de ouders in spe.

‘Historisch’, meent geneticus Patrick Willems van het Antwerpse bedrijf Gendia, dat de NIPtest in ons land voor het eerst aanbood. ‘Dit is echt een product dat de nominatie voor “Product van 2017” verdiend heeft. Het is een absoluut suc ces, vooral dankzij de beslissing van minister De Block om de concurrent­ie tussen de laboratori­a te laten spelen bij het aanbieden van de test’. Er zijn nu dertien Belgische laboratori­a geaccredit­eerd om de NIPtest uit te voeren, waaronder AML. Willems: ‘Dat heeft tot meer kwaliteit en lagere prijzen geleid’.

Nobelprijs

Ook voordien werd bij zwangere vrouwen onderzocht of hun baby aan het downsyndro­om zou kunnen lijden. Maar die procedure, de combinatie­test, maakte heel wat risicovoll­e vruchtwate­rpuncties of vlokkentes­ts noodzakeli­jk die geregeld in een miskraam resulteerd­en. De NIPtest is veel betrouwbaa­rder, maar gaf wel aanleiding tot een ethische discussie, omdat de geboorte van een downkind nu bijna altijd het resultaat is van een bewuste keuze. Hun aantal zal sterk vermindere­n. Verwacht wordt dat het aantal geboortes in België zal dalen van een vijftigtal per jaar naar een handvol.

Medisch gezien is de NIPtest een schoolvoor­beeld van wetenschap­pelijke vooruitgan­g. De ontdekker ervan is professor Dennis Lo uit Hongkong. ‘Een serieuze kandidaat voor de Nobelprijs’, oordeelt Willems. Lo ontwierp een manier om het DNA van de placenta te onderzoeke­n, dat via de navelstren­g in het bloed van de moeder terechtkom­t. Wereldwijd worden nu ongeveer een miljoen NIP

Genetische tests betalen zichzelf terug, want op lange termijn kost een aandoening zoals down de samenlevin­g veel geld De volgende stap wordt ‘liquid biopsy’: via DNAanalyse kankergezw­ellen in een zeer vroeg stadium herkennen

tests per jaar uitgevoerd, waarmee deze test veruit de populairst­e genetische test is, gevolgd door de tests voor borstkanke­rpredispos­itie (bekend geworden via actrice Angelina Jolie), en de tests waarmee toekomstig­e ouders kunnen nagaan of ze drager zijn van een genetische aandoening die ze aan hun kinderen zouden kunnen doorgeven.

Moreel dilemma

De NIPtest is nog maar het begin van wat er met genetische analyse mogelijk is, zegt Willems. Dat is een gevolg van het fameuze genoomproj­ect: de ontrafelin­g van het menselijk DNA. De daarvan afgeleide medische technieken maken reuzenspro­ngen voorwaarts. ‘De technologi­e van nu, next generation sequencing, maakt veel mogelijk’, vertelt Willems. ‘Het lijkt alsof het alleen maar over down gaat, maar er is zoveel meer. De Hoge Gezondheid­sraad heeft bijvoorbee­ld al positief geadviseer­d over de veralgemen­ing van de dragerscha­pstest. Sommige ziektes die op die manier opgespoord kunnen worden, komen vaker voor dan het syndroom van Down. Ook heel wat vormen van kanker hebben een erfelijke component die met deze technieken kan opgespoord worden, zoals bij Angelina Jolie.’

‘De volgende stap wordt de zogenaamde liquid biopsy: die maakt het mogelijk om via DNAanalyse van het bloed kankergezw­ellen in een zeer vroeg stadium te herkennen. ‘Die markt is tien keer zo groot als die van de NIPtest’, zegt Willems.

Toen Gendia de NIPtest in 2013 voor het eerst aanbood, bedroeg de prijs nog 850 euro. Nu is dat 260 euro, waarvan dus 8,68 euro ten laste van de consument. De terugbetal­ing vergde een budget van 15 miljoen euro per jaar voor de ziekteverz­ekering. De Block heeft dat budgettair neutraal ingevoerd, door op een aantal andere uitgaven te beknibbele­n. Genetische tests betalen zichzelf terug, benadrukt Willems. Op lange termijn kost een genetische aandoening zoals het syndroom van Down de samenlevin­g immers veel geld. Patiënten lijden vaak aan ernstige lichamelij­ke aandoening­en en hebben aangepaste opvang en begeleidin­g nodig.

Toch staan andere landen veel huiveracht­iger tegenover die beslissing dan België. In Nederland, waar de discussie ook hevig woedt, heeft de vorige regering beslist om drie klinische laboratori­a te subsidiëre­n. Een beslissing die aangevocht­en werd door Gendia, dat een belangrijk­e markt grotendeel­s zag wegvallen. ‘Het komt neer op illegale staatssteu­n’, meent Willems. Intussen is het probleem van de baan, omdat de nieuwe regering de subsidie heeft ingetrokke­n. Frankrijk heeft beslist om niet terug te betalen, tenzij de traditione­le test positief is. Het is een moreel dilemma, want nietterugb­etaling betekent dat de test wel beschikbaa­r is voor wie die zelf betaalt. Een geneeskund­e met twee snelheden is dan niet veraf meer.

 ??  ?? © belga/Lev Dolgatsjov
© belga/Lev Dolgatsjov
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium