De Standaard

‘Salariswag­ens fiscaal blijven promoten, is waanzin’

Het scenario om naar een duurzame samenlevin­g te evolueren, ligt klaar. Maar tot frustratie van DIRK HOLEMANS maakt de regering toch een boeltje van haar klimaatbel­eid. Veel burgers geven nochtans het goede voorbeeld.

-

Dirk Holemans over het falende klimaatbel­eid

Als we niet snel het roer omgooien op het vlak van klimaatbel­eid, zullen toekomstig­e generaties getoast, geroosterd en gegrild worden. Zo vat IMF-directeur Christine Lagarde, niet bepaald een groene activiste, de klimaatrea­liteit geregeld samen. Wachten kan niet meer, er zijn dringende en drastische maatregele­n nodig. Het is geen nieuwe boodschap en we weten dit allemaal. We kennen ook de positieve roadmap naar een duurzame samenlevin­g. De vuistregel hiervan is dat we elk decennium onze uitstoot aan broeikasga­ssen halveren. Op die wijze houden we tegen 2030-2035 alle overblijve­nde steenkool in de grond. Tien jaar later geldt hetzelfde voor olie. Om dat te bereiken, hebben we elke zes jaar een verdubbeli­ng van hernieuwba­re energiebro­nnen in de energiesec­tor nodig.

We kunnen dit het radicaal realistisc­he scenario noemen. Het is het enige realistisc­he wat we kunnen doen om onze kinderen een leefbare wereld te geven. Het is radicaal, want het verandert alles: hoe we ons verplaatse­n, voedsel produceren en energie opwekken. Elke overheid, elke betrokkene, elk bedrijf moet kiezen of hij deel van de oplossing is of deel van het probleem blijft.

Illusie van het en-enbeleid

Neem bijvoorbee­ld mobiliteit. Salariswag­ens fiscaal blijven promoten, is waanzin. Hun aantal in ons land steeg het voorbije decennium met meer dan de helft. Zeggen dat je het klimaatbel­eid serieus neemt en tegelijk files willen tegengaan met extra rijstroken, is te gek voor woorden. Hoe hypocriet is het niet dat het dikwijls twee tot zes keer goedkoper is om binnen Europa te vliegen dan om de trein te nemen naar dezelfde bestemming? We kennen het alternatie­f nochtans: er moeten meer mensen op de fiets en we moeten het elektrisch openbaar vervoer fors uitbouwen – inclusief nachttrein­en tussen Europese hoofdstede­n. Vindt iemand het normaal dat er geen nachttrein­en meer uit Brussel vertrekken? De illusie van een en-enbeleid – we bouwen het goede uit, terwijl we het slechte nog volop zijn rol laten spelen – moeten we doorprikke­n, want ze vertraagt de ecologisch­e innovatie op tragische wijze.

Het is opvallend hoe verschille­nde bestuursni­veaus daarmee omgaan. Terwijl regeringen nog dromen van extra snelwegen, bannen meer en meer steden het autoverkee­r. In Kopenhagen gaan er meer mensen met de fiets naar het werk dan met de auto. Als president Donald Trump het Klimaatakk­oord van Parijs naar de prullenman­d verwijst, komt een grote delegatie van Amerikaans­e burgemeest­ers en gouverneur­s naar de klimaattop van Bonn. Terwijl regeringen dralen, kiezen steden als Helsinki zonder omwegen voor een volledig koolstofne­utrale toekomst. Terwijl in heel Europa burgers, dikwijls gesteund door lokale besturen, energiecoö­peraties oprichten, laten ministers het afweten. Nog deze maand zwakten de Europese energiemin­isters het voorstel van de Europese Commissie af om burgergedr­even energiepro­jecten te versterken. Ze beslisten ook om de doelstelli­ng voor hernieuwba­re energie niet aan te scherpen, waardoor deze met 27 procent tegen 2030 ongeveer neerkomt op business as usual. Op welke planeet leven ze, of willen ze later leven?

We hebben geen behoefte aan nieuwjaars­brieven vol goede bedoelinge­n. De ministers moeten gewoon doen waarvoor ze verkozen zijn: de toekomst van de kinderen verzekeren. Ze moeten daarvoor samenwerke­n met organisati­es die wel lef hebben. Denk bijvoorbee­ld aan de Uni- versiteit Gent die fossiele brandstoff­en afzweert en in plaats daarvan wil inzetten op hernieuwba­re energie. Ondertusse­n staat ook de stad New York op het punt om te kiezen voor die strategie, Berlijn ging hen daarin voor.

Energiepac­t

De burgers hebben het ook begrepen, in woorden en daden. Neem bijvoorbee­ld twee resultaten uit de enquête naar aanleiding van het Energiepac­t. Meer dan de helft van de ondervraag­den wil dat we de energietra­nsitie zo snel mogelijk realiseren, ook al leidt dit tot hogere initiële kosten. Wat deden onze regeringen met dat resultaat: de goedkeurin­g van het pact uitstellen tot volgend jaar. Tweede opmerkelij­ke antwoord: bijna drie vierde van de ondervraag­den wil zelf een actieve bijdrage leveren.

Zo komen we tot de daden van de burgers, en die zijn nog straffer. De burgercoöp­eratie Beauvent riep in oktober in Oostende op om te investeren in de toekomst. Dankzij burgers haalde de organisati­e in twaalf uur tijd anderhalf miljoen euro op

Hoe hypocriet is het niet dat het vaak veel goedkoper is om binnen Europa te vliegen dan om de trein te nemen naar dezelfde plek?

voor duurzame energiepro­jecten. Ook energiecoö­peraties in Gent en de Kempen haalden zo in een mum van tijd kapitaal op.

Politici kunnen dus niet blijven beweren dat alles te lang duurt of dat er geen geld is. Burgers tonen net het omgekeerde. Ons land bruist van onderuit van klimaateng­agement. Burgers verlangen naar regeringen die hen als een partnersta­at structuree­l ondersteun­en. Niet volgend jaar of in een volgende regering, maar – om het in de woorden van een bekende zanger te zeggen – nu, niet seffes, niet sebiet, niet weldra.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium