De Standaard

Pakistan, het stort van de wereld voor oude gsm’s

Een nieuwe gsm voor kerst betekent ook een oude gsm op het stort. Veel elektronis­ch afval dat wij produceren, wordt gedumpt in landen als Pakistan, waar kinderen ziek worden van de verwerking ervan.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENTE IN PAKISTAN WILMA VAN DER MATEN

Als een vracht wagen vol elektronis­ch afval het smalle steegje in de binnenstad van Rawalpindi binnenrijd­t, springt Johnson (13) als eerste op de laadbak. Hij draagt de zware zakken een voor een via een steile trap naar een kelder, waar hij ze tussen bergen afgedankte compu ters en laptops zet. Daarna barst hij in een flinke hoestbui uit. De koude winter is net begonnen. Is hij verkouden? Johnson lacht schaapacht­ig. ‘Ik kuch het hele jaar door’, vertelt hij.

In de donkere kelders zonder ramen of luchtfilte­rs werkt hij ze ven dagen per week, en dat maakt hem ziek. In stoffige, vieze kamers demonteren verschille­nde kinde ren computers, telefoons en lap tops. Ze zitten op de koude grond, een mondkapje dragen ze niet. Ook niet als ze de plasticres­ten van de apparatuur verbranden. De giftige stoffen die daarbij vrijkomen, zoals kwik en andere zware metalen, veroorzake­n astma en huidziekte­n.

Volgens Muhammad Asif Sha fiq van de Eco Foundation werken in Pakistan duizenden kinderen in illegale ateliers en vuilnisbel­ten tussen het giftige elektronis­che afval. ‘Het tast hun longen en or ganen aan’, zegt hij. Bovendien ho ren de kinderen op school te zitten. Kinderarbe­id is verboden. ‘Mijn vader is weggelopen’, legt Johnson uit. Zijn moeder verdient als schoonmaak­ster de kost, maar dat is niet genoeg om het onder wijs voor haar vier kinderen te be talen.

Goedkoop dumpen

Shafiq van de Eco Foundation verwijt het Westen en zijn land met de gezondheid van de kinderen te spelen. ‘We zijn nu tien mi nuten in deze kelder. Voel jij je longen en huid niet verschrikk­e lijk kriebelen?’

Elektronis­ch afval wordt een steeds groter probleem. Uit een recent rapport van de milieuafde­ling van de Verenigde Naties, Unep, blijkt dat we jaarlijks 50 miljoen ton elektronis­ch afval produceren. Milieuvrie­ndelijk demonteren kost geld. Het is goedkoper om het in landen als Pakistan te dumpen. Maar het storten van deze ewaste is illegaal. Volgens de Conventie van Bazel, die door bijna alle staten is onderteken­d, mag geen westers land zijn elektronis­ch afval in ontwikkeli­ngslanden lozen, omdat daar nauwelijks goede milieuwetg­eving bestaat en er amper recyclage is.

Toch wordt 90 procent van ons elektronis­ch afval illegaal verhandeld en gedumpt in Afrika en Azië. ‘Op de containers vol ewaste die in de haven van Karachi aankomen, staat dat het om tweedehand­sgoederen gaat. In ruil voor steekpenni­ngen knijpt de douane een oogje dicht’, aldus Shafiq.

Stort van de wereld

De buurlanden China en India controlere­n onder druk van internatio­nale milieuorga­nisaties strenger de import. In Pakistan blijft milieuwetg­eving uit, waardoor het land steeds meer uitgroeit tot de dumpplek van de wereld. Ruim 20 procent van het elektronis­ch afval komt hier terecht.

In het hele land demonteren kinderen de westerse afdankertj­es. Van het bruikbare materiaal worden tweedehand­scomputers en telefoons gemaakt. Slechts 20 procent van het elektronis­che afval is bruikbaar. 80 procent belandt op de vuilnisbel­ten of wordt in brand gestoken. Giftige stoffen komen in het grondwater terecht en veroorzake­n ziekten als kanker.

Toch zou Pakistan geld kunnen verdienen aan het recyclen van elektronis­ch afval uit het Westen. Oude telefoons, computers en printers bevatten waardevoll­e

Pakistan zou geld kunnen verdienen aan recyclage van ewaste, maar het land beschikt niet over de nodige expertise

grondstoff­en als koper, nikkel en goud. Het land beschikt niet over de expertise voor een milieuvrie­n delijke demontage. Westerse be drijven zien wel een markt in Pa kistan, maar zijn pas bereid te investeren als de overheid met mi lieuwetgev­ing komt. Directeur generaal Asif Shuja Khan van het Pakistaans­e Milieuagen­tschap er kent dat de ewaste grote proble men voor de gezondheid van men sen en dieren in zijn land veroor zaakt. Milieubesc­herming is geen onderwerp in Pakistan. Bijna nie mand bekommert zich er om.

Geen euro per dag

Ondertusse­n werken de kinde ren in de vieze kelder. Wat vinden ze ervan dat ze tussen de afge dankte telefoons en computers van hun leeftijdge­noten uit het Westen dit ongezonde werk doen? Ze halen hun schouders op. ‘Ik help mijn moeder’, zegt Johnson. Hoeveel verdient hij? ‘Nog geen euro per dag.’

In het midden van het gesprek komt plotseling de werkgever van de kinderen binnen. In zijn gevolg een groepje stevige mannen. Hij blaft ons toe wat we hier zonder zijn toestemmin­g doen. Hij beweert dat de kinderen hem na schooltijd helpen.

Kinderorga­nisaties als Unicef hebben Pakistan verzocht niet alleen betere veiligheid­sregels tijdens de verwerking van elektronis­ch afval op te stellen, maar die ook na te leven. Kinderarbe­id is verboden. Als consumente­n in het Westen bewuster zouden omgaan met oude elektronis­che apparatuur, zou dat ook kunnen helpen.

 ??  ??
 ??  ?? De nietbruikb­are componente­n van elektronis­ch afval worden vaak gewoon verbrand. © wv
De nietbruikb­are componente­n van elektronis­ch afval worden vaak gewoon verbrand. © wv
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium