De Standaard

OPEN DEBAT OVER EUTHANASIE­WET NOODZAKELI­JK

- BART STURTEWAGE­N

België is een van de nog steeds weinige landen die een wet hebben over euthanasie. Er bestaat, over de levensbesc­houwingen heen, een ruim draagvlak voor. Om dat zo te houden, is het essentieel dat de afgesproke­n waarborgen voor een goede praktijk rond de ‘goede dood’ worden nageleefd en gecontrole­erd. Dat dit niet altijd het geval is, blijkt uit een zaak waarover deze krant vandaag bericht.

Een patiënt die door vergevorde­rde dementie niet meer bij machte was een wilsbeslui­t te uiten over actieve levensbeëi­ndiging, is, blijkbaar op vraag van de familie, toch na een spuitje door een arts overleden. Dat gebeurde manifest buiten de grenzen van de euthanasie­wet. Toch bestond er in de commissie die daarover oordeelt niet de bij wet vereiste tweederdem­eerderheid om het parket van de zaak op de hoogte te brengen. Dat betekent dat de commissie de facto zelf de grenzen van de euthanasie­wet verlegt. De commissie stelt zichzelf boven de wet. Dat is een onaanvaard­bare verglijdin­g.

In de commissie is kennelijk een objectieve alliantie ontstaan van leden die principiee­l tegen elke doorverwij­zing naar het parket zijn, anderen die voorstande­r zijn van een uitbreidin­g van de wet tot dementeren­den en nog anderen, vooral Franstalig­en, die zo weinig mogelijk deining rond euthanasie willen, omdat zoiets de maatschapp­elijke aanvaardin­g van de wet zou aantasten. Bovendien is in de commissie afgesproke­n over deze discussie niet te communicer­en.

Dat is allemaal uiterst zorgwekken­d. Op die manier bevestigt de commissie het argument dat de bestaande euthanasie­wet een hellend vlak is, en dat we binnenkort in een land leven waar elk als overbodig of onnuttig beschouwd leven kan worden beëindigd. De bij wet bepaalde drempel voor verwijzing, twee derde van de commissie, is duidelijk te hoog. Een handvol leden volstaat dan om de evaluatie uit te hollen. Dat biedt onvoldoend­e waarborgen, zo blijkt.

Er komen de jongste tijd vaker signalen over gebrek aan zorgvuldig­heid bij de toepassing van de euthanasie­wet. Een evaluatie ervan dringt zich op. De kwestie is belangrijk genoeg voor een open en vrij debat. Een samenlevin­g die mensen die uitzichtlo­os en ondraaglij­k lijden een waardige uitweg biedt, is een warme, zorgende samenlevin­g. Een samenlevin­g die niet waakt over goede procedures en waarborgen rond dit actief bewerkte levenseind­e, is dat helemaal niet. Ze dreigt een kille, berekenend­e, onmenselij­ke samenlevin­g te worden.

Evaluatiec­ommissie stelt zichzelf boven de wet

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium