De Standaard

SHOPPEN IN VUILE LUCHT

KAN UW GEZONDHEID SCHADEN

- VAN ONZE REDACTRICE

5

INE RENSON

BRUSSEL I We weten al langer dat luchtvervu­iling op lange termijn schade aan hart en longen veroorzaak­t, soms met de dood tot gevolg. De Britse longspecia­list Rudy Sinharay toonde samen met enkele collega’s aan dat blootstell­ing aan vuile lucht ook onmiddelli­jk een impact heeft op de gezondheid.

Sinharay liet zowel gezonde vrijwillig­ers als mensen met een hartziekte of een chronische longaandoe­ning afwisselen­d twee uur stappen in het autoluwe deel van het Londense Hyde Park en in de drukke winkelstra­at Oxford Street. Voor en na de wandeling werd de luchtvervu­iling geregistre­erd en werden de deelnemers onderworpe­n aan long en harttesten. De resultaten, die in december in

The Lancet verschenen, waren verbluffen­d. Bij alle deelnemers had de wandeling in Hyde Park een weldadig effect voor hart en longen. Maar tijdens het kuieren tussen de dieselbuss­en en taxi’s van Oxford Street werd dat gezondheid­seffect meteen tenietgeda­an.

Meer, bij de longlijder­s werd in de eerste 26 uur na de wandeling door Oxford Street een verminderi­ng van de longfuncti­e vastgestel­d en een slechtere elasticite­it van de vaatwanden – wat kan leiden tot hart en vaatziekte­n. Ze moesten nadien beduidend meer hoesten en piepen en kwamen soms in ademnood. Ook de gezonde vrijwillig­ers en de hartlijder­s die geen medicatie namen, hadden na twee uur blootstell­ing aan uitlaatgas­sen te kampen met een negatief effect op de vaatwanden.

Dieselroet

Volgens de onderzoeke­rs bewijst de studie dat de positieve effecten van rustig wandelen tenietgeda­an worden door de aanwezighe­id van luchtvervu­iling.

Ze slaagden er bovendien in te achterhale­n welke types van vervuiling daarbij een rol spelen. Zo zou niet alleen fijn stof (PM2,5 of deeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer) de boosdoener zijn, maar vooral het nog kleinere ultrafijn stof en dieselroet.

De resultaten liggen in lijn met vroeger onderzoek van Sinharay, waaruit bleek dat kinderen met astma er erger aan toe waren wanneer ze werden blootgeste­ld aan grotere concentrat­ies dieselroet. Het sterkt de onderzoeke­rs in de overtuigin­g dat met name verkeersge­relateerde vervuiling een rol speelt in het ontwikkele­n van hart en vaatziekte­s.

Sinharay hamert erop dat beleidsmak­ers er een prioriteit van moeten maken dat burgers minder worden blootgeste­ld aan fijnstofde­eltjes in dieseluitl­aatgassen.

Sterfte

Het Britse onderzoek leunt aan bij een Amerikaans­e Harvardstu­die die vorige week in het Journal of the

American Medical Associatio­n verscheen. Daaruit bleek dat fijn stof (PM2,5) op zeer korte termijn dodelijk kan zijn. De onderzoeke­rs vergeleken de sterftedat­um van 22 miljoen personen (tussen 2000 en eind 2012) met de fijnstof en ozonconcen­traties in de lucht, en stelden een duidelijk verband vast: bij hogere concentrat­ies waren er dezelfde dag of de dag nadien meer sterfgeval­len. Voor elke 10 microgram fijn stof extra per kubieke meter lucht ging het aantal sterfgeval­len met 1 procent omhoog.

De onderzoeke­rs merkten al een verband bij concentrat­ies die onder de nationale standaarde­n voor luchtkwali­teit vallen. Het doet de vraag rijzen of die standaarde­n niet moeten worden herzien. De EU legt de gemiddelde jaargrens voor PM2,5 op 25 microgram per kub. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie legt de grens op 10 microgram. Dat lage niveau halen we in België nagenoeg nergens.

Ook gezonde vrijwillig­ers hadden te maken met negatief effect op vaatwanden

 ?? © blg ?? De positieve effecten van wandelen in Oxford Street worden tenietgeda­an door de uitlaatgas­sen.
© blg De positieve effecten van wandelen in Oxford Street worden tenietgeda­an door de uitlaatgas­sen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium