De Standaard

ALARMSIGNA­AL VOOR 2018

- RUBEN MOOIJMAN

Volgens secretaris­generaal António Guterres van de Verenigde Naties is de wereld er het afgelopen jaar op achteruitg­egaan. Zijn nieuwjaars­boodschap bevatte een alarmsigna­al – een ‘red alert’ in zijn woorden. Hij somde enkele problemen op om dat signaal te staven. De nucleaire dreiging is toegenomen, het klimaat ‘verandert sneller dan wij onszelf aanpassen’, de ongelijkhe­id blijft toenemen, mensenrech­ten worden nog altijd geschonden, nationalis­me en xenofobie nemen toe. Hij raadde wereldleid­ers drie goede voornemens aan: verdeeldhe­id overbrugge­n, kloven versmallen en het vertrouwen heropbouwe­n.

Het is Guterres’ taak om de mensheid te confronter­en met haar eigen falen. De Verenigde Naties hebben tot doel de wereld te verbeteren, en dat kan alleen door te wijzen op wat er fout gaat. Maar is de wereld er echt op achteruitg­egaan in 2017? Naast de lijst van dreigingen die de VNbaas opsomt, kan je ook een lijst van hoopgevend­e evoluties aanleggen. Zaken die steeds beter gaan, en ook komend jaar waarschijn­lijk in de goede richting zullen blijven bewegen.

Om maar eens iets te noemen: het aantal moorden is in de westerse wereld al decenniala­ng gestaag aan het dalen. Zowel New York als Brussel kwam in het nieuws met nieuwe laagtereco­rds. Geweldmisd­rijven zijn in het Westen op de terugweg, in weerwil van wat we vaak denken.

Mensenrech­ten worden nog altijd geschonden, maar er zijn ook heel wat positieve evoluties. In de Verenigde Staten is het aantal executies al jaren op zijn retour. Meer en meer landen erkennen het homohuweli­jk. Vorig jaar zetten onder meer Finland, Duitsland en Australië deze stap. De strijd voor vrouwenrec­hten kreeg in 2017 een enorme boost door het #metooschan­daal, dat wereldwijd de aandacht vestigde op de gendercomp­onent van machtsuito­efening.

Zoals expresiden­t Barack Obama zei in zijn interview met de Britse prins Harry: ‘Als je zou kunnen kiezen in welke periode van de menselijke geschieden­is je geboren zou worden, zou je vandaag kiezen. Want de wereld is gezonder, welvarende­r, beter opgeleid, toleranter, meer ontwikkeld en minder gewelddadi­g.’

Over exact een jaar zullen we de balans opmaken van het jaar 2018. De waarschuwe­nde woorden van Guterres zullen dan hopelijk hun effect hebben gehad, zodat er oorlogen beëindigd zullen zijn, dreigingen verdwenen, conflicten bijgelegd en noodsituat­ies opgeheven.

Naast de lijst van dreigingen kan je ook een lijst van hoopgevend­e evoluties leggen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium