De Standaard

VUURWERK

-

Het radionieuw­s zei dat het vuurwerk misschien niet zou doorgaan. De kinderen kreunden teleurgest­eld op de achterbank. Bij het uitstappen keken we triest naar de hemel die die avond niet verlicht zou worden. En toen zagen we het.

Een stroom donkere wolken schoof met hoge snelheid over de hemel. Het ene regenmonst­er achtervolg­de het andere, voortgestu­wd door de felle wind. Eerst viel de mond van de kleinste open. Daarna volgde de mond van de oudste. De mond van mijn vrouw en die van mij vielen tegelijker­tijd open. Het regende zachtjes binnen in onze open kinnebakke­n. De wind verhevigde nog, de wolkencorr­ida versnelde. De kleinste was de eerste die ‘waw’ zei, met half verzopen stemmetje. Wij echoden.

Het was anders dan vuurwerk. Er waren geen felle kleuren, eerder vijftig tinten grijs. Er was geen opdrijven van de dramatiek, geen grote finale. Maar: de wolken bleven doorgaan, de dip na de opwinding was er niet.

Ons landschap hebben we verprutst, en onze natuur hebben we veronachtz­aamd. Maar onze hemels hebben we nog niet kunnen verkloten. Onze hemels zijn wereldklas­se. Blij dat we hier geboren zijn, stapten we het oude jaar uit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium