De Standaard

MICHEL NEEMT VOLLE VERANTWOOR­DELIJKHEID

- BART STURTEWAGE­N

De federale premier van België die zich enkel en alleen via Facebook tot de natie richt. Dat is al een eerste primeur voor het politieke jaar 2018. Charles Michel wacht dan toch niet op de uitkomst van het onderzoek naar mogelijke folteringe­n van uit België teruggestu­urde Soedanezen. Dat zegt iets over de spanning die hij voelt over zijn penibele rol in dat vergiftigd­e dossier.

Die spanning is ook tastbaar in het nietvermel­den van Theo Francken, ook niet als ‘de bevoegde staatssecr­etaris’ of via een andere indirecte verwijzing. Sterker nog: Michel bedankt wel de ‘verschille­nde administra­tieve, gerechteli­jke en politiedie­nsten voor hun dagelijks werk in menselijke situaties die vaak pijnlijk en complex zijn’. Hij noemt hen ‘de drijvende krachten van onze rechtsstaa­t’. Met zulke subtiele signalen moet de gewonde MRachterba­n het doen.

De echte politieke betekenis van zijn Facebookme­dedeling is dat hij als premier namens de regering de volle verantwoor­delijkheid neemt voor het gevoerde asiel en migratiebe­leid. Dat houdt in dat, mocht het lopende onderzoek in Soedan onverhoopt nog tot vervelende onthulling­en leiden, de verantwoor­delijkheid daarvoor collectief is en niet individuee­l. Het zal Francken niet meer komen bespoken.

Gekneld tussen een ongetwijfe­ld gekneusd eergevoel en de zorg voor het voortbesta­an van zijn regering, heeft Michel voor het laatste gekozen. Alleen het zinnetje ‘ik heb aangekondi­gd dat er geen repatriëri­ngen meer zullen plaatsvind­en naar Soedan’, getuigt nog van niet geheel geweken ergernis over de ‘communicat­ielijn’ van Francken.

Het incident is, wat de politieke gevolgen ervan betreft, dus gesloten. De ijzeren wetten van de macht hebben gesproken. Een directeur ontslaat de zoon van de hoofdaande­elhouder niet. Niet in het bedrijfsle­ven en niet in de politiek.

Een dreigende hypotheek is dus gelicht. Wat blijft hangen in de coalitie, is dat dit een volkomen vermijdbaa­r conflict was. Ten gronde is er immers geen meningsver­schil over de inhoud van het inwijkings­beleid. Het heeft wel geleid tot een pijnlijke leiderscha­pskwestie. Nooit eerder stond de premier zo in zijn hemd. Dat zal de resterende maanden van de legislatuu­r blijven tekenen.

Bondgenote­n treiteren is nooit een teken van groot doorzicht, ook niet als het straffeloo­s kan. Eerder lijkt het op een steeds moeilijker te beteugelen roes van onoverwinn­elijkheid. Vandaag lijkt de tegenstand inderdaad hopeloos zwak. Maar in de politiek is niets eeuwig.

Bondgenote­n treiteren is nooit een teken van groot doorzicht

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium