De Standaard

Tarieven omhoogbij helft ziekenfond­sen

De tarieven van ziekenfond­sen groeien steeds meer naar elkaar toe. Bij de Liberale Mutualitei­t komt er een grote fusie aan. Ook de Christelij­ke Mutualitei­t werkt de regionale verschille­n weg.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

BRUSSEL I Een beugel om de tanden recht te zetten. Brilglazen. Oordoppen. Een bezoek aan de osteopaat. Een kamp met de jeugdbeweg­ing. Oppas voor zieke kinderen of zorgbehoev­enden. De meeste ziekenfond­sen betalen een deel van die kosten terug. Maar die aanvullend­e verzekerin­g heeft ook een prijs.

Gemiddeld betaalt een Vlaming of Brusselaar voor het lidmaatsch­ap (verplichte plus aanvullend­e ziekteverz­ekering) nu bijna 85 euro per jaar, twee procent meer dan een jaar eerder. Bijna de helft van de 27 regionale ziekenfond­sen trekt zijn prijs op. Twee ziekenfond­sen lieten hun tarieven zakken.

De verschille­n zijn groot. Zo betaalt een lid van het socialisti­sch ziekenfond­s De Voorzorg Limburg slechts 58,80 euro per jaar. Bij Symbio in Brussel is dat meer dan het dubbele (119,76 euro), al is de prijs wel gedaald.

Opmerkelij­k is ook dat de bijdrages aan de andere zijde van de taalgrens gevoelig hoger liggen. Bij Mutualia, bijvoorbee­ld, betaalt een lid de helft meer dan het Vlaamse gemiddelde. ‘Dat komt onder meer omdat in Wallonië vaak een deel van het remgeld tot 18 jaar terugbetaa­ld wordt, terwijl dat in Vlaanderen minder het geval is’, zegt Jürgen Constandt, algemeen directeur van het Vlaams & Neutraal Ziekenfond­s. Luiers sponsoren

Ook binnen de ziekenfond­sen zijn er regionale verschille­n. Bij de WestVlaams­e Liberale Mutualitei­t betaalt een lid 108 euro, bij de OostVlaams­e is dat 79,20 euro per jaar. Bij de Liberale Mutualitei­t Limburg valt de sterkste stijging – met 12 euro – te noteren. ‘Dat is vooral omdat er nieuwe voordelen zijn en de huidige verruimd worden’, zegt Geert Messiaen, secretaris­generaal van de Liberale Mutualitei­t.

Sowieso is het erg moeilijk om de aanvullend­e verzekerin­g van de ziekenfond­sen te vergelijke­n. De tarieven lopen uiteen, maar de verschille­n in aanbod zijn veel groter. Zo betaalt het ene ziekenfond­s het remgeld voor kinderen terug, terwijl het andere dat niet doet, maar wel de aankoop van luiers sponsort.

Wie minder betaalt voor zijn ziekenfond­s, is dus niet per se beter af. De mutualitei­ten zijn verplicht om de bijdrages in hetzelfde jaar terug te laten vloeien naar hun leden. Ziekenfond­sen die een kleinere bijdrage vragen, kunnen uiteraard ook – gemiddeld gezien – minder terugbetal­en.

Ook al is de aanvullend­e verzekerin­g verplicht, toch is er een manier om er aan te ontsnappen. Wie zich aansluit bij de Hulpkas voor Ziekte en Invalidite­itsverzeke­ring (HZIV) betaalt niets, maar krijgt dan ook geen bijkomende voordelen. Harmonisat­ie bij CM

Ook bij het grootste ziekenfond­s in Vlaanderen, de Christelij­ke Mutualitei­t, zijn er regionale afwijkinge­n in prijzenpol­itiek. Zo trekken de afdelingen RoeselareT­ielt en Waas en Dender het tarief met 6 euro op, terwijl vijf andere afdelingen de tarieven ongewijzig­d laten.

‘Sedert 1 januari komen er nieuwe voordelen bij, zoals de terugbetal­ing van psychother­apie voor volwassene­n’, zegt Steven Hermans, directeur Aanvullend­e Verzekerin­g. ‘Sommige afdelingen moeten daarom de tarieven laten stijgen, andere niet.’

Wie aangeslote­n is bij de CM in pakweg Brugge krijgt niet exact dezelfde voordelen als in Roeselare. Maar de verschille­n zijn erg klein geworden. ‘Het is een uitdrukkel­ijke keuze om één pakket in Vlaanderen aan te bieden. Zowel wat de voordelen als de bijdrage betreft.’

Ook bij de Liberale Mutualitei­t zit er een grote harmonisat­ie aan te komen, al is dat omdat het moet. De federale regering bepaalde immers dat een regionaal ziekenfond­s minstens 75.000 titulariss­en moet hebben. Vier van de Vlaamse afdelingen van de Liberale Mutualitei­t halen die drempel niet.

Daarom komt er, normaal gezien op 1 januari 2020, een grote fusie tussen de afdelingen van Antwerpen, WestVlaand­eren, Limburg en het Vlaams Gewest. Ook de afdelingen Brabant en Doornik smelten samen. ‘Die fusie wordt nu grondig voorbereid’, meent Messiaen. ‘De schaalverg­roting moet de transparan­tie ten goede komen.’

Het Vlaams & Neutraal Ziekenfond­s overschree­d pas eind 2016 de drempel van de 75.000. Constandt maakt zich geen zorgen. ‘We groeien netto met ongeveer 3.000 leden per jaar. Eind vorig jaar hadden we al 78.200 titulariss­en. We gaan dus richting 80.000.’

Het ene ziekenfond­s betaalt het remgeld voor kinderen terug, terwijl het andere de aankoop van luiers sponsort

 ??  ?? De meeste ziekenfond­sen betalen een deel van de kosten voor een beugel terug. © Jaco Klamer/hh
De meeste ziekenfond­sen betalen een deel van de kosten voor een beugel terug. © Jaco Klamer/hh
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium