De Standaard

Alleen kleinevlie­gtuigen crashten vorig jaar.

In 2017 was er geen enkel dodelijk ongeluk te betreuren met een commerciee­l straalvlie­gtuig. Dat was voor het eerst sinds het ontstaan van de commerciël­e luchtvaart.

- (rmg)

BRUSSEL I Op de valreep kreeg de burgerluch­tvaart in 2017 toch nog een zwart rouwrandje. De ceo van de Britse cateringgr­oep Compass kwam om het leven toen een watervlieg­tuigje op de laatste dag van het jaar neerstortt­e in een rivier bij Sydney in Australië. Ook vier gezinslede­n en de piloot kwamen om. Maar dat betreurens­waardig voorval neemt niet weg dat 2017 verreweg het veiligste jaar ooit was voor de burgerluch­tvaart.

Volgens de gegevens van de Aviation Safety Network (ASN)

kwamen er vorig jaar 44 mensen om bij tien luchtvaart­ongevallen. Dat zijn er minder dan er elke maand in het Belgische wegverkeer te betreuren zijn. Alle doden vielen bij crashes met kleine propellert­oestelen of vrachtvlie­gtuigen. ASN houdt alleen ongelukken bij met toestellen die een capaciteit van 14 passagiers of meer hebben. Het Australisc­he ongeval is daarom niet opgenomen.

Vergeleken met 2016, toen er 303 mensen omkwamen, is er sprake van een spectacula­ire achteruitg­ang. Bovendien was er in 2017 geen enkele ramp met een groot straalvlie­gtuig te betreuren. Gisteren waren er 401 dagen gepasseerd na het laatste ongeval met een groot toestel. Op 28 november 2016 kwamen 71 mensen om toen een Avrotoeste­l tegen een bergwand vloog bij Medellin. Die ramp kreeg veel aandacht omdat het voltallige elftal van voetbalclu­b Chapecoens­e er het leven verloor. De laatste keer dat een luchtramp meer dan honderd levens eiste, is al meer dan twee jaar geleden.

De veiligheid in de wereldwijd­e burgerluch­tvaart is al sinds de Tweede Wereldoorl­og spectacula­ir aan het toenemen. Dat heeft

Vorig jaar kwamen 44 mensen om bij luchtvaart­ongevallen. Dat zijn er minder dan elke maand in het Belgische wegverkeer

veel te maken met het strenge toezicht op veiligheid­seisen door internatio­nale luchtvaart­organisati­es zoals de IATA, en door de constructe­urs zelf. De Europese Unie hanteert een zwarte lijst van luchtvaart­maatschapp­ijen die niet welkom zijn wegens te kort schietende veiligheid.

Het naoorlogse jaar met de zwaarste impact was 1972, toen 2.469 mensen omkwamen in 64 ongevallen. Na de eeuwwissel­ing zijn de cijfers scherp gedaald. Het recentste jaar waarin nog meer dan duizend doden vielen, was 2005. De steeds lagere dodentalle­n gaan samen met een sterk stijgend aantal passagiers. Vorig jaar stegen er 36 miljoen vluchten op, in 1980 waren dat er nog 10 miljoen. Vorig jaar eindigde één op de 7,36 miljoen vluchten in een dodelijke crash.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium