De Standaard

Waar ligt dat verborgen mijnenveld?

- JOHAN RASKING In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Op de eerste twee handelsdag­en van het nieuwe jaar is het leventje op de beurzen zijn gewone gang gegaan, zoals we dat in 2017 gewoon waren. Zowel in Europa als Amerika staan de meeste indexen weeral in de plus. Ook in Brussel veel lachende gezichten op de beursvloer, met de Bel20 die gisteren opnieuw door de grens van 4.000 punten is gegaan.

Het lijkt wel of de optimistis­che voorspelli­ngen voor 2018 allemaal netjes ingelost zullen worden. Dat de zakenbank Goldman Sachs een dikke maand geleden zonder verpinken 11 procent beurswinst voorspelde voor 2018, na 20 procent winst in 2017, klinkt steeds aannemelij­ker.

Weinig marktanali­sten gaan dezer dagen tegen die stroom in. Er lijken ook weinig redenen om dat te doen. Zo zien de economisch­e grondveste­n er stevig uit. Het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) gaat uit van meer dan 2 procent groei voor de Verenigde Staten en meer dan 1,7 procent voor de twee grootste economiën op het Europese vasteland, Duitsland en Frankrijk.

Toch durft het weekblad The Economist de mooiweerbe­richten (een beetje) in vraag te stellen. Er is niet zo gek veel ‘ondergegra­ven munitie’ nodig om de voorspelli­ngen uit koers te sturen en van 2018 een veel minder prachtig jaar te maken dan we nu allemaal denken, luidt het.

Daarbij ziet The Economist drie mogelijke ‘mijnenveld­en’: China, het MiddenOost­en en de monetaire politiek van de centrale banken.

Om te beginnen: hoe zal de Chinese economie reageren als de overheid in Peking dit jaar echt werk zal maken van strengere kredietreg­els voor het bedrijfsle­ven? Hoe zullen de Chinese banken handelen als vele miljarden leningen niet kunnen worden terugbetaa­ld? Voorlopig wijst niets op een bruuske, harde landing maar elke groeivertr­aging in China kan wereldwijd deining creëren. Nog veel onvoorspel­baarder zijn de geopolitie­ke risi

co’s in het MiddenOost­en: van de oorlogszon­es in Irak en Syrië, via het oplaaiende conflict tussen Israël en de Palestijne­n, tot de interne onrust in Iran. Bij een escalatie dreigen de olieprijze­n weer de hoogte in te schieten en dat zou de conjunctuu­r in de westerse industriel­anden pijn kunnen doen. En dan is er nog het risico dat de Amerikaans­e eco

nomie en beurs oververhit raken door de grote belastingv­erlaging voor bedrijven en vermogende Amerikanen door de regeringTr­ump. De Federal Reserve zal allicht tegengas geven. Nu al zijn drie renteverho­gingen gepland, gespreid over het jaar. Als de markten oordelen dat het Fedritme te snel gaat, kan er een correctie komen. Kán. Misschien. Of misschien toch niet? Zoals The

Economist zelf besluit: ‘Als we naar de IMFrapport­en kijken, komt alles mooi in orde.’

Weinig analisten durven de mooiweerbe­richten in vraag te stellen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium