De Standaard

Krepin Diatta nog groter talent dan Dennis

De overstap van Krepin Diatta doet aan de transfer van Dennis denken. Een jonge, Afrikaanse aanvaller, hét talent van zijn competitie, manager Vincent Mannaert die hem hoogstpers­oonlijk opzocht. Enig verschil: de Senegalees, pas volgende maand 19, geldt a

- GUILLAYME MAEBE

1. Vooral man van assists

Verwacht geen pure goalgetter. Diatta is dan wel snel en een pocketform­aat, zijn grootste kracht is doelpunten aanbrengen. Hij is meer dribbelaar en voorzetter dan afwerker. In de Noorse Eliteserie­n was hij afgelopen seizoen goed voor drie doelpunten en maar liefst acht assists voor Sarpsborg 08. Op de Afrika Cup voor U20ploegen begin vorig jaar totali seerde hij evenveel assists als goals: twee. Op het WK later dat jaar speelde hij drie volledige wedstrijde­n, maar kwam hij niet tot scoren of het geven van een assist. Diatta kan op alle aanvallend­e posities uit de voeten: centraal in de aanval, op de flank en op de nummer tien.

2. Vorige zomer al dicht bij deal

Diatta tekende een contract voor 4,5 jaar bij Club Brugge. Blauwzwart was al vorige zomer geïnteress­eerd in de Senegalees, maar Sarpsborg wilde hem in het midden van de competitie – in Noorwegen spelen ze van april tot november – niet laten gaan.

Club betaalt de Noorse nummer drie nu een basisbedra­g dat tussen 2 en 3 miljoen euro ligt. Daar kunnen nog allerlei bonussen bij komen. Voor Sarpsborg is de verkoop van Diatta de grootste uitgaande transfer in zijn geschieden­is.

3. Man United toonde interesse

Club Brugge klopte enkele grote clubs bij het binnenhale­n van Diatta. Het Franse Marseille, het Italiaanse Udinese, zowat de halve Bundesliga: allen wilden het talent strikken. Diatta genoot vorig jaar zelfs nog stevige interesse van Manchester United. The Red Devils haakten af toen bleek dat hij niet over Europese papieren beschikte en te weinig wedstrijde­n voor het Senegalese Aelftal – geen enkele – had gespeeld om in aanmerking te komen voor een permanente werkvergun­ning.

4. Makelaar lanceerde Drogba

Mogi Bayat was de dealmaker en zorgde ervoor dat Club Brugge ‘de beste prijs’ voor Diatta kreeg. Maar de hoofdmakel­aar van de speler is sinds kort Thierno Seydi. Hij is Senegals bekendste makelaar en staat wereldwijd bekend als de zaakwaarne­mer van nie mand minder dan Didier Drogba. Seydi beweert zelf ook dat hij in 1990, in zijn beginjaar bij het bedrijf Mondial Promotion, de ont dekker was van een jonge spits die furore maakte bij een U15ploeg in de Franse banlieue. Hij heette Thierry Henry. Bluf of verzinsel?

Hem contracter­en als speler is Seydi in elk geval nooit gelukt.

5. Afrikaans Talent van het Jaar

Diatta vertoeft op dit moment in Afrika. Hij trok eerst naar Dakar, de hoofdstad van zijn thuisland, waar hij samen met Bayat en Mannaert op de foto ging om zijn transfer naar Club Brugge af te ronden. Vanavond verhuist hij naar de Ghanese hoofdstad Accra, waar hij hoopt bekroond te worden tot Jeugdspele­r van het Jaar.

Best knap, want de kleine aanvaller speelde nooit competitie in Afrika. Vóór hij in februari 2017 naar Noorwegen trok, werd hij opgeleid in de Oslo Football Academy in Dakar. Sarpsborg was zijn eerste clubavontu­ur en Diatta werd er meteen de grote revelatie.

Toch wil Club Diatta de komende zes maanden ervaring laten opdoenb bij een andere Belgische club. Het denkt met nama aan KV Mechelen.

Diatta speelde in Afrika nooit in competitie. Vóór hij naar Noorwegen trok, werd hij opgeleid in de Oslo Football Academy in Dakar

 ??  ?? Diatta tekent. Mee in beeld Vincent Mannaert en Mogi Bayat. © rr
Diatta tekent. Mee in beeld Vincent Mannaert en Mogi Bayat. © rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium