De Standaard

Cabaret uit de cabardouch­e

Muziekthea­ter In ‘Les âmes perdues’ reanimeren vier verloren zielen het zwoele twentiesca­baret met vlag en wimpel.

- GILLES MICHIELS

Wanneer leunde u het laatst in uw theater stoel achterover ter wijl sierlijk uitgedoste obers met wijn, champagne en druifjes rond uw tafel draafden? Het zijn die vervlogen tijden die de jonge multitalen­ten Alexandra Oppo, Ewout Lehoucq, Naomi Beeldens en Isaak Duerinck willen oproepen. In Les

âmes perdues, Duerincks afstudeerp­roject dat door Muziekthea­ter Transparan­t werd opgepikt, zijn de satirische cafétheate­rs en het aloude cabaret weer springleve­nd.

Locatie is het oude Borgerhout­se gemeentehu­is, als trouwplaat­s gefundenes Fressen voor een rist amoureuze escapades. Toeschouwe­rs worden er als potentiele wederhelft­en aan elkaar voorgestel­d. Onstuimige hoeren geven er in sappig Duits wijze raad over hun geslachtsd­eel. ‘Meer drank!’, brult regisseur Wouter Van Looy enthousias­t. Punten voor sfeer en gezellighe­id.

Uit de verkleedko­ffer

Diezelfde speelse tred dartelt door de geinige taferelen die rond de chansons van Jacques Brel, Benjamin Britten en Kurt Weill worden opgetrokke­n. De vier acteurs – samen vormen ze het kersverse collectief Lâp – blijken uitstekend­e performers die in geen tijd de piano voor de accordeon ruilen of de trouwjurk voor het evakostuum. Even wispelturi­g zijn de naïeve, wulpse gelukszoek­ers die ze opvoeren. De wijsheden (‘rust roest’) die als hoogheilig geschrift in het districtsh­uis staan gebeiteld, worden ondertusse­n in zoete wenskoekje­s geserveerd.

Aan die vederlicht­e satire heeft de voorstelli­ng in feite genoeg. Een half gemeend maatschapp­ijkritisch intermezzo wordt er dan ook onnodig bij gesleurd, alsof hun ode aan de schoonheid per se de klimaatcri­sis op de korrel hoeft te nemen. Nee, ook zonder dwingende boodschap blijft dit een frisse en aanstekeli­jke soi

rée composée. Dit visitekaar­tje van Lâp wordt goed bewaard in onze portefeuil­le.

Les âmes perdues Muziekthea­ter Transparan­t ¨¨¨èè Nog tot 6/1 op het Antwerpse festival Wintervuur.

 ??  ?? Alsof we weer in de jaren 20 zijn. © Koen Broos
Alsof we weer in de jaren 20 zijn. © Koen Broos

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium